46.lv
Piektdiena, 2024. g. 10. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Maija, Paija/ Семен
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Apstiprināts Rēzeknes pilsētas 2016.gada budžets

Фото: rezekne.lv
20.janvārī tika apstiprināts Rēzeknes pilsētas 2016.gada budžets. Prioritātes, tāpat kā iepriekšējos gadus, ir saglabāt un attīstīt izglītības, kultūras un sporta iestāžu tīklu un to sniegtos pakalpojumus, saglabāt sociālo pabalstus maznodrošinātajai sabiedrības daļai, pabeigt uzsākto ES struktūrfondu līdzfinansēto projektu īstenošanu un sagatavot tehnisko dokumentāciju jauniem projektiem, lai attīstītu un sakārtotu pilsētas infrastruktūru, informē pašvaldība. 
Rēzeknes pilsētas konsolidētā budžeta ieņēmumu kopējais apjoms 2016.gadā tiek prognozēts 31,2 milj. eiro, Konsolidētā budžeta izdevumu kopējais apjoms 2016.gadā plānots 31,5 milj. eiro. Rēzeknes pilsētas budžeta finansēšanas daļa ir 255 216 eiro, kuru veido budžeta līdzekļu atlikums gada sākumā – 1,3 milj. eiro, ko plānots novirzīt budžeta izdevumu finansēšanai, starpība starp plānotiem un atmaksājamiem aizņēmumiem – 889 tūkst. eiro, kā arī izdevumi līdzdalībai komersantu pašu kapitālā – 151 tūkst. eiro (plānotais ieguldījums SIA „Olimpiskais centrs Rēzekne” un SIA “Rēzeknes slimnīca” pamatkapitāla palielināšanai).

Konsolidētais Rēzeknes domes budžets sastāv no pamatbudžeta, kas veidojas no nodokļu, nodevu, nenodokļu ieņēmumiem un saņemtajiem maksājumiem, t.sk. ieņēmumiem no pašvaldības iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem, ieņēmumiem pašvaldības budžetā Eiropas Savienības struktūrfondu finansēto projektu īstenošanai un valsts budžeta transfertiem un speciālā budžeta, kas veidojas no autoceļu fonda, dabas resursu nodokļa, ziedojumiem un dāvinājumiem.
 
Pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 30,2 miljoni eiro apmērā. Pamatbudžeta ieņēmumos valsts budžeta transferti plānoti 12,6 milj. eiro apmērā, kas ir 41% no kopējiem ieņēmumiem.
Būtiskākais pašvaldības budžeta ieņēmumu avots – iedzīvotāju ienākuma nodoklis (turpmāk –IIN) šogad tiek prognozēts 13,6 milj. eiro apmērā, kas ir par 713 tūkst. eiro vairāk nekā 2015.gada faktiskie ieņēmumi. Ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pašvaldības budžetā sastāda 45% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem.
 
Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma 2016.gadā prognozēti 803 301 eiro apmērā (3% no kopējiem pamatbudžeta ieņēmumiem). Pārējie pašu ieņēmumi un ieņēmumi no maksas pakalpojumiem, kuru īpatsvars sastāda 11% no kopējā ieņēmumu apjoma, plānoti – 3,3 milj. eiro, tajā skaitā azartspēļu nodoklis –  215 tūkst. eiro, maksas pakalpojumi un citi budžeta iestāžu pašu ieņēmumi – 1,8 milj. eiro, saņemtie transferti no citām pašvaldībām – 1,1 milj. eiro, nodevas, soda naudas un citi maksājumi – 47 100  eiro. 2016.gada budžetā ir plānoti ieņēmumi no pašvaldības nekustamā īpašuma atsavināšanas 68 000 eiro apmērā.
 
2016.gadam dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda tika aprēķināta saskaņā ar jauno Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumu, un Rēzeknes pilsētai tā noteikta – 4 032 406 eiro, kas ir par 2 008 436 eiro vairāk nekā 2015.gadā.
 
Pamatbudžeta izdevumi plānoti 30,3 milj. eiro apmērā. Rēzeknes pilsētas pašvaldības 2016.gada prioritātes salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nemainīsies. Pamatbudžeta izdevumu sadaļā lielākais izdevumu apjoms ir izglītībai, sociālajai jomai un pilsētas infrastruktūras attīstībai.
 
