46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Latgales Kultūrvēstures muzejs piedalījās Starptautiskajā Baltijas valstu muzejpedagogu konferencē

Фото: rezekne.lv
No 28. jūnija līdz 29. jūnijam Tukuma muzejā norisinājās Starptautiskā Baltijas valstu muzejpedagogu konference “Ceļojums laikā – muzeju komunikācijas instruments / Time Travel as a tool for museum communication”. Šajā konferencē piedalījās arī Latgales Kultūrvēstures muzejs. Konferences galvenais mērķis bija veicināt Baltijas valstu muzejpedagogu sadarbību, lai kopīgiem spēkiem celtu muzeju prestižu sabiedrībā un aktualizētu muzejpedagoģiskās izglītības nozīmi formālās izglītības jomā. Konferences gaitā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar kultūrvēsturiskās vides izglītības metodi “Ceļojums laikā/ Time travel”, tās lomu un aktualitāti kompetenču izglītības jomā un uzzināt par labās prakses piemēriem, programmām, kas izveidotas Tukuma muzeja, Igaunijas Tautas muzeja (Igaunija), Gargždai rajona muzeja (Lietuva), Austrumbotnijas Bērnu un jauniešu organizācijas BARK (Somija) sadarbības projekta “Heritage Bridge” ietvaros.
Pirmajā konferences norises dienā Pastariņa muzejā dalībnieki iejutās Baltijas valstu skolotāju konferences 1922. gada jūnija notikumos, kad pēc Latvijas Skolotāju savienības ierosinājuma 1922. gada 18.-21. jūnijā Rīgā notika Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas skolotāju organizāciju un izglītības darbinieku pārstāvju konference, lai meklētu arī mūsdienām aktuālas atbildes uz jautājumiem, kas attiecas uz patriotisko audzināšanu.
 
Katrs no dalībniekiem tika aicināts iejusties kāda tā laika sabiedrībā pazīstama skolotāja tēlā, tādā veidā pašiem piedzīvojot izglītības metodes “ceļojums laikā” efektivitāti vēstures notikumu apguvē. Latgales Kultūrvēstures muzejs šajā kontekstā aktualizēja latgaliešu izglītības un sabiedriskās darbinieces Valerijas Seiles vārdu. Kā zināms Valerija Seile ir bijusi pirmā sieviete ar akadēmisko izglītību Latgalē, aktīva Pirmā Latgales Kongresa dalībniece un ir devusi lielu ieguldījumu Latgales politiskās, pedagoģiskās un kultūrvēsturiskās telpas attīstībai.
 
Konferences laikā tika diskutēts par tādiem aktuālajiem jautājumiem kā patriotisma veicināšana sabiedrībā, tradīciju saglabāšana skolas un ārpusskolas vidē, starpdisciplināro saišu veidošana ārpusskolas izglītībā un partnerību veidošana. Kā redzams, šie jautājumi nav zaudējuši aktualitāti arī mūsdienu izglītības sistēmā.
 
Savukārt, otrajā konferences dienā Baltijas valstu simtgades svinību kontekstā konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar vairākām projekta dalībvalstu īpaši sagatavotām muzejpedagoģiskajām programmām, kas saistītas ar valsts tapšanas laiku, svarīgiem vēsturiskajiem notikumiem šajā laikā un vēstures sasaisti ar aktualitātēm mūsdienu sabiedrībā.
 
Jāatzīst, ka muzeji un to pārvaldībā esošā krājuma bagātības ir viena no aktuālākajām iespējām izmantot kultūrvēsturiskās vides izglītības metodi “ceļojums laikā” gan skolēnu, gan pieaugušo izglītībā.
 
Nenoliedzami, muzejpedagoģiskais darbs ir viens no mūsdienīgas izglītojošās komunikācijas platformām, kur satikties skolas un ārpusskolas izglītībai, rosinot skolēnus ne tikai apgūt vēsturi, bet arī satikt, piedzīvojot to caur muzeja krājuma priekšmetu, cilvēku un notikumu stāstiem, kā arī meklējot sevi Latvijas nākotnes stāstā.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"