46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Rēzeknē iepazīstinās ar ebreju lomu pilsētas vēsturē

Фото: no LKM arhīva
Otrdien, 12.aprīlī, plkst.14.00 Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, notiks tradicionālā Vēstures mirkļu pietura, kas šoreiz būs veltīta tēmai "Ebreji Rēzeknē", aģentūru LETA informēja pašvaldības aģentūras "Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs" reklāmas speciāliste Maija Upeniece.
Jau kopš 18.gadsimta beigām ebrejiem ir bijusi nozīmīga loma Rēzeknes vēsturē, uzsver Upeniece. Vēstures mirkļu pieturā interesentiem būs iespēja ieskatīties Rēzeknes ebreju kopienas attīstības vēsturē, uzzināt būtiskākos faktus, nozīmīgākās personības un iegūt vairāk informācijas par viņu profesionālo darbību.
 
Pasākuma gaitā būs iespēja arī ieklausīties vairāku rēzekniešu atmiņu stāstījumos par Rēzeknes ebreju dzīvi pagājušajā gadsimtā, par to, kādas ebrejiem bijušas attiecības ar citu tautību pārstāvjiem, kā arī ielūkoties ebreju tautas vēsturiskajos likteņos un atklāt jaunus, vēl nezināmus faktus par Rēzeknes ebreju kopienas dzīvi.
 
Pasākuma gaitā muzeja apmeklētājiem būs iespēja piedalīties arī nelielā erudīcijas konkursā.
 
Kopš pilsētas tiesību iegūšanas 1773.gadā Rēzekne bijusi daudznacionāla pilsēta. Jau 18.gadsimta beigās par vienu no Rēzeknes sabiedrības stūrakmeņiem kļuva tieši ebreju tautības pārstāvji. Ebrejiem ir bijusi nozīmīga loma Rēzeknes vēsturiskajā attīstībā. Vairākos gadsimtos, līdz pat Otrajam pasaules karam ebreji ar savu kultūru, reliģiju un ekonomiskajām aktivitātēm bagātinājuši un attīstījuši Rēzekni, izveidojot to par vienu no savas kopienas nozīmīgākajiem centriem Latgalē.
 
Līdz mūsdienām Rēzeknes pilsētvidē ir saglabājušās ne tikai ebreju materiālās kultūras liecības, bet arī cilvēki, kuri atceras ebreju tautības pārstāvjus, tādējādi ievērojami papildinot un bagātinot pilsētu ar nemateriālo kultūrvēsturisko mantojumu.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"