46.lv
Piektdiena, 2024. g. 10. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Maija, Paija/ Семен
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Paši sev saimnieki?

Фото: Facebook/RēzeknesVēstnesis
Dzīvojam Blaumaņa ielā 1. Saņēmām SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” rēķinu un konstatējām, ka apsaimniekošanas maksa par kvadrātmetru paaugstināta par 0,10 eiro. Kā tad tā? Esmu kāpņutelpas vecākā, un, cik man zināms, nebija nekādu sapulču, kur par to tiktu lemts, vēsta pašvaldības laikraksts "Rēzeknes Vēstnesis".
Vērsāmies pie SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” vadītāja Vjačeslava Spiča, kurš apstiprināja informāciju par to, ka Blaumaņa ielas 1. mājā apsaimniekošanas maksa par kvadrātmetru tik tiešām tika paaugstināta. 
 
„Mājas iedzīvotāji nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, tas savukārt nozīmē, ka SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” nosūtījis tiem 2016. gadā plānoto darbu tāmi. Gluži tas pats notiek visās mājās, kurās nav pārņemtas pārvaldīšanas tiesības un kuras apsaimnieko mūsu uzņēmums, pamatojoties uz deleģēšanas līgumu ar pašvaldību. Tāmēs, kuras nosūtām šādu māju iedzīvotājiem, piedāvājam veikt darbus, kas novērstu ēkas konstrukciju sabrukšanu. Piemēram, šogad Blaumaņa ielā 1 veiksim mājas pamatu un šuvju hermetizāciju. Minētie darbi nav no tiem lētākajiem. Lai plānotajiem darbiem pietiktu finansējuma, tāmēs bieži vien tiek ierosināts palielināt atskaitījumus mājas uzkrājumu fondā. Proti, minētie 0,10 eiro tiks novirzīti tikai un vienīgi uzkrājumu fondā un tiks izlietoti daudzdzīvokļu mājas stāvokļa uzlabošanai.
 
Kad mājas iedzīvotāji saņem ieplānoto darbi tāmi, ir trīs varianti, kā rīkoties. Pirmais: sasaukt iedzīvotāju kopsapulci un pilnībā atteikties no piedāvātās tāmes. Tas nozīmē, ka gada laikā mājā vispār nekādi darbi nenotiks. Starp citu, pērn Blaumaņa ielas 1. mājas iedzīvotāji tā arī nolēma. Otrais: ar iedzīvotāju kopsapulces lēmumu veikt grozījumus piedāvātajā tāmē. Trešā iespēja: nedarīt neko, kas tiek vērtēts kā iedzīvotāju piekrišana visām tāmes pozīcijām. Šogad Blaumaņa ielas 1. mājas iedzīvotāji izvēlējušies trešo variantu.”
 
Lasītājas jautājums ļauj secināt, ka mājas iedzīvotāji tomēr tiecas pieņemt vismaz kaut kādus lēmumus: darīt vai nedarīt, būt vai nebūt. Ja jau tā, tad šajā gadījumā labākais risinājums (visām mājām līdzīgā situācijā) ir pārņemt pārvaldīšanas tiesības un deleģēt tās apsaimniekošanas uzņēmumam, kuram iedzīvotāji uzticas. Tiklīdz tas tiks izdarīts, tikai paši mājas iedzīvotāji lems par visu: gan par nepieciešamajiem darbiem, gan atskaitījumiem uzkrājumu fondā, gan arī par to, kā izdevīgāk iekasēt maksu par atkritumu apsaimniekošanu (piem., pēc faktiski dzīvojošo cilvēku skaita, atsevišķi no katra dzīvokļa vai arī pēc deklarēto personu skaita).
 
Mājas iedzīvotāji būs paši sev saimnieki, bet, kamēr tas nav noticis, SIA „Rēzeknes Namsaimnieks” atbild par mājas saglabāšanu, un uzņēmuma pienākums ir piedāvāt veikt daudzdzīvokļu mājas uzturēšanai nepieciešamos darbus, negaidot, līdz izveidojas avārijas situācija. 
 
Tātad mājas iedzīvotājiem bija izvēle pat šajā situācijā.

 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"