46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknē demogrāfijas rādītāji neiepriecinoši (video)

Фото: Video fragments
Kamēr Latvijā pēdējos mēnešos bērnu dzimst arvien vairāk, Latgalē situācija joprojām saglabājas ļoti bēdīga. Galvenais iemesls – cilvēku emigrācija uz ārzemēm, labāku dzīves apstākļu meklējumos, vēsta LSM.
Rēzeknes slimnīca, apkalpojot arī divu blakus esošo novadu teritorijas, ir tikai sestajā vietā pēc pieņemto dzemdību skaita. Tāpēc ikviens mazulis tur ir liels notikums.  
 
Jau vairāku gadu garumā Rēzeknes slimnīcā ir stabils pieņemto dzemdību skaits - 600. Jaunās māmiņas ir no Rēzeknes, Ludzas un arī no daļas Dagdas novada. Tomēr, apkalpojot šādu teritoriju, rādītājs pārāk zems.
 
Rēzeknes slimnīcas  Dzemdību - ginekoloģijas nodaļas vadītājs Pāvels Ļubenko saka:
 
„Dzemdēt spējīgā paaudze ir aizbraukusi uz citām zemēm. Pagājušajā gadā 10 tūkstoši Latvijas pilsoņu dzima Anglijā, bet visā Latvijā gadā - 20 tūkstoši.” 
Līdz ar to atgriešanās pie diferencētā bērnu pabalsta nebūtu gluži īstais faktors motivēt cilvēkus Latgalē plānot ģimenes pieaugumu.
 
Rēzeknes slimnīcas bērnu medmāsa Ināra Baikovska atgādina, ka, „lai izaudzinātu bērnu, vajag ļoti daudz spēka un mīlestības - mātes un tēva, un naudas arī daudz vajadzēs”.
 
„Es nedomāju, ka ar tādu naudu var tikt galā,” par situāciju Latgalē saka medmāsa.
 
Pāvels Ļubenko savukārt norāda, ka, piemēram, tēva pabalsti Latgalē  „nemaz jau nefigurēs”, jo „šeit darba nav”.  
 
Nadežda Petrova, kuras ģimenē tikko ienākusi otrā atvase - dēliņš Olivers, savukārt domā, ka nauda nav motivators.
 
„Es domāju, ka tomēr naudiņa nav tas motivators. Bērni ir svarīgākais dzīvē, nevis ekonomiskais apstāklis,” saka Nadežda.
 
Latgalē joprojām mirstības līmenis ir augstāks par dzimstību. Lai saglabātu cilvēkus reģionā un radītu drošības sajūtu ģimenes dibināšanai, pirmkārt jānodrošina ekonomiskā stabilitāte.
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"