46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Latgales vēstniecība GORS nosvinējusi divu gadu darbības jubileju

Фото: GORS
Maija beigās savu otro dzimšanas dienu nosvinēja Latgales vēstniecība GORS – Rēzeknē esošā daudzfunkcionālā koncertzāle, kas kā pirmā 2013. gadā sekmīgi aizsāka Latvijas reģionālo koncertzāļu tīkla īstenošanu, informē Edīte Husare Latgales vēstniecība GORS Mārketinga nodaļas vadītāja.
 
„Kaut arī pagājuši tikai divi gadi, tomēr ir sajūta, ka piedzīvots vesels kultūras notikumiem bagāts mūžs. Priecājamies, ka ar savu darbu esam parādījuši reģionālās koncertzāles nepieciešamību Latgales reģionā un izveidojuši izcilu koncertvietu ne vien Latvijā, bet nebaidāmies teikt, ka arī visā Eiropā. Tāpat Latgales vēstniecības GORS labais piemērs padarījis vārdu „koncertzāle” teju par šī brīža kultūras iestāžu nosaukumu modes kliedzienu, taču pašiem arvien paliek svarīgas mums raksturīgās īpašības – īpaši augstvērtīga akustika, daudzfunkcionalitāte tehniskajās iespējās, augsta profesionalitāte un Latgales stāsta vēstīšana, ko visu novērtē gan apmeklētāji, gan Latvijas un ārvalstu mūziķi un jomas profesionāļi,” atzīst Latgales vēstniecības GORS vadītāja, SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle Diāna Zirniņa.
 
Šaubas un skepse palikušas pagātnē 
 
2014. gads Latgales vēstniecībai GORS bija pirmais pilnais darbības gads, ļaujot spriest par koncertzāles darbības rādītājiem, kas par spīti šaubām un skepsei pirms atklāšanas, attaisnojuši sevi ar uzviju. Pērnā gada laikā Latgales vēstniecībā GORS bijuši vairāk nekā 150 tūkstoši kultūras pasākumu apmeklētāju, notikuši 150 dažādu žanru kultūras pasākumi (Latvijas un ārvalstu profesionālās skatuves mākslas, mūzikas, vizuālās un jauno mediju mākslas u. c. pasākumi, salīdzinājumam 2013. gadā – 92), 14 izstādes, kā norises vietu te sev raduši 45 semināri, tāpat apskatīt ēku bijušas gandrīz 340 ekskursantu grupas no Latvijas un ārvalstīm. Tiesa, šajā oficiālajā statistikā nav atspoguļoti vairāki simti kino seansi un koncertzāles apmeklētāji, kuru galamērķis nav bijis kultūras pasākumi. 
 
Aplūkojot finansiālos rādītājus, SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” ieņēmumi 2014. gadā vairāk nekā divas reizes pārsnieguši 2013. gada rādītājus, sasniedzot 1382,5 tūkstošus eiro, bet izdevumi bijuši 1322,7 tūkstošu eiro apmērā. 2014. gadā iegūtā peļņa 59,8 tūkstošu eiro apmērā novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, kas faktiski radušies koncertzāles būvniecības laikā. 
 
Latgale Latvijā un skats pāri robežām
 
Līdz ar Latgales vēstniecības GORS atklāšanu reģionā – tā iedzīvotājiem kļuvuši pieejami kvalitatīvi kultūrpakalpojumi. 2014. gadā nozīmīgs faktors profesionālās mākslas pieejamībai Latgales reģionā bija noslēgtais līdzdarbības līgums ar LR Kultūras ministriju. Tāpat svarīgs ir arī projektu atbalsts no Valsts Kultūrkapitāla un citiem fondiem. 
 
Latgales vēstniecība GORS kļuvusi ne tikai par nozīmīgu un unikālu kultūras būvi ar izcilām akustiskajām koncertzālēm, tā ir arī augstvērtīgas kultūras cienītāju galamērķis, pilsētas un reģiona sociālās vides pozitīvo pārmaiņu sekmētājs, pilsētas popularizētājs, tūristu piesaistes objekts. 
 
Pētot apmeklētāju plūsmu un tās virzienus, jāsecina, ka Latgales vēstniecības GORS pakalpojumu izmantotāju reģions nav vien Latgales robežas, bet drīzāk visa Austrumlatvija. Ceļu uz šejieni pastāvīgi atraduši un mēro arī apmeklētāji no Jēkabpils, Madonas, Gulbenes, Rīgas, Cēsīm, Valmieras un citām pilsētām.  Pērnajā gadā Latgales vēstniecība GORS kļuvusi par vienu no svarīgākajiem tūrisma galamērķiem Latgales pusē, tāpat arī mākslinieciskajā aspektā tā ir pievilcīga gan Latvijas, gan ārvalstu mūzikas kolektīviem un māksliniekiem. Simboliski var teikt, ka Rēzekne ir atgriezusies Latvijas lielo kultūras notikumu kartē, jo te tagad regulāri notiek Latvijas vadošo profesionālo kolektīvu uzstāšanās, pirmatskaņojumi un tiek radītas jaunas kultūras vērtības. LR Kultūras ministrijas Valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos Dace Vilsone atzīst, ka „līdz ar Latgales vēstniecības GORS atklāšanu stipri mainījusies arī kultūras dzīve Latvijā – tā vairs nav tik viendabīga un koncentrējusies tikai Rīgā. Šobrīd arī mūziķiem, kas pārsvarā rezidē Rīgā, ir parādījusies interese braukt uz reģioniem.”
 
