46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Studenti netic valdības solījumiem

Фото: mixnews.lv
Lai gan Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) vakar tikšanās laikā ar Latvijas Studentu apvienību (LSA) solījis, ka budžeta vietu skaits tiks saglabāts pašreizējā apjomā, studenti tam līdz galam netic un protesta gājiens nav atcelts.
Kā informēja LSA, vakar tikšanās laikā ir panākta vienošanās, ka valsts finansēto studiju vietu skaits tuvākajos trīs gados netiks samazināts. Taču studenti uzskata, ka simtprocentīgs apstiprinājums tam nav gūts, jo valdība lēmumu pieņems tikai pēc valsts budžeta likumprojektu pakotnes izskatīšanas Saeimā pirmajā lasījumā.
 
Tāpat LSA ir nemierā, ka premjers nepiekritis sasaukt valdības ārkārtas sēdi 1.novembrī, lai lemtu par šo jautājumu. Tikšanās laikā arī neesot saņemts apstiprinājums, ka tiks rasts papildus nepieciešamais finansējums augstākajai izglītībai, lai nodrošinātu likuma normas un lai studiju vietas bāzes finansējums uz vienu studējošo Latvijā nebūtu viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.
 
Ņemot vērā, ka studenti joprojām nav panākuši cerēto, pirmdien, 31.oktobrī, notiks studentu gājiens, lai atgādinātu, ka augstākā izglītība ilgstoši ir nepietiekami finansēta no valsts puses un tā turpināt vairs nedrīkst - turpmākajos gados nepieciešams veikt mērķtiecīgus finanšu ieguldījumus augstākajā izglītībā, vienlaicīgi risinot gan kvalitātes, gan pieejamības jautājumus.
 
Par gājiena rīkošanu LSA paziņoja jau 25.oktobrī, kad pie valdības notika arī zibakcija, kuras laikā pieprasīja valsts budžeta finansēto studiju vietu skaita nesamazināšanu. Grabinot kartona kafijas krūzītes, studenti "lūdza ziedojumus" studijām un protestēja pret plānoto budžeta vietu skaita samazināšanu.
 
Savukārt valdība pēc emocionālām diskusijām tomēr nespēja vienoties par papildu finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai, lai netiktu samazināts valsts budžeta finansēto studiju vietu skaits. Līdz ar to lēmuma pieņemšana tiek atlikta uz divām nedēļām. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) gan sola, ka nākamajā gada nepieciešamie 5,5 miljoni eiro augstākajai izglītībai būs.
 
Patlaban ministrija esot izvēles priekšā - nepalielināt atalgojumu vai samazināt budžeta vietu skaitu. Šadurskis uzsvēra, ka gadījumā, ja tiks samazināts budžeta studiju vietu skaits, tiks dots negatīvs signāls par stabilitāti Latvijā, kas studentiem var likt pamest valsti un studēt ārvalstīs. Viņš vaicāja, kādu atbildi sniegt studentiem. Uz to Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atbildēja, lai saka, ka jāstudē Latvijā un situācija ir stabila.

mixnews.lv
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"