46.lv
Sestdiena, 2024. g. 27. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle/ Мартин, Остап
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Grimstošā Latgale zem stratēģiju kalniem

Фото: Diena
Latgale noteikti ieņemtu pirmo vietu kā reģions, kura dēļ izstrādāts visvairāk attīstības plānu un izaugsmes stratēģiju. Nolūkā mudināt iedzīvotājus nepamest savu dzimto vietu un veicināt dzīves kvalitāti gadu no gada reģionā tiek ieguldīti milzu līdzekļi, lielā mērā no Eiropas Savienības fondiem. Nupat Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paziņojusi, ka gatavo jaunu rīcības plānu Latgales attīstībai 2015.-2016. gadam, vēsta laikraksts "Diena".
Jaunajā plānošanas periodā šim mērķim paredzēts piesaistīt 52,24 miljonus eiro. Lielas naudas summas jau tika ieguldītas līdzīgā plānā, kas no 2012. līdz 2013. gadam paredzēja "risināt ilglaicīgo negatīvo ekonomisko, sociālo un demogrāfisko tendenču kopumu", tomēr Latgalē par to krēslus aiz sajūsmas nelauž. Daži pašvaldību vadītāji Dienai norāda, ka finansējuma saņemšanas kritēriji ir pārāk stingri un tos mazās pašvaldības nespēj izpildīt.

Vārkavas novadā patlaban dzīvo 2200 iedzīvotāju, to skaits gadu no gada samazinās. Kaut gan iepriekšējais VARAM plāns bija vērsts uz uzņēmējdarbības veicināšanu un to, lai iedzīvotāji neaizbrauc, Vārkava no finansējuma nesaņēma ne santīma. Novada domes priekšsēdētāja Anita Brakovska atklāj, ka lielas cerības uz iespēju apgūt naudu neliek arī tagad, bet cīnīšoties līdz pēdējam. Brakovska atzīstas bezspēcībā, jo Vārkava kā neliels lauku novads nespēj piesaistīt naudu stingro kritēriju dēļ.
 
"Viņi grib attīstīt uzņēmējdarbību. Mūsu vienīgie uzņēmēji ir zemnieki, un mēs, tāpat kā citi lauku novadi, šiem projektiem nekādi nevaram atbilst," viņa stāsta, neslēpjot sarūgtinājumu par neloģiskajiem uzsvariem plānā.
 
To, ka kritēriji ir grūti izpildāmi, atzīst arī Ludzas novadā, kurā tagad dzīvo 14,8 tūkstoši cilvēku. Kopš teritoriālās reformas iedzīvotāju skaits novadā samazinājies par diviem tūkstošiem. "Protams, kritēriji ir nopietni. Piemēram, uz katru 41 000 eiro ERAF naudas mums pretī prasa vienu izveidotu darba vietu. Tāpat ir nosacījumi par investīcijām. Tie visi ir strikti, un tos nav viegli izpildīt, bet jebkurā gadījumā tā ir iespēja," Dienai saka Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele, tomēr piebilst, ka attīstības plāns Latgalei devis iespēju mainīties uz labo pusi.
VARAM pārstāve Kristīne Kļaveniece atklāj, ka rīcības plānā šim un nākamajam gadam uzsvars ir likts uz degradēto teritoriju attīstīšanu. Tiekot domāts arī par izmaiņām nodokļu politikas jomā. Kā atzīst pašvaldību pārstāvji, tieši nodokļu atvieglojumu formā reģionam tiktu sniegta vislielākā palīdzība.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"