46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Strūžānieši nepiekrīt koku izciršanai

Фото: publicitātes foto
Absolūts vairums Stružānu pagasta iedzīvotāju iebilst pret simts koku (bērzu) izzāģēšanu SIA „Ellikss Holding” īpašumā „Meistari” Strūžānu ciema teritorijā. Savu viedokli strūžānieši izteikuši personīgi sabiedriskās apspriešanas par koku izciršanu anketās un iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšlikuma vēstulē.
Par 100 (simts) koku (bērzu) ciršanu Stružānu pagasta pārvaldē janvārī tika saņemts SIA „Ellikss Holding” iesniegums. 17. janvārī Rēzeknes novada mājaslapā publicēts paziņojums par sabiedrisko apspriešanu no 18. līdz 31. janvārim.
 
Kaut arī par pamatojumu koku izzāģēšanai minēta uzņēmējdarbības turpmāka attīstīšana, taču, tā kā SIA „Ellikss Holding” nav iesniegusi savas uzņēmējdarbības attīstības plānojumu un būvprojektu, nav skaidrs, kāda uzņēmējdarbība tiks veikta un kā tā ietekmēs apkārtējo vidi un cilvēku veselību.
 
Pārbaudot SIA datus, uzņēmējdarbības reģistrā konstatēts, ka SIA pamatkapitāls ir tikai viens euro, kas teorētiski ir pretrunā ar iespēju uzsākt uzņēmējdarbību.
 
Tāpat nav skaidrs, kāpēc SIA „Ellikss Holding” pārstāvis atsakās no iedzīvotāju kopsapulces sasaukšanas, lai izskaidrotu pagasta iedzīvotājiem savu turpmāko darbību un visus ar to saistītos riskus.
 
„Meistaru” īpašumā Rēzeknes novada pašvaldības vecākā vides aizsardzības speciāliste Terēzija Kruste ir veikusi minēto koku apsekošanu. Atzinums – īpašumā „Meistari” drīkst izzāģēt tikai tos kokus, kuri diametrā nepārsniedz 20 (divdesmit) cm. Par nepieciešamību izzāģēt lielākos kokus tiks spriests tikai tad, kad SIA būs iesniegusi savas uzņēmējdarbības attīstības būvprojektu.
 
Simts norādītie koki ir stādītā teritorija, ko savā laikā veikuši k/f „Strūžāni” strādnieki. Bērzu birzs ir bijusi domāta gan kā skaista vides ainava ciema teritorijā, gan gaisa piesārņojuma mazināšanai pie transporta cehiem. Līdz ar to, tiem strūžāniešiem, kuri kādreiz paši ir piedalījušies bērzu stādīšanas un audzēšanas procesā, plāns par koku izzāģēšanu liekas divtik sāpīgs un nesaprotams.
 
Stružānu pagasta pārvaldē ir iereģistrēta iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšlikumu vēstule un anketas, un iedzīvotāji ļoti cer, ka viņu viedoklis tiks pamanīts un ņemts vērā, lai jautājums par koku izzāģēšanu tālāk pozitīvi risinātos abām ieinteresētajām pusēm.
 
lat.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"