46.lv
Svētdiena, 2024. g. 28. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Gundega, Terēze/ Василиса, Савва, Трохим
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latvijas Banka aicina valdību būt piesardzīgai ar tēriņiem un «sildīt» ekonomiku

Фото: Publicitātes foto
Ekonomiskā aktivitāte Latvijā krītas, tāpēc Latvijas Banka aicina valdību būt piesardzīgai ar tēriņiem, kā arī veikt pasākumus ekonomikas «sildīšanai», vēsta Dienas Bizness.
Kā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, patlaban vērājoms, ka uz ielām ir sastrēgumi, veikali ir pilni un, iespējams, ir sajūta, ka viss ir labi. Taču esot redzams, ka ekonomika pamazām bremzējas, gan saistībā ar Krievijas situāciju, gan eirozonas aktivitātes samazinājumu, kā arī ekonomisko aktivitāti iekšējā tirgū.
Latvijas Banka gan nemēģinot piesaukt krīzi, bet aicina valdību būt piesardzīgai, it īpaši, šī gada vasarā, kad vienmēr ir vēlme atvērt budžetu, un šī gada rudenī, kad tiks lemts par nākamā gada budžetu.
 
Kā norādīja Rimšēvičs, patlaban valdība «neko nedara», lai varētu saprast, vai tā ir optimistiska, vai pesimistiska par nākotni.
Pēc Latvijas Bankas vadītāja domām, būtu jāveic astoņu deviņu pasākumu kopums, lai veicinātu ekonomikas «sildīšanu». Viens no galvenajiem būtu kreditēšanas attīstība. Kā norādīja Rimšēvičs, tā dēvētajos «treknajos gados» mēnesī kredītos tika izsniegti 400 miljoni eiro. Tagad šāda summa tiek izsniegta gada laikā.
 
Kā solis pareizā virzienā kreditēšanas veicināšanai ir grozījumi pagājušajā nedēļā pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā.
 
Tāpat būtu jārūpējas par investīciju vidi Latvijā, jo patlaban investori te nejūtas droši.
 
Būtu jādomā arī par struktūrfondu apgūšanu, kas līdz šim bijis galvenais instruments ekonomikas «sildīšanai». Patlaban tā esot sabremzējusies un netiek pilnībā apgūta.
Nozīmīgs instruments būtu arī programma termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai apmaiņā pret investīcijām. Tie būtu 50-60 miljoni eiro budžetā, papildu miljards eiro tautsaimniecībā, kā arī papildu darba vietas. Tomēr tas esot politisks jautājums, kas jāvērtē kontekstā ar valsts drošību. Ja iekšlietu struktūras ir gatavas nodrošināt pārbaudes par atļauju saņēmējiem un garantēt, ka viņi nav drauds Latvijai, tad būtu iespējas vērtēt programmas ekonomiskos aspektus.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"