46.lv
Sestdiena, 2024. g. 18. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ēriks, Inese, Inesis/ Ирина, Яков
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Rēzeknes Augstskola ceļā uz simtgadi

Фото: M.Justs
1. augustā Rēzeknē notiks svinīgs pasākums „Augstākajai izglītībai Rēzeknē – 90”, kur tiks akcentēta Rēzeknes Augstskolas loma augstākās izglītības tradīcijas pārmantošanā un kopšanā, ciemos tiks gaidīti ministriju pārstāvji, sadarbības partneri, kā arī Rēzeknes Augstskolas absolventi un, protams, visi tie, kuri savulaik mācījušies vai strādājuši Rēzeknes Pedagoģiskajā skolā, Rēzeknes internātskolā, Rēzeknes Valsts skolotāju institūtā un Rēzeknes skolotāju institūtā.
Neskatoties uz to, ka RA juridiski dibināta 1993. gadā, tā uzskatāma par 1925. gadā izveidotā Rēzeknes Valsts skolotāju institūta ideju mantinieci. Mainoties vēsturiskajai situācijai, sociālajam un kultūras kontekstam, akadēmiskā inteliģence Atbrīvošanas alejā 115, kas šobrīd veidojas par modernu studentu pilsētiņu, nemainīgi nodrošināja augstākajiem kvalitātes standartiem atbilstošu izglītības, pētniecības un kultūras saglabāšanas, uzturēšanas un tālāknodošanas misiju. Šobrīd RA ir studējošo skaita ziņā septītā lielākā valsts augstskola ar 14 studiju virzieniem, starptautiski atpazīstamu pētniecisko darbību un piesātinātu kultūras dzīvi.
 
Rēzeknes Augstskolas vadība par augstākās izglītības iestādes misiju uzskata tehnoloģiju virziena attīstību, tādējādi augstskolu tuvākajā laikā gada nozīmīgas pārmaiņas – nosaukuma maiņa. Ir pamats domāt, ka jau šī gada laikā augstākās izglītības telpā Rēzeknes Augstskolas vārds tiks nomainīts pret Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas nosaukumu. Taču nosaukuma maiņa būs tikai kā jauns posms augstskolas kopējā plūdumā. Jau šobrīd augstskolas vadība domā par iestādes attīstību, tādējādi plānojot arī simtgades pasākumu.
 
8. jūlijā Latvijas Pašvaldību savienībā noritēja diskusija „Rēzeknes Augstskola ceļā uz simtgadi”, kurā piedalījās dažādu jomu pārstāvji, akcentējot šībrīža augstskolas nozīmīgumu augstākās izglītības telpā, kā arī norādot uz tās aizsākumiem. Akadēmiķis Jānis Stradiņš uzvēra: „Ja pēta izglītības pirmsākumus, tad jau pirms Rēzeknes Valsts skolotāju institūta, pilsētā kopš 1922. gada tika organizēti skolotāju sagatavošanas kursi. Ir atzinīgi novērtējams fakts, ka augstskola apzinās un saista visus vēsturiskos periodus, meklējot savas saknes pagātnē. Noteikti pieminēšanas vērts fakts ir tas, ka izglītības iestādi Rēzeknē ir vadījuši vairākas izcilas personības, tostarp arī inženieris Dominiks Jaudzems, tādējādi nav nejauši, ka augstskola izvēlas tieši tehnoloģiju virzienu”.
 
J. Stradiņš dalījās savās pārdomās par augstskolas vēsturi, pieminot Raiņa viesošanos Rēzeknē 1927. gadā un laika gaitā sniegto pienesumu latviešu inteliģencei. Rēzeknes Valsts skolotāju institūtu ir absolvējuši daudzi Latvijā un ārpus tās robežām pazīstami cilvēki – Emīlija Gudriniece, Valērija Seile, Jānis Streičs, Antons Rupaiņs u.c. Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Rivža aktualizēja augstskolas lielo lomu Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā, un vēlēja lepoties ar saviem absolventiem.
 
Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis minēja lielo augstskolas lomu reģionā, akcentējot, ka reģionālās augstskolas mērķis nevar būt sagatavot speciālistus tikai vienam reģionam. „Augstskolas materiālā bāze ir pietiekami augstā līmenī, tādējādi attīstot tehnoloģiju virzienu, ir jāorientējas uz to, ka jaunie speciālisti tiek gatavoti ne tikai reģionam, bet valstij kopumā un arī Eiropas darba tirgum”.
 
Zīmīgi, ka tuvākā pusgada laikā taps vērtīgs materiāls, kas grāmatā apkopos gan augstskolas vēsturi, gan tās lomu mūsdienu augstākās izglītības telpā, gan attīstības redzējums.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"