46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Nāc un atrodi, kas sirdi uzrunā izstādē „Rudens 2014” (Foto)

Фото: Publicitātes foto
Līdz 13.decembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā(Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)ikviens vēl var paspēt novērtēt 58 Latgales mākslinieku pēdējā gada laikā tapušos vairāk kā 87tēlotājas mākslas darbus (glezniecības, grafikas, tēlniecības, tekstildarbus)tradicionālajā  izstādē “RUDENS 2014”.Pēc izstādes, pateicoties Rēzeknes pilsētas domes atbalstam, muzeja krājumāLatgales mākslas kolekcijupapildinās 5 mākslas darbi.
Izstādē var iepazīt gan mazāk zināmu, gan jau atzītu Latgales mākslinieku, tostarp Osvalda Zvejsalnieka, Vladislava Paura, Antona Ušpeļa u.c. mākslas darbus dažādos stilos – sākot no klasiskajām ainavām līdz modernā žanra darbiem, kur mākslinieki izmantojuši ne tikai daudzveidīgas krāsas un to kombinācijas, bet arī materiālus, kas padara šos darbus saistošus ikvienam apmeklētājam.
 
Mākslas darbi liek apbrīnot mākslinieku iztēli, cik dažādi katrs redz ikdienišķās un neparastās lietas. Ieejot vienā no izstādes zālēm, sagaida neparastais Ksenijas Ščinkovskas darbs „Kikimoras”, kam nevar paiet garām un kas uzrunā ar savu oriģinalitāti, interpretāciju un izmantoto materiālu klāstu, savdabīgi atveidotās radības var nodēvēt par noslēpumainiem, kā no citas pasaules atnākušiem „gariņiem”.
 
Tos, kuri vēl nav bijuši izstādē un domā, ka mākslas darbos ir atainots tikai  rudens ar lietus peļķēm un krāšņajām lapām, patiesībā gaida visdažādāko emociju piedzīvojums, jo izstādē atainota ne tikai rudens burvība, bet arī citi gadalaiki un ar tiem saistošie  tēli.Rudens brīžiem asociējas ar tumšiem un drūmiem vakariem, taču izstādi var raksturot kā dzīvespriecīgu, krāsainu un pozitīvām emocijām pārpildītu, kur katrs var pasapņot un atrast, kas sirdi uzrunā.
 
Katrs no mākslas darbiem rada dažādas sajūtas, kas dod jaunas iedvesmas rutīnas pilnajā ikdienā, piemēram, mākslinieces Lienes Zarembo tekstilmozaīka „Rudens pieskāriens” ļauj izjust sajūsmu un jūtu smalkumu.Savukārt Dagī darbā „Bēgt. Aizbēgt” savdabīgā pārdzīvojumā atklājas skatījums uz dzīves negatīvajām situācijām, radot sirreālas sajūtas, kas tikai reto spēj atstāt vienaldzīgu. Spilgts sievietes attēlojums redzams Jevģēnija Bondarenko gleznās – košās krāsas akcentē mākslinieka radošo pieeju un skatījumu uz sievieti.Īpaši uzrunā savdabīgais Ivo Folkmaņa metāla objekts „Serde” un Zojas Poļakovas glezna „Un atkal ziema”, kas izstaro šī brīža dabas skaistumu un Ziemassvētku gaidas, ar savu krāsainību piesaista Natašas Marinohas glezna „Ceriņkrāsas pušķis”, Ingas Onževas glezna „Miķeļi” un Jolantas Jonikānes diptihs „Trauslā stabilitāte”.
 
Pateicoties Rēzeknes pilsētas domes atbalstam, pēc žūrijas ieteikumiem, Latgales mākslas kolekcijumuzeja krājumā papildinās 5 mākslas darbi:Gundegas Rancānes glezna “Pēcpusdiena”, 2014.g., Svetlanas Korklas-Dāvidasglezna “Rīts Krāslavā”, 2014.g., Jāņa Urtāna grafikas darbs "Sanmarino", 2014.g. un grafikas darbs "Lucignano" no sērijas "Itālijas ainavas", 2014.g., Vladislava Paura akvareļglezna "Krāslavas iela Rēzeknē", 2014.g.
 
lat.46.lv  
Foto

 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"