46.lv
Svētdiena, 2024. g. 05. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ģederts, Ģirts/ Гаврила, Виталий, Всеволод, Климентий, Лука
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Vairākas Lūznavā realizētās izglītības programmas tiks pārceltas realizācijai uz Rēzekni

Фото: rezeknestehnikums.lv
Otrdien, 27. janvārī Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs un pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings apmeklēja Rēzeknes tehnikumu, kur ar tehnikuma mācībspēkiem apsprieda šīs mācību iestādes darbības perspektīvas un tā efektīvas sadarbības ar sabiedrību veicināšanu, vēsta pašvaldības portāls.
Tikšanās reizē tika izveidota tehnikuma Padome, apstiprināts Rēzeknes tehnikuma padomes nolikums, par padomes priekšsēdētāju ievēlēts pašvaldības pārstāvis – Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs. Padomes sastāvā darbojas arī tehnikuma audzēkņi, audzēkņu vecāku, tehnikuma administrācijas un pedagogu pārstāvji, kā arī ar tehnikumā īstenojamo izglītības programmu tematiskajām jomām saistītu nozaru asociāciju un darba devēju pārstāvji.

Sanāksmes gaitā klātesošie uzklausīja Rēzeknes tehnikuma direktores B.Virbules ziņojumu par izglītības iestādes kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem rādītājiem, iestādes darbību metodiskajā un projektu jomā, par iestādes attīstības iespējām un dinamiskajiem rādītājiem, kā arī iespējamo stratēģisko attīstību.
 
Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs piedāvāja sastādīt komunikāciju plānu ar darba devējiem, lai noskaidrotu, kādas profesijas ir visvairāk pieprasītas uz doto brīdi, un kādas var būt pieprasītas perspektīvā. Tika ierosināts apzināt visus Rēzeknes pilsētas un blakus esošo novadu uzņēmējus par darbaspēka nepieciešamību tuvākajā pārskatāmajā periodā, lai noskaidrotu to profesiju klāstu, pēc kura būs lielāks pieprasījums un elastīgi reaģēt uz darba tirgus pieprasījumu, izstrādājot atbilstošas tehnikuma mācību programmas vai elastīgi pielāgot esošo programmu klāstu. Lai veicinātu efektīvu sadarbību un piesaistītu jaunatni dzimtajai pilsētai un novadam, tika apspriesta iespēja slēgt līgumus ar darba devējiem, kuri būtu gatavi piedāvāt jauniešiem darbavietas pēc tehnikuma pabeigšanas. Protams, efektīva var būt tehnikuma sadarbība ar Nodarbības valsts aģentūru – NVA piedāvā bezdarbniekiem apmācību kursus tehnikumā, kur tiem, apgūstot vajadzīgās iemaņas pie kvalificētiem speciālistiem uz kvalitatīvām iekārtām, ir iespēja iegūt pietiekami augsta līmeņa zināšanas, lai varētu atgriezties darba tirgū.
 
Saskaņā ar 2013.gada decembrī apstiprināto Rēzeknes tehnikuma attīstības stratēģiju, plānots veidot ēku infrastruktūru un mācību bāzi izglītības programmām vairākās profesionālās izglītības tematiskajās jomās. Turpinot iecerēto un izpētot izglītojamo skaita dinamiku un izmaksas uz vienu izglītojamo, izdarīts secinājums, ka vislielākais izglītojamo skaits ir Rēzeknē, bet viszemākais Lūznavā, kur pēdējo četru gadu laikā tas ir samazinājies divreiz, turklāt 2014.gadā 1.kursā netika uzņemta neviena grupa interesentu trūkuma dēļ. Tehnikuma Padome pieņēmusi lēmumu kopā ar LR Izglītības ministriju mainīt tehniskās izglītības koncepciju, lai būtu iespēja vairākas profesijas apgūt tieši Rēzeknē, jo daudzi jaunieši atsakās braukt uz Lūznavu un kā alternatīvu izvēlas mācības citā izglītības iestādē. Tādējādi tehnikums zaudē audzēkņus, bet reģions – kvalificētus speciālistus. Tehnikuma padome lēma, izstrādājot jauno attīstības stratēģiju, vairākas Lūznavā realizētās izglītības programmas pārcelt realizācijai uz Rēzekni un turpmāko attīstību pārsvarā saistīt ar apmācībām Rēzeknē, saglabājot mācību vietas arī Viļānos un Zilupē.
 
lat.46.lv  

Комментарии (0-4/4)
30.01.2015 12:00
Drelings un Bartaševičs ķērušies izglītībai, nebūs labi!
To Tā 30.01.2015 12:36
Idiots, šis reformas koncepts tika izveidots vēl pirms Bartaševiča
Janīna 30.01.2015 14:24
Pēc būtības, viss ir pareizi, reformas ir nepieciešamas, īstenībā nav svarīgi, kas īsteno reformas galvenais ir kvalitāte. Ja pašvaldība iesaistoties būš spējīga izveidot kvalitatīvu tehnikumu, tad cepuri nost. Profesionālā izglītība ir viens no variantiem, kā jauniešiem iegūt profesiju, ne jau visiem ir jāiet mācīties uz augtskolu!
Ingrīda 31.01.2015 00:18
Saprātīgs risinājums pašreizējai situācijai profesionālajā izglītībā! Un domes priekšsēdētāja ierosinājumi ir noteikti vērā ņemami. Lai izdodas!
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"