46.lv
Sestdiena, 2024. g. 04. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Vijolīte, Viola, Vizbulīte/ Денис, Кондрат, Федор
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

G. Kuzmina: Nikodema Rancāna balva iedvesmo mani strādāt labāk

Фото: Māris Justs
Guntra Kuzmina – Rēzeknes novada Nautrānu vidusskolas struktūrvienības Bērzgales pamatskolas mūzikas skolotāja, jauno talantu iedvesmotāja, Rēzeknes novada jauniešu vokālās studijas „Skonai” veidotāja, talantīga komponiste, kura uzrakstījusi mūziku vairākām dziesmām ar latgaliešu dzejnieka Voldemāru Vogula u.c. dzeju. Guntra ir viena no deviņiem Latgales izcilākajiem pedegogiem, kas pagājušajā gadā izpelnījās žūrijas atzinību un ieguva Nikodema Rancāna balvu godpilnajā nominācijā „Par veiksmīgāko jaunā pedegoga debiju”. Arī šogad Nikodema Rancānu balvu saņems izcilākie Latgales pedagogi. Iepazīstinot lasītājus ar pagājušā gada nominanti G. Kuzminai tika uzdoti daži jautājumi.
Ko Tev nozīmē saņemtā balva, vai Tu iepriekš daudz zināji par Nikodemu Rancānu?
 
- Mans sapnis jau kopš bērnības bija kļūt par skolotāju. 16 gadu vecumā sāku vadīt ansambli, kura dalībnieces bija mana māsīca un māsa. Pamazām sāku saprast, ka mana sirds lieta ir būt par skolotāju un tas arī man vislabāk padodas. Man ļoti patīk strādāt lauku skolā, kur skolēni mani sirsnīgi sagaida. Saņemtā balva ir kā iedvesma, lai es darītu savu darbu vēl labāk.
Esmu daudz lasījusi par Nikodemu Rancānu kā par krietnu latgalieti, jo viņam piemita ļoti cēla īpašība – dāsnums, kurš ļoti nepieciešams skolotāja darbā. Pats Nikodems Rancāns teicis, ka nav lielākas mīlestības kā ziedoties citu labā. Man tāpat kā Nikodemam svēta ir baznīca, kurā vienmēr var rast mieru.
 
Ko Tu domā par latgaliešu dzīvesveida veicināšanu skolā, vai Tu to īsteno savā darbā?
 
- Bērni latgaliski sarunājas ne tikai skolā. Viņi latgaliski runā savā starpā arī ikdienā. Mūsu vide ir ļoti latgaliska, mēs nedrīkstam latgaliskumu pazaudēt mūsu skolās. Ar bērniem mācamies dziesmas latgaliešu valodā, spēlējam dažādas spēles par latgaliešu tautasdziesmu tradīcijām. Skolēniem ir jāzin latgaliešu dziesmas, kuras tiek dziedātas no paaudzes paaudzē, tajās ir liels spēks. Tāpat ir ar tradīcijām, garīgajām vērtībām un tikumiem, par to visu ar bērniem jārunā. Jāsaka bērni izrāda lielu interesi, kad stāstu par latgaliešu tradīcijām vai personībām.
 
Pieteikt skolotājus Nikodema Rancāna konkursam var līdz 5. septembrim, noslēguma pasākums notiks 25. septembrī Ludzas Kultūras namā. Konkursu organizē Latgaliešu Kultūras biedrība sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Kultūras ministriju, Rēzeknes, Ludzas, Preiļu un Aglonas novadu pašvaldībām. Informāciju par konkursa nolikumu var atrast šeit.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"