46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs” tika rīkots poētiskais vakars

Фото: zeimuls.lv
Šī gada 30. martā Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs” tika rīkots poētiskais vakars, veltīts vienam no spilgtākajiem 20. gadsimta ukraiņu dzejniekiem – Vasiļam Stusam. Viņu uzskata par vienu no ukraiņu disidentiem, kuri centās apspiest komunismu. Hruščova atkušņa laikā, radošā jaunatne (Alla Gorska, Ivans Dračs, Serģejs Paradžanovs, u.c.), caur literatūru, kino un citu vizuāli uztveramo mākslu, izpauda dominējošās sistēmas morālo opozīciju un izveidoja subkultūru “šestidesjatņiki”, kuras aktīvais dalībnieks bija arī Vasiļs Stuss, izglītības metodiķe Jekaterina Silova.
1965. gada rudenī, dzejnieks, kā viens no disidentu kustības dalībniekiem, slavenās Serģeja Paradžanova filmas “Aizmirsto senču ēnas” (‘’Тени забытых предков’’) pirmizrādes laikā, uzstājās ar runu,atbalstot Ukrainas politiskos gūstekņus, pēc kā sekoja pirmais ieslodzījums un izsūtījums. Pēc neilga laika Stuss kļuva par ukraiņu Helsinku grupas locekli. Helsinku grupa –organizācija, kura cīnījās par cilvēktiesībām un sekoja ieslodzīto tiesību ievērošanai padomju cietumos. Ieslodzījumu un izsūtījumu laikā Stuss uzrakstīja savus labākos darbus, kuri kļuva par Ukrainas literatūras neatņemamo sastāvdaļu un arī mūsdienās ir iekļauti skolu mācību programmās un dažādos kultūras pasākumos gan Ukrainā, gan aiz tās robežām. 
 
Poētiskā vakara laikā Amanda Skrebele un Serģejs Viļums izstāstīja par dzejnieka dzīves gaitu, bet Rēzeknes jaunieši - latviešu un krievu skolu pārstāvji, iepazīstināja klausītājus ar Vasiļa Stusa dzeju gan oriģinālvalodā, gan krievu valodā. Tika aicināts arī ukraiņu tautas mūzikas ansamblis “Vodograj”, kurš izdaiļoja pasākumu ar ukraiņu tautasdziesmām.
 
Pasākumu organizēja brīvprātīgā no Ukrainas – Kapitoļina Siņicina, ‘’Erasmus+‘’ programmas ietvaros, izmantojot Eiropas Savienības finansējumu.
 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"