46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Mūsdienīga dienesta viesnīca RTA studentiem

Фото: rezekne.lv
Reģionālas augstākās izglītības iestādes piesaista studējošos ar saviem nišas produktiem un pakalpojumiem. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) turpina modernizēt īstenojamo studiju programmu procesu, pirms pāris gadiem tika atklāts ­jauns RTA Inženieru fakultātes studiju korpuss ar laboratorijām, nepieciešamajām iekārtām un aprīkojumu. Plānots pilnībā labiekārtot arī akadēmijas pārvaldībā esošo teritoriju Atbrīvošanas alejā 115. Tāpat akadēmija ir apņēmusies būvēt studējošo vajadzībām mūsdienīgu dienesta viesnīcu. Studentu dienesta viesnīcas rekonstrukcijas projekts ir izstrādāts un apstiprināts, vēsta pašvaldības avīve.
RTA izpilddirektors Andris Skredeļs informē, ka tika izstrādāts projekts modernu kopmītņu celtniecībai, kas nupat tika akceptēts Būvvaldē. Iepirkums par būvdarbu veikšanu ir noslēdzies. Veco kopmītņu ēkā atstātas tikai nesošās sienas un starpstāvu pārsegumi. Objekta teritorija ir nožogota, uzstādīti celtnieku vagoniņi un drīzumā ieplānoti aktīvi būvdarbi. Šobrīd tiek gatavots projekta pieteikums Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai un kārtotas formalitātes kredīta ņemšanai no Valsts kases.
 
Akadēmija aktīvi strādā pie izglītības iestādes telpu un iekārtu modernizēšanas, lai uzlabotu studiju programmu kvalitāti, tajā skaitā nodrošinot izglītības programmu ap-gūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem. Aplūkojot arhitektūras risinājumu plānu, redzam, ka modernajās kopmītnēs šādām personām paredzētas divas ieejas, pacēlājs un lifts. Kopmītņu pagrabstāvs atbildīs mūsdienu studentu vajadzībām – tajā būs gan trenažieru zāle, gan aerobikas zāle tiem, kam patīk izkustēties pēc lekcijām. Protams, būs arī atpūtas zona studentiem, lai bez rūpēm, neizejot no viesnīcas un akadēmijas teritorijas, rīkotu, piemēram, “Erasmus+” programmas sadarbības vakarus, dzimšanas dienas un citus saviesīgus studentu pasākumus. Atpūtas zonas telpā būs ierīkota virtuve ar izlietni, darba virsmām un ledusskapi.
 
Ēkas 1. stāva plānojumā redzam, ka, ieejot pa centrālajām durvīm, pa labi būs kopmītņu vadītāja kabinets, kreisajā pusē – telpa personālam. Tālāk abās pusēs – divvietīgi labiekārtoti numuri ar individuāliem sanitārajiem mezgliem, kā arī četras četrvietīgas istabiņas. Kopā 146 labiekārtotas vietas studentu izmitināšanai. Galvenā priekšrocība – jaunās dienesta viesnīcas izvietojums būs ļoti ērts studējošajiem, viss būs pieejams tepat uz vietas.
 
Veicot dažādas aptaujas, RTA pārstāvji noskaidroja studējošo viedokli par studentu viesnīcu. Pirmais, ko studenti atzīmēja kā trūkumu, ir tas, ka kopmītnes atrodas ļoti tālu gan no akadēmijas, gan no pilsētas centra (Maskavas ielā 22), kā arī to, ka blakus atrodas pašvaldības sociālā dzīvojamā māja, kur mīt arī sociāli nelabvēlīgi noskaņotas personas. Nākamais trūkums, ko min studenti – kopmītnes ir novecojušas un neatbilst mūsdienu prasībām. Daļa aptaujāto atzina, ka gatavi maksāt par kopmītnēm vairāk, lai tik būtu nodrošināts komforts, tādēļ pašlaik daļa studentu neizmanto kopmītnes, bet gan īrē dzīvokli.
 
Studējošo dzīvošana jaunajās kopmītnēs būs ērta, katrā istabā būs ledusskapis, gulta, darba zona, iebūvēts skapis katram iemītniekam, un, kā jau minēts, atsevišķs sanitārais mezgls. Koplietošanā būs tikai virtuve, ko aprīkos ar visu nepieciešamo, un veļas mazgātava ar žāvētāju. Kopmītņu 2. un 3. stāvs būs identisks pirmajam, izņemot kabinetus, lai nodrošinātu vairāk gultasvietu.
 
Jaunajās kopmītnēs būs padomāts par studējošo drošību, jo ēka tiks aprīkota ar videonovērošanas sistēmu un elektronisko piekļuves kontroles sistēmu, tāpēc nepiederošas personas nevarēs atvērt durvis un iekļūt kopmītnēs. Daudzpakāpju elektroniskā kontroles piekļuves sistēma kontrolēs ne tikai ārdurvis, liftu un pagrabstāva durvis, ar elektroniskajām drošības durvīm būs aprīkotas arī stāvu iekšdurvis.
 
Ēka tiks pieslēgta pie RTA autonomās apkures, tādā veidā efektīvi izmantojot resursus un samazinot telpu uzturēšanas izdevumus, kas bez šaubām ir liels ieguvums. Projekts ir izgājis ekspertīzi, un ēka atbildīs ne tikai studējošo prasībām bet arī visām Veselības inspekcijas un VUGD normām. Vienkārši sakot, taps droša un mūsdienīga, studējošajiem ērta ēka. Brīvajā laikā studentiem būs brīnišķīga iespēja jaunajās kopmītnēs gan nodarboties ar sportu, gan organizēt saviesīgas aktivitātes.
 
“Visi lielie darbi vēl tikai priekšā, un tie ir reāli paveicami. Ēkas pamatkonstrukcijas ir labas, ir vērts to visu darīt. Gada laikā tas būtu jāpaveic,” atzīst A. Skredeļs. Dienesta viesnīcas rekonstrukcija ir 1. kārta no RTA teritorijas labiekārtošanas lielās ieceres, kurā plānots tuvākajā laikā rekonstruēt arī divstāvu kopmītņu ēku.
 
RTA 25 gadu pastāvēšanas laikā ir pierādījusi sevi kā konkurētspējīga izglītības iestāde, kurā strādā starptautiski novērtēts un kvalificēts akadēmiskais personāls. Kā zināms, lai sasniegtu augstāku labklājības līmeni un neapstātos savā attīstībā, izšķiroša loma ir tieši izglītībai. Ja Rēzeknē nebūtu akadēmijas, kas notur vietējo jaunatni, piesaista jauniešus no citām pilsētām un valstīm, un sagatavo reģionam speciālistus, iedzīvotāju aizplūšana būtu nesamērojami straujāka.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"