46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Jaunieši dodas izzināt Latgali un latgaļu kultūru

Sākot ar ceturtdienu, četru dienu garumā Rēzeknes novada Bērzgalē notiks jauniešu vasaras neformālās apmācības ar nosaukumu “Atzolys” jeb tulkojumā no latgaliešu valodas „Jaunās atvases”. Tajās jauniešiem piedāvās apgūt zināšanas vēsturē, kultūrā, latgaliešu valodas rakstībā un palīdzēs apzināties savas latgaliskās saknes, un veicinās interesi par Latgali un latgalisko.
“Tys ir tikai normāli, ka dzymtajā volūdā ir juomuok raksteit i runuot, i vajag ari kontaktētīs, deļ tam ari braucu uz Atzolom,” stāsta Rēzeknē dzīvojošā jauniete Regita. Viņa tāpat kā vēl 16 jaunieši vecumā no 17 līdz 22 gadiem ceturtdien dosies uz Rēzeknes novada Bērzgali.
“Es braucu uz „Atzolom” par tū, ka es grybu īsapazeit ar jaunim latgaliski runojūšim cylvākim, prūtams es ari grybu īpazeit koč kū jaunu par Latgolys kultūru, īsavuiceit pareizi raksteit. Es asu vuicejusēs, bet lai apgiutu i, lai vaira varātum ar tū koč kū dareit, vajag īsavuiceit pareizi rakstiet,” Regita ir viena no tiem Latgalē dzīvojošajiem jauniešiem, kas arī ikdienā visai aktīvi latgaliešu valodu izmanto saziņā.
 
“Es runoju latgaliski ar sovu muoti i tāvu, i runoju ar sovim daudzim draugim latgaliski, i ari bīži vīņ jaunīgiutim draugim pirmais ir tys, ka mēs suokam runuot latgaliski i deļ tuo ari varbyut sazadraudzejam vēļ vaira, ka myus koč kas vīnoj,” piebilst Regita. Neformālajās apmācībās, sākot no ceturtdienas līdz pat svētdienai, jauniešiem būs iespēja mācīties latgaliešu valodas rakstību, Latgales kultūru, tradīcijas un vēsturi.
 
“Mani vysvairuok pīsaisteja laikam tys, ka byus tuos tikšonuos ar dažaidim cylvākim, pīmārom, ar Edeiti Husari, i ļūti daudzim citim pazeistamim cilvākim, kas ir īdvesmojūši,” par to, kas pasākuma programmā visvairāk uzrunājis, lai savdabīgajai nometnei pieteiktos, stāsta Regita.
“Munā vierīnī tys ir lobs pasuokums, kai vuicēt, paruodēt jaunīšim koč kū jaunu,” stāsta Oskars Orlovs jeb literāts ar pseidonīmu Raibais, kurš ar stāstu par savu literāro darbību ir piedalījies arī kādā no iepriekšejām “Atzolām”. “Atzoluos ir ļūti jauka, loba atmosfera i es dūmoju jaunīšim tys byutu juoizmontoj, itei ir cīž loba īspieja satik cytus jaunīšus, pošim jaunīšīm, kas ir daleibnīki, uzzynuot koč kū jaunu, jo na vysu var izlaseit internetā, tai ka es dūmoju jaunīšim tei ir ļūti loba īspieja,” norāda Oskars.
 
Jau tradicionāli kopš 2004. gada “Atzolys” ir tas pasākums, kas, kā organizatori uzsver, palīdz jauniešiem apzināties Latgales īpatnības, iemāca cieņu pret savām saknēm un latgalisko piederību un veicina jaunās paaudzes interesi par Latgali un latgalisko. Un šogad lielākais uzsvars tikšot likts, lai jauniešiem, kas runā latgaliski, iemācītu latgaliski arī rakstīt. “Suokuos vyss 10.juļī, mes sabraucam, saeimam, nūteik īsapazeišonys spielis, tod sekoj nūpīnuokuo daļa - tuos ir rokstu volūdys nūdarbeibys, kas balsteitys īzavuiceit pareizi raksteit, deļ tuo, ka napīteik tikai ar tū, ka tu runoj latgaliski, bet ir juomuok tūmār ari pareizi raksteit,” skaidro biedrības “Latgales studentu centrs” biedre un viena no šī gada neformālo apmācību organizatoriem Ingūna Semule un turpina:
 
“Ar ūtrū dīnu suokuos dažaidys lekcejis, myusim brauc gostūs Vineta Vilcāne, Alvis nu “Green Novice”, ari Guntra byus, Edgars Blinovs, kai ari byus filmas “Vīna vosora deļ vysu” dzīsmis vuordu autore Ineta Atpile-Jugane. Cerams, ka īzarass ari Rikši, kas nūvadeis myusim danču vokoru. Pādejā dīnā ir plānuots sataiseit nalelu gruomotu Atzolys 2014, kur jaunīši apkūpuotu vysu kū ir īgivušs itymuos dīnuos, izdareitu secynuojumus”.
 
Neskatoties uz to, ka ir vasara, kas jauniešiem piedāvā dažādus pasākumus, šī gada “Atzolās”, kā atzīst pasākuma organizatori, ir pieteicies samērā liels skaits jauniešu, kuri savas zināšanas par Latgali un latgaliešu valodu vēlas papildināt.
 
Источник: lsm.lv
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"