Izglītības nozare ir nemainīga Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžeta prioritāte. Šīs nozares izdevumiem finansējums tiek plānots 11,7 milj. eiro (t.sk. mērķdotācija – 4,7 milj. eiro), kas ir 39% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem. Kultūrai, atpūtai un sportam – 7,2 milj. eiro, kas ir 23 % no pamatbudžeta kopējā apjoma. Ekonomiskajai darbībai paredzētais finansējums – 2,2 milj. eiro, kas ir 7,3 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem.
 
Pašvaldības infrastruktūras uzturēšanai 2016.gadā tiek plānots finansējums 2,0 milj. eiro apmērā, kas ir 6,6 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem. Šie izdevumi galvenokārt saistīti ar pilsētas ielu, ceļu, tiltu, apgaismojuma sistēmas un kapsētu uzturēšanu.
 
2016.gada budžetā par vienu no svarīgākajām prioritātēm ir uzskatāma pašvaldības teritorijas ceļu un ielu infrastruktūras uzlabošana, kas veido 42,6% no kopējā Pilsētas saimniecības pārvaldes budžeta.
 
Sociālajai aizsardzībai 2016.gada pamatbudžetā paredzēti izdevumi 4,5 milj. eiro apmērā, kas ir 15% no pamatbudžeta kopējā apjoma.
 
Pārvaldes „Sociālais dienests” pārziņā esošo iestāžu un pasākumu finansējums un palīdzība maznodrošinātajiem iedzīvotājiem paredzēti 4,3 milj. eiro apmērā. Sociālo pabalstu izmaksai plānoti 1,2 milj. eiro, kas ir 27,9 % no sociālā budžeta kopējiem izdevumiem, 2016.gadā viss finansējums sociālo pabalstu izmaksai jānodrošina no pašvaldības budžeta.
 
Likums „Par valsts budžetu 2016.gadam” joprojām ierobežo pašvaldību iespējas piesaistīt ārējos finanšu resursus savu izdevumu finansēšanai, nosakot ierobežojumus, kādiem mērķiem pašvaldības var ņemt aizņēmumus. Izmantojot iepriekšējo gadu pieredzi, Rēzeknes pilsētas pašvaldība turpinās aktīvi izmantot Eiropas Savienības fondu iespējas pilsētas infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai.
 
Izvērtējot Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžeta finansiālās iespējas un projektu realizācijas termiņus, pamatbudžeta kapitālinvestīciju programmā 2016.gadam iekļauti projekti par kopējo summu 6,3 milj. eiro.
 
Lielākie projekti 2016.gadā:
 
  • Olimpiskā centra Rēzekne būvniecība - 3,4 milj. eiro;
  • Sporta pārvaldes stadiona rekonstrukcija – 244 tūkst. eiro;
  • Nakts patversmes – atskurbtuves izveide – 342 tūkst. eiro;
  • Eiropas Tautu Festivāls – 154 tūkst. eiro;
  • Rūpnīcas un Metālistu ielas rekonstrukcijas pabeigšana – 497 tūkst. eiro;
  • Bukmuižas ielas posma no Latgales ielas līdz Varslavāna ielai remontdarbi – 323 tūkst. eiro;
  • Rancāna ielas posma no Raiņa ielas līdz Zemnieku ielai remontdarbi – 89 640 eiro;
  • Tehniskās dokumentācijas sagatavošana plānojamiem projektiem – 322 tūkst. eiro.
2016. gadā plānots veikt naudas līdzekļu ieguldījumu 51 000 eiro apmērā SIA “Rēzeknes slimnīca” pamatkapitāla palielināšanai ar mērķi veikt jauna aprīkojuma iegādi dzemdību – ginekoloģijas nodaļai.
 
Rēzeknes domes aizņēmuma saistības veidojas sakarā ar Rēzeknes domes lēmumiem par finansējumu nodrošināšanu Eiropas Savienības līdzfinansētajiem projektiem, pašvaldības sniegtajiem galvojumiem pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā arī plānotajiem investīciju projektiem, kopējais saistību apmērs 2016.gadā tiek prognozēts 10,9% no pamatbudžeta ieņēmumiem.
 
2016. gada budžets ir nopietna un cītīga darba rezultāts, pie kura tika strādāts četru mēnešu garumā. Gandrīz visās darba grupas sēdēs, kurās tika skatīts šis budžeta projekts, izskanēja ļoti daudz priekšlikumu gan no deputātu, gan domes vadības puses. Bija arī priekšlikumi no pilsētniekiem, kurus apkopoja iedzīvotāju apkalpošanas centrs. Atsevišķi priekšlikumi no tiem bija nodoti arī domes administrācijai, Pilsētas saimniecības pārvaldei vai pārvaldei „Sociālais dienests”.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"