Tā kā Latgales vēstniecība GORS ir Eiropas līmeņa koncertvieta, jau šobrīd pasākumu apmeklētāju vidū sastopami arī Igaunijas, Lietuvas un Krievijas iedzīvotāji, taču perspektīvā tuvējās pierobežas reģionu apgūšana koncertzālei tiek izvirzīts kā viens no sasniedzamajiem mērķiem.
 
Esošās tradīcijas un jauni festivāli
 
Latgales vēstniecība GORS ir ne tikai skatuve, uz kuras sev vietu rod jau gatavas koncertprogrammas, tā ir arī vieta, kur rodas jaunas kultūras vērtības, kas veidotas Rēzeknē, Latgalē. 2014. gadā tika pārņemta Latgaliešu kultūras gada balvas „Boņuks” organizēšana, te mājvieta ir festivālam „Baroka mūzikas dienas Rēzeknē”, kas pērn īpašu uzmanību izpelnījās ar jaunuzvedumu operu-pasticcio „Māja Mītelim”, tāpat regulāri tiek atskaņotas pašu pūšamo instrumentu orķestra „Rēzekne”, Rēzeknes bigbenda un Rēzeknes kamerorķestra programmas. Arī šogad septembrī notiks Baroka mūzikas dienas Rēzeknē, kuru vadmotīvs šoreiz būs čehu baroks. 
 
2014. gadā, pateicoties pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas neatlaidībai, Latgales vēstniecības GORS sadarbībai ar J. Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolu un Valsts Kultūrkapitāla fonda un VAS „Latvijas Valsts meži” atbalstam, koncertzālē pieejams jauns digitāls instruments – Johannus Ecclesia ērģeles. Pateicoties instrumentam 2015. gada oktobrī tiks aizsākta jauna tradīcija – I Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls „ORGanismi”, kura centrā būs ērģeles kā koncertinstruments, bet programma veidota ērģeļu simbiozē ar orķestri, deju, uzvedumu bērniem. Festivāla mākslinieciskā vadītāja – Iveta Apkalna.
 
Apmeklētāju un profesionāļu atzinība
 
Latgales vēstniecības GORS komanda priecājas, ka atzinība par darbu un kultūrpakalpojumu piedāvājumu gūta ne vien no apmeklētāju puses, bet saņemta arī no dažādu sfēru profesionāļiem. Koncertzāles ēka Latvijas Būvnieku asociācijas skatē "Gada labākā būve Latvijā"  pērn saņēmusi balvu kā gada labākā jaunbūve 2013. gadā, kā arī tikusi Latvijas Arhitektūras gada balvas finālistu vidū, zīmolu ligzdas „Matka” un aģentūras „Asketic” veidotais GORS zīmols saņēmis galveno balvu radošās izcilības festivālā Adwards2014, bet Rēzeknes pilsētas dome apbalvojusi par ieguldījumu pilsētas tēla veidošanā un Latgales plānošanas reģions atzinis SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” kā „Gada jauno komersantu” Latgales reģionā 2014. gadā.
 
Latgales vēstniecībā GORS notikušie kultūras pasākumi saņēmuši gan Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kultūras balvu „Kilograms kultūras”, gan nomināciju laikraksta „Diena” kultūras gada balvā, nominēti un saņēmuši Latvijas valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu un citas atzinības. Latgales vēstniecība GORS ir saņēmusi ļoti atzinīgus ekspertu un sabiedrības vērtējumus par Lielās zāles teicamajām akustiskajām kvalitātēm, kā dēļ interese no mūziķu puses par iespējām koncertēt šeit ir bijusi ļoti augsta. Par to liecina fakts, ka 2014. gadā koncertzālē tika veikti vairāki akustisko koncertu ieraksti, tostarp, P. Vaska Stīgu kvartetu CD ieraksts Normunda Šnē vadībā, kas jau guvis ekspertu atzinību ārvalstīs. 
 
Svinot Latgales vēstniecības GORS divu gadu jubileju, viens no ēkas projekta autoriem, SIA „Vizuālās modelēšanas studija” arhitekts Uldis Balodis saka: „Pilsēta ieguvusi tādu nozīmīgu centru, kas apvieno cilvēkus un rada viņiem jaunas iespējas. Lai ko arī projektētu un veidotu, tam jēga ir tikai tad, ja ir cilvēki, kas to prot pareizi lietot. Man prieks, ka te ir izpildījies pats galvenais – šeit ir ne tikai ēka un ne tikai mūzika, bet arī cilvēki, kuriem to vajag.”
 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"