46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Rēzeknē atklās izstādi par studentu pretošanās kustību Minhenē Otrajā pasaules karā

Фото: Maija Upeniece
Ceturtdien, 17.martā plkst.16.00 Rēzeknē Latgales Kultūrvēstures muzejā tiks atklāta ceļojošā izstāde "Baltā roze. Studentu pretošanās kustība Hitlera režīmam. Minhene, 1942-1943", aģentūru LETA informē Rēzeknes pilsētas pašvaldība.
Izstāde vēsta par Minhenes Universitātes studentu kustību "Baltā roze", kas laikā no 1942. līdz 1943.gadam, izplatot informatīvas brošūras, brīdināja sabiedrību par nacionālsociālisma ideoloģijas graujošo ietekmi uz cilvēcību, garīgajām vērtībām un Vācijas valsti visās dzīves jomās. Mudinot uz pasīvo pretestību, studenti, kuri devās cīnīties arī frontē, tiecās pārliecināt sabiedrību par kara bezjēdzību un rosināja apvienoties cīņā pret nacismu.
 
"Baltās rozes" pirmajā brošūrā studenti aicināja: "Pretojieties pasīvi, pretojieties, lai kur jūs atrastos, apturiet šīs ateistiskās kara mašīnas darbību, pirms nav par vēlu, pirms gruvešos kā Ķelne pārvēršas pēdējās pilsētas un pirms pēdējie tautas jaunieši noasiņo kāda necilvēka valdonīgā lepnuma labā. Neaizmirstiet, ka katra tauta ir pelnījusi tādu valdību, kādu tā var paciest!"
 
1943.gada februārī lielākā daļa pretošanās kustības "Baltā roze" dalībnieku - Hanss un Sofija Šolli, Kristofs Probsts, profesors Kurts Hūbers, Aleksandrs Šmorels, Villijs Grāfs un citi - tika arestēti. Viņiem piesprieda nāves sodu vai ieslodzīja koncentrācijas nometnēs.
 
Vācijas fonda "Baltā roze" sadarbībā ar Frīdriha Eberta fondu Latvijā izveidotā izstāde Rēzeknē būs skatāma līdz 30.martam.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"