46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Augstskolas filologu vasara

Rēzeknes Augstskolas (RA) filoloģijas bakalaura programma atšķiras no citām līdzīgām programmām ne tikai ar to, ka šeit ir latgalistikas un komunikācijas zinātņu modulis, bet arī ar to, ka studenti regulāri tiek iesaistīti dažādos projektos, programmā ir trīs praktikumi, kas ļauj studējošajiem iegūt pētnieciskās, muzeja, mediju darba, komunikācijas un citas prasmes.
No 7. līdz 12. jūlijam RA 2. kursa filologi kopā ar filoloģijas programmas direktori I. Šuplinsku bija muzeju praktikumā Puškina Kalnos Pleskavas apgabalā. Pateicoties sadarbības līgumam ar Pleskavas Valsts universitāti, ir iespējama studējošo apmaiņa arī nelielu praktisku kursu apguvei. Ja pagājušājā gadā Pleskavas Valsts universitātes studenti piedalījās Latvijā folkloras praktikumā, tad šogad šāda iespēja bija RA studentiem.

 
 
Var teikt, ka Puškina kalnos notika muzeja praktikuma saistošākā daļa, jo dienas paskrēja nemanot, aplūkojot Krievijas dižākā dzejnieka Aleksandra Puškina, viņa draugu un radu muižas, iepazīstot viņa daiļradi, iedziļinoties 18.–20. gadsimta vēsturē, meklējot paralēles ar tā laika Vitebskas guberņas iespējām. Krustu šķērsu tika izstaigāta Puškina dzīvesvietu vēsturiskās arhitektūras saudzējuma teritorija. Tika aplūkoti trīs ievērojami muzeji, kas atklāj rakstnieka personību un dzīvi – Mihailovska, kas  ļāva visiem muzeja apmeklētājiem apskatīt Puškina dzimtas mājas, Trigorska pārsteidza visus ne tikai ar atmiņām par Puškinu, daudzām autentiskām lietām, bet ļoti saistošu gida stāstījumu par tā laika izglītības un jauniešu brīvā laika iespējām. Petrovska bija viens no muzejiem, kas radīja sajūtu, ka atrodies citā telpā un laikā, tā dizains izstrādāts tā, lai muzeja apmeklētāji spētu sajust gaisotni, kas valdīja Aleksandra Puškina dzīves laikā, bet neskaitāmie rožu krūmi, vairāku simtu gadu vecie parki radīja visai romantisku un iedvesmojošu atmosfēru. Vēl jāpiebilst, ka skatīt zemnieku dzīves realitāti var tā sauktajā Puškina sādžā Bodrovā, bet redzēt, ka ir iespējams no drupām atjaunot tā laika muižu un piļu godību var Altunā.

 
 
Šobrīd studenti kārto daudzās fotogrāfijas, analizē Krievijas muzeju darbību, kavējas atmiņās. Iespaidu un atmiņu ir daudz, tās palīdzēs veikt muzeja praktikumu uzdevumus arī Latvijā, kad būs jāiesaistās latgaliešu dzejnieces Marijas Andžānes jubilejas pasākumu rīkošanā jau šī gada septembrī.
 
Rakstnieka takas nebija vienīgās, kas pārsteidza Rēzeknes Augstskolas studentus, patīkamu pārsteigumu radīja bezgalīgās pļavas, rudzu lauki, ezeri un mākoņu atspulgi tajos. Studenti Krieviju pameta ar smaidu, jauniem draugiem un jaunām zināšanām par Aleksandru Puškinu.
 
Источник: ru.lv
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"