46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Lai skan un dzirkstī novados un sirdīs!

Фото: rezeknesnovads.lv
No 15. līdz 19. jūlijam Latvijā notiks starptautiskais folkloras festivāls “Baltica 2015″, un tā tēma būs “Mantojums”.
Festivāla galvenie pasākumi notiks Rīgā, Rēzeknē un Rēzeknes novadā. Te lielākais notikums būs Dižkoncerts Ančupānu kartodromā, kur tiks izdzīvots viss gada cikls pa gadskārtu norisēm. Rīta pusē “Baltica” ieskanēsies desmit Rēzeknes pagastos. Jauks solās būt Saimes rīts Rēzeknes pilskalnā, latviešu tautas tērpu izstāde Latgales Kultūrvēstures muzejā, Latgales gadatirgus Festivāla parkā, festivāla gājiens no Rēzeknes pilskalna uz Festivāla parku, mazākumtautību grupu koncerts tajā.
 
Festivāla norises papildinās arī sarīkojumi Aizkrauklē, Cēsīs, Dikļos, Dobelē, Lielvārdē, Līvānos, Ludzā, Talsos, Viļakā, Viļānos un citviet. Tie notiks Turaidā un Siguldā, kur būs īpašs Dainu kalna daudzinājums. Festivāla klubā Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde” ikviens būs aicināts kopā ar Gunti Pakalnu klausīties stāstus Stāstnieku istabā, kopā ar Tomu Treibergu skatīties kino “Baltica” Kino klubā un kopā ar Rīgas Danču klubu dancot cauru nakti Lielajā danču zālē. Šāda danču nakts notiks arī Rēzeknē, kur savukārt Festivāla parkā ārvalstu grupu koncertā vienkopus būs skatāmas un klausāmas visas festivāla viesu kopas – tā ir dāvana festivāla dalībniekiem un viesiem un vienīgā reize, kur arī paši dalībnieki varēs kārtīgi apskatīties viesu priekšnesumus.
 
Šoreiz festivāla programmā īpaši daudzveidīgi būs pārstāvēta stāstniecība – latviešu, igauņu, lietuviešu, skotu un spāņu stāstnieki savus klausītājus priecēs Rīgā, Cēsīs un Rēzeknē. Tradicionāli “Baltica” programmu papildina ciemiņi no ārvalstīm. Šogad būs iespēja redzēt viesus no Baltkrievijas, Gruzijas, Īrijas, Krievijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Spānijas un Ukrainas. Lai skan, zum, dzirkstī pilsētās, laukumos un sirdīs!
 
Skaitļi un fakti
 
Šovasar notiks lielākais festivāls “Baltica” vēsturē – būs vairāk nekā 3500 dalībnieku.
 
Vecākajam dalībniekam – 91 gads, jaunākajam – divi gadi.
 
Pirmoreiz festivāla vēsturē notiks novadu sadziedāšanās sarīkojums – gan Rīgā, gan Rēzeknē. Piedalīsies apmēram 2000 dziedātāju un muzikantu.
 
Pirmoreiz “Baltica” vēsturē festivāla koncerti notiks jaunajās koncertzālēs – Vidzemes koncertzālē Cēsīs un Latgales vēstniecībā “Gors”, kur pulcēsies skanīgākās latviešu folkloras grupas, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
 
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"