46.lv
Trešdiena, 2024. g. 24. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis/ Антип, Григорий, Яков
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Āfrikas cūku mēris Latgalē iznīcina mežacūku populāciju

Фото: la.lv
Latvijā turpina izplatīties bīstamā un cūkām nāvējošā infekcijas slimība Āfrikas cūku mēris(ĀCM). Viskritiskākā situācija šobrīd ir Latgalē, kur regulāri tiek saņemta informācija par beigtajām un nomedītajām slimajām mežacūkām.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļlatgales nodaļas vadītāja Mārīte Ņukša stāsta, ka no šogad Zemeļlatgalē – bijušo Ludzas, Rēzeknes un daļas Balvu rajonu teritorijās – nošautajām vai atrastajām beigtajām mežacūkām gandrīz katra desmitā bija inficēta ar Āfrikas cūku mēri.
 
"Nomedītās un beigtas atrastās mežacūkas tiek pārbaudītas uz Āfrikas un klasisko mēri. Šogad kopumā ir paņemti ap 1500 paraugu, no tām slimas ar Āfrikas cūku mēri ir vairāk nekā 130 cūkas," teica Ņukša.
 
Tā kā mežacūkas ir šī cūkām nāvējošā vīrusa izplatītājas, ir ļoti svarīgi kontrolēt to populācijas blīvumu. Par nomedītajām sieviešu kārtas mežacūkām atbildīgie dienesti kopš septembra sākuma atsākuši maksāt kompensāciju 50 eiro apmērā par katru nomedīto dzīvnieku.
 
Pēdējā laikā mežacūku populācija ir krasi samazinājusies, un par iemeslu tam ir nevis intensīvās medības, bet gan mēra izraisītā dzīvnieku bojāeja.
 
"Meža cūku populācija ir ļoti krasi samazinājusies. Agrāk nedēļas laikā tika ņemti ap 30-40 paraugu, tagad – mazāk kā desmit," atzina PVD pārstāve Mārīte Ņukša.
Cerīgāka situācija ir ar mājas cūkām. Pēdējā gada laikā Ziemeļlatgalē nav reģistrēts neviens mājas cūku saslimšanas gadījums ar ĀCM.
 
PVD pārstāve Ņukša uzskata, ka cilvēki ir kļuvuši informētāki un apzinīgāki: "Mēs braucam pārbaudīt biodrošību divas reizes gadā un pārbaudēs rezultāti ir daudz labāki. Nav vairs tādu novietņu, kur cilvēki rīkotos bezatbildīgi".
 
Savukārt Pasienes pagasta pārvaldniece Skaidrīte Marčenoka stāsta, ka Pasienē, kur pirms gada masveidā bailēs no mēra, saimnieki izkāva mājas cūkas, tagad iedzīvotāji pamazām pierod ievērot biodrošības pasākumus un sāk no jauna audzēt cūkas.
 
"Tie pasākumi ir tādi, ka tos var ievērot katra saimniecība. Tur nav nekas tik traks. Pamazām iedzīvotāji atsāk pirkt, pa vienai divām cūciņām gandrīz katrā saimniecībā," teica Marčenoka.
 
Lai mazinātu saslimšanas risku mājas cūkām, valdībā ir pieņemts lēmums par atbalsta piešķiršanu cūku audzētajiem. Sākot ar oktobri, cūkkopības nozarē strādājošām saimniecībām būs iespēja pieteikt projektus un saņemt līdzfinansējumu nepieciešamo biodrošības prasību ieviešanai savās saimniecībās.
 


lsm.lv  

Комментарии (0-1/1)
aa 27.09.2016 08:42
Kur nav mežacūku dzīvo vilki, gaidām vilku populācijas palielināšanos
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"