46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » IZKLAIDE

Greznās Dubaijas tumšā puse jeb - tas, ko tūristiem nerāda

05.12.2014
Šobrīd Dubaija ir viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem reģionā. Lai gan daudzkārt dzirdēts, ka tik jaunai un mākslīgi būvētai pilsētai nav kultūrvēstures dvēseles, ļaužu miljoni ik gadu turp dodas, lai apbrīnotu spozmi un bagātību un vērienu, ar kādu Dubaija ir pazīstama, vēsta žurnāls "Kas Jauns" 
Taču šikam ir arī ēnas puse. Tie ir apstākļi, kādos dzīvo varenības celtnieki – melnstrādnieki galvenokārt no Dienvidāzijas. Viņiem ik dienu nākas strādāt +50 grādu svelmē, bet bieži vien par darbu netiek samaksāts. Zināms arīdzan, ka Dubaijas celtnieku priekšniecība mēdz viņiem atņemt pases, lai neļautu aizbraukt. Arī šikajā Dubaijā eksistē mūsdienu verdzība. 
 
Reportāžu no vietas, kur Dubaijas viesi nekad neiekļūs, iemūžinājis fotogrāfs no Irānas Farhads Berahmans, kurš pēc redzētā vēlāk pauda, ka šajā pilsētā valda izteikta kastu sistēma. Sonapura – vieta, kur nabadzīgos komūnas apstākļos dzīvo melnstrādnieki – atrodas pašā Dubajas nomalē un nav pat atzīmēta pilsētas kartē. Viņi ir tie, kuri šo luksusa pilsētu būvē. Caurmērā vīri par darbu saņem 800 dirhamus mēnesī  (176 eiro mūsu valūtā). No šīs naudas lauvastiesu strādnieki sūta uz mājām savām ģimenēm, bet reizēm algas nemaz netiek izmaksātas. 
 
„Šajā karstumā gidi tūristiem no rietumiem parasti iesaka neuzturēties tiešos saules staros ilgāk par piecām minūtēm. Bet pilsētas būvnieki strādā 14 stundas dienā 50 grādu sutoņā,” situāciju raksturo fotogrāfs. 
 
Darba nometnē vīrieši  uzturas 12x12 pēdu lielās telpās, kurās saliktas gultas. Ēdiena gatavošanai viņi parasti izmanto gāzes balonus, kas mēdz būt bīstamā stāvoklī. Trauki ir netīri, apkārt vazājas klaiņojoši dzīvnieki... Vīri paši sevi safrizē, jo strādnieku kastu pilsētas frizētavās neielaiž, turklāt arī atļauties profesionāla friziera pakalpojumus viņi nevar. 
 
Fotogrāfs atzīmē, ka valodu zināšanas strādniekiem visbiežāk nav nekādas. Kāds melnstrādnieks Farhadu paņēmis aiz rokas un lūdzis nofotografēt koka plāksni, kurā viņš pauž savu situāciju: „Dārgais boss, es strādāju tavā kompānijā jau vienu gadu, mans līgums ir beidzies, bet neesmu saņēmis algu par pēdējiem 4 mēnešiem." 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"