46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Zitas Inčirauskienes „Rakstu zīmes”

Фото: Publicitātes foto
17.decembrī plkst. 15:00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) notiks Zitas Inčirauskienes(Lietuva) tekstilmākslas izstādes „Rakstu zīmes” atklāšana. Izstāde Rēzeknē skatāma, pateicoties sadarbībai ar Latvijas mākslas akadēmijas Latgales filiāli un Viļņas mākslas akadēmiju. Izstāde skatāma līdz 2015.gada 17.janvārim.
Zita Inčirauskiene ir tekstilmāksliniece un Viļņas mākslas akadēmijas Telšu fakultātes docente, pasniedz studentiem kompozīciju, kaligrāfiju, strādā ar studentiem modes dizaina jomā. Zita Inčirauskiene strādā tekstilmozaīkas, aplikācijas, izšūšanas, filcēšanas tehnikā, veido arī telpiskus objektus, izmantojot vilnu, linu, zīdu, ģipsi u.c.materiālus.
 
Mākslas kritiķe AlgeDargiene par izstādi raksta: “Balto karogu parāde, kur apļa laukumos izceltas un akcentētas mākslinieciskas rakstu zīmes, piedāvā unikālu kaligrāfijas mākslas un tekstila kombināciju Zitas Inčirauskienes izpildījumā. Te ir gan atsauces uz mīļo cilvēku sejām, gan pierakstītām idejām un patiesībām. Šie baltie karogi var būt jebkas – Toras tīstokļi, konceptuāli eksperimenti vai melnie ieraksti filca zābaku rūpnīcas vēsturē. Baltā auduma trauslajā eksistencē kā teikuma fragmentā kāds saskatīs vērtīgas idejas un lielas spēles, tikpat labi – vieglumu būtībā un garā. Kaligrāfija ir kaut kas ļoti personisks un intīms. Katrs karogs ir kā lapa no Zitas Inčirauskienes grāmatas. Karogi dažreiz ir sakļāvušies kopā radošajā grāmatā. Vienkārši šķiriet un lasiet tos.”
 
Zita Inčirauskiene dzimusi 1951.gada 17.oktobrī Gruzdžiai, Šauļu rajonā. 1972.gadā pabeigusi Telšu lietišķās mākslas skolu, 1982.gadā absolvējusi Viļņas Mākslas akadēmiju. Lietuvas Mākslinieku savienības biedre, dzīvo pilsētā Telši un strādā kā profesore Viļņas Mākslas akadēmijas Telšu fakultātē. 
 
Radošā darba virzieni ir tekstilmāksla un kaligrāfija.Zita Inčirauskiene ir piedalījusies ap 50 mākslinieku grupu izstādēs Lietuvā, Krievijā, Latvijā, Zviedrijā, Somijā, Vācijā, Ungārijā, Dienvidkorejā, Dominikas Republikā, Itālijā, Polijā, sarīkojusi 15 personālizstādes.
 
Zita Inčirauskiene darbojas kā kuratore studentu kaligrāfijas mākslas izstādēs, grāmatu grafikā un starpdisciplināros projektos, kas saistīti ar kaligrāfiju. Lasa lekcijas un vada seminārus par kaligrāfiju mākslas skolotājiem, skolēniem, augstskolu nu koledžu studentiem.
 
Saņēmusi vairākus nozīmīgus apbalvojumus: 2012.g. saņēmusi diplomu 5.nacionālajā Tekstilmākslas biennālē “Es Man Mans” galerijā “Arka” Viļņā, 2009.g. – Lietuvas Kultūras ministrijas radošo stipendiju, 2001.g. –Starptautiskās Tekstilmākslas biennāles „Maigā pasaule” speciālo balvuM.K.Čurļoņa Nacionālajā Mākslas muzejā Kauņā, Lietuvā.
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"