46.lv
Svētdiena, 2024. g. 28. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Gundega, Terēze/ Василиса, Савва, Трохим
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Lielgabarīta atkritumu problēmas risināšanas iespējas

Фото: Rēzeknes Vēstnesis
Maksa par komunālajiem pakalpojumiem vienmēr ir aktuāla tēma, taču reti kurš aizdomājas, kāds ir cēlonis noteikta pakalpojuma, piemēram, lielgabarīta atkritumu apsaimniekošanas maksas paaugstināšanai. Šī pakalpojuma cena tiek aprēķināta atkarībā no lielgabarīta un būvatkritumu daudzuma noteiktā mājā, informē pašvaldības laikraksts "Rēzeknes Vēstnesis".
Pilsētas domes Administratīvās inspekcijas darbinieki pamanīja, ka atsevišķi pilsētas iedzīvotāji vecu mēbeļu, durvju, logu u. c. lielgabarīta, kā arī būvatkritumu izvešanu jau ierasti uzveļ uz kaimiņu pleciem (makiem), atstājot minētos priekšmetus pie mājas atkritumu konteineriem.

Runa ir par to, ka komersanta (SIA „­ALAAS”), kuram noslēgts līgums ar pašvaldību par atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā, pienākumos neietilpst izvest pie konteineriem sakrautos atkritumus. Ar to izvešanu nodarbojas apsaimniekotājorganizācija, kas izdevumus par šādu atkritumu izvešanu un utilizāciju iekļauj noteiktas mājas komunālo pakalpojumu rēķinā. Par viena iedzīvotāja, kurš nevēlas patstāvīgi nogādāt viņam vairs nevajadzīgus priekšmetus tam paredzētās vietās – atkritumu laukumos Zilupes ielā 50 un Rīgas ielā 21B (http://alaas.lv/Atkritumu-skirosanas-laukumi), slinkumu un „ekonomiju” maksās visi mājas iedzīvotāji, tajā skaitā arī pensionāri nu maznodrošinātās personas, kurām tāpat jau nav viegli apmaksāt rēķinus.
 
Īpaši bezkaunīgi rīkojas nelicencēti celtnieki, kuriem likumi nosaka, ka jāaizved būvatkritumi par saviem līdzekļiem. Būvdarbu veikšanas laikā pie objekta jābūt celtniecības atkritumiem paredzētam konteineram. 
 
Administratīvā inspekcija regulāri saņem sūdzības par lielgabarīta atkritumu novietošanu pie dzīvojamo māju konteineriem, kā arī par to, ka šādi vai līdzīgi atkritumi ilgāku laiku netiek iztukšoti, līdz ar to tiek apdraudēta bērnu drošība, jo pastāv iespēja gūt traumu, saduroties ar dēļiem vai tajos esošām naglām utt. Taču ne vienmēr izdodas identificēt vainīgos. 
Juridiska uzziņa.
 
Saskaņā ar Rēzeknes pilsētas domes 23.05.2014. saistošajiem noteikumu Nr. 28 „Rēzeknes pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi” 4.6. apakšpunktu „par būvniecības un lielgabarīta atkritumu savākšanu un izvešanu ir atbildīga persona, kas veic būvniecības vai remonta darbus. Personai ir pienākums noslēgt atsevišķu līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš normatīvo aktu noteiktā kārtībā ieguvis atļauju šos atkritumus apsaimniekot”.
 
Saistošie noteikumi Nr. 28 paredz arī to, ka atkritumu radītājiem aizliegts:
 
5.1.1. novietot sadzīves atkritumus vietās, kur to savākšana vai apglabāšana nav paredzēta, tajā skaitā novietot pie konteineriem, uz ielām, skvēros, parkos, mežos u.c.;
5.1.7. novietot būvniecības atkritumus un lielgabarīta atkritumus namu piegulošajās teritorijās, zaļajās zonās vai sadzīves atkritumu konteineros vai blakus tiem.
 
Sods par saistošo noteikumu Nr. 28 neievērošanu atrunāts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 75. panta otrajā daļā, proti, „par sadzīves atkritumu radītāja vai īpašnieka nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu savākšanā uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām — no 430 līdz 1400 eiro”. 
Lūgums iedzīvotājiem, māju vecākajiem un sētniekiem: neesiet vienaldzīgi un, konstatējot šādu pārkāpumu faktus, ziņojiet Administratīvajai inspekcijai pa tālr. 25770110, nosaucot vainīgās personas vai vismaz dzīvokļa numuru, no kura jūsu acu priekšā iznes lielgabarīta atkritumus vai kurā notiek remonts. Administratīvās inspekcijas darbinieki veiks pārbaudi nosauktajā adresē un, noskaidrojot vainīgās personas, uzliks tām pienākumu noteiktā kārtībā nogādāt lielgabarīta vai celtniecības atkritumus utilizācijai vai arī sastādīs protokolu. Modrība palīdzēs jums ietaupīt!
"Rēzeknes Vēstnesis"

lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"