46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latvijā viltotu naudu konstatē reti

Фото: lsm.lv
Aizvadītajā gadā Latvijā konstatētas gandrīz 1600 viltotas naudas zīmes, tajā skaitā 1277 viltotas banknotes. Visbiežāk par viltotām atzītas banknotes, kuru nominālvērtība ir 50 un 20 eiro, savukārt piecu un desmit eiro banknotes tiek viltotas salīdzinoši reti. No šā gada 4. aprīļa apgrozībā plānots laist jaunās 50 eiro banknotes, kas, līdzīgi kā apgrozībā jau esošās jaunās piecas, 10 un 20 eiro banknotes, ir drošākas pret viltojumiem.
 

Сегодня у меня огромное событие произошло!!! Огромнейшее!!! Ранним утром, сразу после завтрака, до работы - я впервые в жизни ходила по грибы!!! Фантастическое переживание! Уютнейшие ощущения. Как говорит мама: "Всё, что происходит впервые, должно происходить в правильной компании"))) И компания была - душевнее не бывает! Лес - такой красивый, мирный, дышалось легко! Брусники - море! Лисички разве что сами в корзину не прыгали. Вобщем, друзья мои, я поняла, что это за кайф - грибы собирать. Резекне, Саша, Оля, СПАСИБО!!! ❤️❤️❤️ #резекне #rezekne #латвия #latvia #грибы #лес

A post shared by Лиза Арзамасова (@liza_arzamasova) on

Pērn, salīdzinājumā ar 2015. gadu, Latvijā par viltotām atzīto naudas zīmju kopējais skaits pieaudzis par vairāk nekā 6%.
 
Tomēr Latvijas Bankas ekspertu vērtējumā, kopējais konstatēto viltojumu skaits arvien uzskatāms par ļoti zemu. Viltotas eiro naudas zīmes vairāk izplatītas Dienvideiropā – Spānijā, Itālijā un Francijas dienvidos.
 
„Pēc visiem rādītājiem – gan absolūtos skaitļos, gan pret naudu apgrozībā, gan pret iedzīvotāju skaitu mēs vēl joprojām esam starp tām piecām Eiropas valstīm, kur ir vismazākais viltojumu skaits.
 
Visas šīs valstis ir tepat mums kaimiņos – Somija, Igaunija, Lietuva, Slovākija. Tātad šis eirozonas ziemeļaustrumu stūris ir samērā mierīgs," komentē Latvijas Bankas naudas eksperts Andris Tauriņš.
 
Centrālās bankas pārstāvis stāsta, ka tirdzniecības vietās reizumis gadās pārpratumi, proti, par viltotām tiek noturētas arī īstas naudas zīmes. „Veikalos esošie naudas detektori jeb naudas pārbaudes ierīces ir samērā vienkāršas un mēdz gadīties, ka banknoti, kas ir saburzīta, sasmērēta, mazgāta vai ar eļļas traipiem, ka tādu banknoti šis aparāts neatpazīst, kaut gan nauda ir īstāka par īstu. Tai gadījumā kasierim ir jāapskatās uz šo banknoti, jo tos eiro viltojumus, kas ir apgrozībā, var atpazīt ar neapbruņotu aci. Kasierim ir jābūt naudas speciālistam, jo viņi ar naudu strādā ikdienā. Jāskatās, vai banknotei ir drošības pazīmes," stāsta Tauriņš.
 
Konstatējot viltotu naudu, kasieriem nav jācenšas to atdot pircējam. Šādos gadījumos viltoto naudas zīmi būtu jāiztur un jāizsauc apsardze vai Valsts policija, stāsta Tauriņš. Arī iedzīvotājiem, kam radušās aizdomas par to, ka viņu makos nonākuši viltojumi, būtu atbilstoši jāreaģē, piekodina naudas eksperts.
 
„Ja kāds ir atpazinis, ka viņam kabatā, maciņā vai kasē ir viltota banknote vai monēta, ar to nu nevajadzētu mēģināt norēķināties, jo tas jau ir kriminālnoziegums.
Savukārt uz labticīgajiem naudas izplatītājiem, respektīvi, ja jums ir maciņā iekritusi viltota nauda un jūs norēķinoties konstatējat, ka tas ir viltojums, par to kriminālatbildība nevienā valstī nav un par to nevajadzētu uztraukties," norāda Tauriņš.
 
"Ja nu gadās aizdomīga naudas zīme, par kuru nav saprotams, vai tā ir īsta vai nav, tad ar to jāiet vai nu uz tuvāko policijas nodaļu, kas laukos varētu būt tuvāk un ērtāk nekā bankā. Rīgā, protams, vienkāršāk ir atnākt uz Latvijas Banku mūsu klientu kasītē nodot šo naudas zīmi. Iespējams, kasieris jau uzreiz pie lodziņa pateiks, ka tai banknotei vai monētai nav ne vainas un samainīs. Savukārt, ja kasierim nebūs īsti skaidrs, tā naudas zīme tiks pieņemta uz ekspertīzi," pauž Tauriņš.
 
Te gan jārēķinās, ka gadījumos, kad nodotā naudas zīme ekspertīzē tiks atzīta par viltotu, zaudējumi tās nodevējam netiek kompensēti. Aizvadītajā gadā visbiežāk par viltotām atzītas 50 un 20 eiro banknotes, kā arī divu eiro monētas.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"