46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Rēzeknieši saglabā piemiņu par Aleksandru Grodzicki

Фото: rezekne.lv
Ceturtdien, 17. maijā plkst. 16.00 tiks atklāta memoriālā plāksne pie mājas Rūpnīcas ielā 7, Rēzeknē, kur dzīvoja Rēzeknes pilsētas Goda pilsonis, novadpētnieks un pedagogs Aleksandrs Grodzickis, dzimis Rēzeknē 1932. gada 15. maijā. Uz atklāšanas ceremoniju aicināti visi interesenti, īpaši tie, kuri pazina un atceras izcilo rēzeknieti.
A. Grodzickis bija iedzimts rēzeknietis: te dzimuši viņa vectēvs, māte, dēls un jaunākais mazdēls. “Mana bērnība pagāja Dārzu ielā, par kuru varu runāt bezgala ilgi, tik mīļa tā ir manai sirdij. Sākot ar to laiku, visa dzimtās pilsētas vēsture izvērtās manu acu priekšā…”, atminas A. Grodzickis. Daudzus gadus nostrādājot skolās, A. Grodzickis uzkrāja kolosālu pieredzi un savāca daudz informācijas par mūsu novadu. Viņa rakstu ciklus publicēja vietējos laikrakstos un gadagrāmatās, kā arī izdevumos ārpus Latvijas. Novadpētnieka apceres izdotas četrās grāmatās, kur viņš ar lielu mīlestību stāstīja par mūsdienu un vēsturisko Rēzekni, par mūsu izcilajiem novadniekiem J. Tiņanovu, F. Ermleru, F. Varslavānu u.c.. A. Grodzickis bija pastāvīgs Tiņanova lasījumu un daudzu citu novadpētniecības zinātniski-praktisko konferenču dalībnieks. Mūsu novadnieka referātu krājumi izplatījās arī Eiropā, ASV un pat Austrālijā.
 
2016. gada 8. maijā mūsu godātais A. Grodzickis devās mūžībā, un kaut gan pats viņš mēdza kautrīgi teikt – “Es nevēlētos, lai šis nosaukums (“Rēzeknes Goda pilsonis”), kas man, protams, ir nozīmīgs, kļūtu par iemeslu manas personas cildināšanai un manu nopelnu pilsētas labā pārspīlēšanai”, – rēzeknieši uzskata, ka tomēr ir nepieciešams saglabāt atmiņu un stāstīt pasaulei par cilvēku, kurš tik ļoti mīlēja Rēzekni un savu novadu un tik daudz darījis Rēzeknes godam.
 
2017. gada jūnijā Rēzeknes pilsētas domē tika saņemta vēstule ar lūgumu izvietot piemiņas plāksni uz Rūpnīcas ielas 7. mājas, kurā dzīvojis novadpētnieks un skolotājs A. Grodzickis. Dome labprāt apstiprināja šo lūgumu. Tika pieņemts lēmums, ka pašvaldība piešķirs līdzekļus teritorijas labiekārtošanai pie Aleksandra Grodzicka piemiņas plāksnes uzstādīšanas vietas, savukārt izdevumus piemiņas plāksnes izgatavošanai un uzstādīšanai (ap 380 eiro) segs idejas iniciatori par saviem līdzekļiem.
 
Pašvaldība jau sakārtojusi tai piederošo teritoriju – atjaunots gājēju celiņš līdz paredzamajai memoriālās plāksnes uzstādīšanas vietai, kā arī atjaunots zālājs pie nama sienas austrumu pusē.
 
Piemiņas plāksnes uzstādīšanas tuvumā darbojas daži komercobjekti, kuru īpašnieki arī atbalstīja šo ideju un tuvākajā laikā arī sakārtos viņu uzņēmumiem piegulošo teritoriju, lai A. Grodzicka piemiņas vieta un piekļuve tai būtu skaista un sakopta. Rēzeknes pilsētas dome un rēzeknieši pateicas IK “LAKI”, AS “NIPO” un SIA “KOMKON” par atsaucību.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"