46.lv
Sestdiena, 2024. g. 18. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ēriks, Inese, Inesis/ Ирина, Яков
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Reorganizē Sociālā dienesta Pabalstu nodaļu; izslēdz Pabalstu nodaļas vadītājs amata vienību

Фото: LRT Video fragments
Rēzeknes pilsētas domes deputāti pieņēma lēmumu ar šā gada 1.septembri veikt Rēzeknes pilsētas domes pārvaldes „Sociālais dienests” (turpmāk – Sociālais dienests) Pabalstu nodaļas iekšējo reorganizāciju un mainīt nosaukumu no „Pabalstu nodaļa” uz „Sociālās palīdzības nodaļa”, papildinot tās darbības jomu ar divām jaunām funkcijām.
Šāds lēmums pieņemts, lai pilnveidotu Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības sistēmu atbilstoši Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu likumā noteiktajiem sociālās palīdzības sniegšanas pamatprincipiem un sociālā dienesta uzdevumiem, uzlabotu iekšējās kontroles procedūras sociālās palīdzības sistēmā, izvērtējot Sociālā dienesta kompetenču un funkciju sadali, nodrošinātu efektīvu Sociālā dienesta uzdevumu izpildi un sociālās palīdzības politikas īstenošanu, racionālu un lietderīgu pašvaldības budžeta līdzekļu izlietošanu.
Kā pastāstīja Sociālā dienesta vadītājs Gunārs Arbidāns,  pagājušā gada decembrī Valsts kontrole veica revīziju Sociālajā dienestā un savā ziņojumā sniedza 8 ieteikumus sociālās palīdzības sistēmas un tās iekšējās kontroles procedūru pilnveidošanai, kurus jāizpilda līdz 2016. gada 4. janvārim. Seši ieteikumi jau ir izpildīti, vēl nepieciešams bija ieviest Valsts kontroles ieteikumus par iekšējās kontroles procedūru pilnveidošanu, izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa vai sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanai un par iekšējās kontroles procedūru izveidošanu par piešķirto sociālo pabalstu izlietošanu atbilstoši to mērķim.
 
Lai novērstu pašvaldības sociālās palīdzības sistēmas nepilnības, tika izveidota darba grupa, kura gandrīz pusgadu veica iekšējo pārbaudi Pabalstu nodaļā un atkārtoti vērtēja kļūdainās lietas, datus Sociālās palīdzības administrēšanas sistēmā (SOPA), darbinieku faktisko rīcību sociālās palīdzības sniegšanā un tās atbilstību normatīvo aktu prasībām, vērtēja arī klientu atbildību un paskaidrojumus. Darba grupa vērtēja arī darbinieku atbildību un pārkāpuma smagumu, rezultātā pārkāpuma izdarīšanas noilguma dēļ diviem darbiniekiem tika izteikts brīdinājums par darba līgumā noteikto pienākumu pienācīgu pildīšanu, bet vienam darbiniekam – rājiens par darba līgumā noteikto amata pienākumu nepienācīgu pildīšanu, nenodrošinot efektīvu un racionālu nodaļas darbību sociālās palīdzības sniegšanas jomā.
 
Tika nolemts no Pabalstu nodaļas izslēgt amata vienību Pabalstu nodaļas vadītājs, Pabalstu nodaļas sociālos darbiniekus iekļaut Sociālās palīdzības nodaļā un to skaitu samazināt no seši uz trīs un izveidot jaunajā nodaļā sešas sociālās palīdzības organizatora amata vienības. Darba algas fondam nepieciešamo finansējumu būs iespējams segt no 2015.gadam piešķirtā budžeta.
 
Kā skaidroja G.Arbidāns, neviens darbinieks netiks atbrīvots no darba, tieši otrādi ir izveidotas papildus divas darbavietas iekšējās kontroles procedūru un sociālā darba veikšanai, bet Pabalstu nodaļas vadītājai tiks piedāvātas Sociālajā dienestā brīvās darba vietas (vadītāja vietnieks sociālajos un medicīniskajos jautājumos vai sociālais darbinieks vai sociālās palīdzības organizators.
 
Sociālā dienesta vadītājs G.Arbidāns atzīst, ka Pabalstu nodaļa pašlaik darbojas kā sociālo pabalstu administrēšanas modelis, bet netiek veikta pabalstu piešķiršanas iekšējā kontrole un netiek veikts sociālais darbs ar riska grupām, kaut gan nodaļā strādā seši sociālie darbinieki. Tādēļ bija nepieciešams veikt grozījumus Sociālā dienesta Nolikumā (organizatoriskajā struktūrā, uzdevumos, kompetencēs) un amatu sarakstā, reorganizējot Pabalstu nodaļu un izveidojot Sociālās palīdzības nodaļu, kuras darbības joma un funkcijas būs papildinātas un atbilstošas Likumā noteiktajiem sociālās palīdzības un sociālā darba mērķiem, sniedzot psihosociālo un/ vai materiālo palīdzību dažādām personu grupām un veicot sociālo darbu ar personu grupām. Nodaļā darbosies iekšējās kontroles sistēma divos līmeņos, lai pārbaudītu pilnīgi visas iztikas līdzekļu deklarācijas un lēmumu projektu likumību par trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa un/vai sociālās palīdzības piešķiršanu, un veicot kontroli par piešķirto pabalstu izlietošanu atbilstoši to mērķim. Tā tiks nodrošināta efektīva pašvaldības sociālā budžeta līdzekļu administrēšana.
 
Arī Liepājā un Rīgā sociālās palīdzības sniegšanas darbs tiek organizēts divos līmeņos: 1. līmenī sociālās palīdzības organizatori veic individuālu darbu ar klientu un pirmreizēju dokumentu apstrādi, 2. līmenī sociālie darbinieki veic dokumentu iekšējo kontroli un sociālo darbu ar klientu. Tika izpētīta arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Rēzeknes reģionālās nodaļas pabalstu piešķiršanas procedūra un organizatoriskā struktūra, kura arī ir organizēta divos līmeņos: pakalpojumu individuāla piešķiršana un pakalpojumu masveida apstrāde.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"