46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Režisors no ASV Rēzeknē iestudēs Šekspīra lugu

Фото: Rēzeknes Vēstnesis
Atzīmējot 400. gadadienu kopš Viljama Šekspīra nāves, 27. un 28. martā plkst. 17.00 teātrī-studijā „Joriks” notiks angļu dzejnieka un dramaturga lugas „Gals labs – viss labs” pirmizrāde. Režisors – Endrū Frīburgs (Andrew Freeburg) no ASV, vēsta pašvaldības laikraksts "Rēzeknes Vēstnesis".
Jau vēstījām, ka „Jorikā” izveidojusies jauka tradīcija iestudēt izrādes ar ārzemju režisoriem, kuri ne tikai ieliek darbā savu harizmu un mentālo kolorītu, bet arī dāsni dalās savā bagātīgajā pieredzē ar mūsu aktieriem. Skatītāju atmiņā uz ilgu laiku iezīmējušies gan Nikolaja Vepreva (Polija), Iona Sapdaru (Rumānija), Mihaila Miļķisa (Krievija) iestudējumi, gan arī mūsu tautieša Iļjas Bočarņikova „Donskihots.lv”, jo šī režisora radošā bagāža jau sen kļuvusi starptautiska.

Jāpiebilst, ka, pateicoties Iļjam, par mūsu pilsētu un teātri „Joriks” uzzināja Endrū Frīburgs, kurš sniedza ievērojamu atbalstu janvārī pirmizrādi piedzīvojušā mūzikla „Zaļais sivēntiņš” scenogrāfisko risinājumu ziņā. Vai atceraties spīdīgās dažāda izmēra kastes – kaķu mājiņas skatuves fonā? Tās radīja Endrū rokas un iztēle! Viņš nodarbojas arī ar daudz ko citu, jo ir mākslinieks, režisors, datorgrafikas un mediju mākslas pasniedzējs, kurš nāk no Konektikutas štata brīnumainajiem mežiem. Studējis Jēlas universitātē (ASV). Viņa pirmā iepazīšanās ar Krieviju notika, pateicoties ​​A.Čehova Maskavas Akadēmiskā Dailes teātra (MHAT) aktiermākslas programmai. Endrū apguva krievu valodu, un, absolvējot universitāti, saņēma grantu studijām un atgriezās Maskavā. Tur viņš ne tikai stažējās Dmitrija Krimova Teātra laboratorijā, bet arī vadīja eksperimentālus aktiermākslas kursus Krievijas Teātra mākslas akadēmijā (GITIS).
 
Pats Endrū saka, ka saikne ar Šekspīru viņam izveidojās vēl agrā bērnībā. 10 gadu vecumā draugi iedrošināja viņu apmeklēt pedagogu un mācīties aktiermākslu, koncentrējoties uz dižā angļu dramaturga daiļrades: „Es izaugu, Šekspīra daiļrades pavadīts, līdz ar to viņš man ir gandrīz kā ģimenes loceklis,” atzīst Endrū teicamā krievu valodā.
 
„„Gals labs – viss labs” ir mana pirmā pieredze izrādes iestudēšanā krievu valodā,” stāsta Endrū, un viņam imponē tas, ka šo nozīmīgo soli viņš sper „mazā, omulīgā pilsētā, nelielā teātrī ar ārkārtīgi labiem māksliniekiem”. Rēzekne ir ļoti mierīga pilsēta, pie tā grūti pierast pēc rosības un spējā dzīves ritma, kas valda megapolēs, taču vietējā nesteidzība ir arī sava veida atpūta.
 
Endrū Frīburgs ir universāls režisors, jo pie izrādes scenogrāfijas arī strādājis viņš: „Mani dēvē par režisoru-mākslinieku, jo sākotnēji interesē nevis katra atsevišķa tēla daiļums, bet gan skatuves noformējums, gaisotne un tās mijiedarbība ar aktieru darbu. Kā skatuves mākslinieks arī esmu režisors, bet darbojos ar dekorācijām, kuras dēvēju par „nedzīviem aktieriem”.
 
Mēs jau tikām pāri lasījumu posmam, sākās mēģinājumi. Iezīmējām lugas vispārējo struktūru, un patlaban strādājam pie ainām, sakārtojot visu fiziskā un horeogrāfiskā ziņā. Mans uzdevums ir nostādīt katru savā punktā, kā mēdz teikt, „iestatīt aktieru navigatorus”. Tālāko darbības attīstību varēsim vērot jau mēģinājumu gaitā.”
 
Endrū norāda, ka lugas izvēle nebija nejauša – viņam tuvs tās sižets un stāstījums, interesē viengabalainība un tas, kā atklājas galvenās varones tēls. Iestudējums, kura pirmizrāde notiks marta beigās, vienlaikus ir gan komisks, gan traģisks. Luga vēsta par stipras jaunas sievietes Helēnas mīlestību, kura par spīti visiem sižeta pavērsieniem un sabiedrības hierarhijai, panāk sava izredzētā pretmīlestību. Jo zināms, ka bieži vien dzīve visai netaisnīgi lemj, kam liktenis sola būt dižciltīgam kungam, kam – zemākas kārtas pārstāvim, taču prāts un cēlsirdība visos laikos ir vērtīgāki par zeltu. Atklāšu vienu faktu par izrādi – grāfā iemīlējušos ārsta meitu Helēnu tēlos Kristīne Klimanova. „Galvenā varone iemācīsies kontrolēt savu likteni, pati sev kļūstot par burvi,” rezumē Endrū.
 
Visas pasaules kultūras šogad sumina Viljama Šekspīra daiļradi. Noteikti nāciet uz pirmizrādi!
 
"Rēzeknes Vēstnesis"

lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"