46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Atklāta piemiņas vieta izcilajam fotomāksliniekam Jānim Gleizdam

Фото: rezeknesnovads.lv
Maija nogalē trīs dienu garumā Rēzeknes novada Nautrēnu, Ilzeskalna, Lendžu un Bērzgales pagastā norisinājās unikāls fotoplenērs par godu fotogrāfijas klasiķim, Rēzeknes novadā dzimušajam fotogrāfam Jānim Gleizdam, informē Anna Rancāne.
Ap sešdesmit fotogrāfiem no visas Latvijas tā bija lieliska iespēja apliecināt savu talantu, iemūžinot vietējos cilvēkus, ēkas, latgaliskās tradīcijas, dabas bagātības un notikumus. Noslēdzoties fotoplenēram, tapušas vairāk nekā 6200 fotogrāfijas, no kurām labākās no 12. septembra var apskatīt izstādēs Nautrēnu, Ilzeskalna, Bērzgales un Lendžu kultūras namā, kā arī Rēzeknes novada pašvaldības ēkā Rēzeknē. Izstāžu atklāšanā pagastos piedalījās kupls pulks gan fotogrāfu, gan arī iedzīvotāju, jo fotogrāfu darbos var apskatīt gan pagastu dabas krāšņumu, gan vietējo ļaužu portretus. Katrs pagasts šoreiz varēja izvēlēties tikai 30 fotogrāfijas, tomēr, kā atzina pagastu vadītāji, šīs nebūs pēdējās izstādes, jo fotodarbu klāsts ir bagātīgs.
 
Fotoplenēra organizētāji ir Latgales fotogrāfu biedrība Igora Pliča vadībā un Rēzeknes novada pašvaldība. Kā atzina Igors Pličs, tā ir unikāla parādība, ka piecās vietās vienlaicīgi tiek atklātas fotoizstādes. Rēzeknes novada pašvaldība saņēma dāvinājumu – Ingas Ivanovas fotogrāfiju no Ozolmuižas pagasta, bet vislielākais dāvinājums jau ir fotomākslinieku darbi. Savukārt Rēzeknes novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Ināra Pleikšne un pagastu pārvaldnieki apsveica visus fotomāksliniekus un dāvināja piemiņas balvas tiem, kuru darbi bija visvairāk iepatikušies. Starp tiem bija gan Vladislavs Kundziņš, gan Solvita Batarāga un Veronika Simoņenkova, gan Pēteris Korsaks, Laura un Igors Pliči. Inese Grizāne un daudzi citi.
 
Plašais pasākumu cikls noslēdzās ar piemiņas vietas atklāšanu Jāņa Gleizda dzimto māju vietā Ilzeskalna pagasta Vecgailumos. Piemiņas akmenī, kura autors ir Andris Misāns, iemūžināti viedi vārdi, ko par savu dzīvesbiedru teikusi Annele Gleizda – “Cilvēks daudz ko var, ja ir stipra griba un liela dūša”. Tik tiešām, Jānis Gleizds (1924—2010) ir viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijas fotogrāfiem, kurš fotomākslai veltījis lielāko daļu sava mūža. 1948. gadā, 24 gadu vecumā, pēc nelaimes gadījuma viņam tika amputētas abas plaukstas, taču, spītējot skarbajam liktenim, Jānis Gleizds prata saglabāt dzīvessparu, apgūt fotografēšanu un kļūt par šīs jomas leģendu, radot fotogrāfijas, kas vēl tagad apbur skatītājus ar savu smalkumu un poēziju. Piemiņas akmeni iesvētīja Nautrēnu Romas katoļu draudzes prāvests Juris Kravalis.
 
Jāņa Gleizda tēva Antona Gleizda stādītās liepas paēnā, blakus atjaunotajam krucifiksam (autors Arnis Začests) ar Ilzeskalna pagasta ļaužu pūliņiem izveidota brīnišķīga piemiņas vieta, kas garāmgājējiem liks apstāties un padomāt par Latgales ļaužu sīkstumu, talantu un spēku.
 
Kā pastāstīja Ilzeskalna pagasta pārvaldes vadītāja Genovefa Gailuma, piemiņas akmens dizainu, iedvesmojoties no Jāņa Gleizda darbiem, veidojis Andris Misāns, savukārt akmenī to iedzīvinājis akmeņkalis Arturs Zeiļa no SIA „Dzirkaļi-Z”. Piemiņas vietas iekārtošana izmaksā aptuveni 4000 EUR, tostarp 1000 EUR piemiņas zīmes izgatavošanai saņemts no Latgales programmas, bet pārējo finansējumu nodrošina Ilzeskalna pagasta pārvalde un Rēzeknes novada pašvaldība.
 
Rēzeknes novada pašvaldība un Latgales fotogrāfu biedrība cer, ka šogad īstenotais fotoplenērs būs aizsākums jaunai tradīcijai. Plānots, ka nākamgad fotogrāfi varētu tikties Rēzeknes novada dienvidu pusē, lai fotogrāfijās iemūžinātu Latgales jūru – Rāznas ezeru, jūgendstila pērli Lūznavas muižu, Mākoņkalnu, Lielo Liepu kalnu, kā arī citas Rēzeknes novada cilvēku un dabas radītas bagātības.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"