46.lv
Svētdiena, 2024. g. 05. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ģederts, Ģirts/ Гаврила, Виталий, Всеволод, Климентий, Лука
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latgalē muitas punktos pērn tika konfiscētas 45 tonnas pārtikas produktu

Фото: pvd.gov.lv
Kūpinātas desas, cīsiņi un gaļas konservi – reizi nedēļā Valsts Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistiem nākas sadedzināt konfiscētos gaļas produktus, kas tiek ievesti no Baltkrievijas, vēsta Skaties.
Kopš konstatēts Āfrikas cūku mēra vīruss Latvijā, spēkā ir aizliegums no Baltkrievijas ievest gaļu un tās produktus. Muitnieki joprojām pastiprināti pārbauda vieglajās un kravas mašīnās ievesto pārtikas produktu klāstu, un secina – konfiscētās pārtikas apjomi joprojām ir iespaidīgi.

“Kopš oktobra mēs izlases kārtībā ņemam paraugus gaļas izstrādājumiem un sūtām tos uz zinātnisko institūtu, lai noteiktu, vai tajos nav Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtnes,” stāsta PVD Dienvidlatgales pārvaldes vecākais veterinārais inspektors Dzintars Juškus.
 
Kopumā 2014. gada Silenes muitas postenī ir konfiscētas 10 tonnas gaļas produktu un sešas tonnas piena produktu. Savukārt visā Latgalē muitas punktos pērn tika konfiscētas 45 tonnas pārtikas produktu, stāsta Silenes muitas kontroles posteņa virsuzraugs Jānis Dievapēds. Katru nedēļu tiek konfiscēti aptuveni 300 kilogrami gaļas, un bieži tajā atrod Āfrikas cūku mēra vīrusu.
Zināms, ka vīrusa perēklis atrodas tieši Baltkrievijā. Novērst izplatību var tikai ar preventīvam metodēm, kas patlaban ir gaļas produktu konfiskācija un iznīcināšana. Taču ar to ir par maz un pagaidām pilnībā izskaust vīrusu Latvijas teritorijā nav izdevies. Šā gada janvārī vīruss konstatēts vēl divām mežacūkām.
 
Āfrikas cūku mēris ir skāris jau 31 saimniecību Latgales, Vidzemes un Zemgales novados. Vīrusa klātbūtne konstatēta 72 mājas cūkām, savukārt iznīcinātas tika 564 cūkas. Savukārt mežacūkām pērn konstatēti 217 ar vīrusu inficēšanās gadījumi.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"