46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 06. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Didzis, Gaidis/ Анатолий, Савва, Александра, Юрий
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Video: Kā dzīvo Saeimas deputāts Viļums, kurš saņem lielāko kompensāciju – 616,50 eiro

Фото: Video fragments
Saeimas deputātiem, kas ievēlēti no reģioniem, pienākas transporta un dzīves vietas kompensācija. Bez tabu skaidroja, kas ir lielākie kompensāciju saņēmēji, un kā Rīgā īrētā dzīvoklī dzīvo deputāts Juris Viļums, kas saņem lielāko kompensāciju, vēsta Skaties.lv
Deputātiem darba algas samaksas lielums ir atkarīgs no vidējās algas lieluma valstī. 2013. gadā tā bija  716 eiro liela un sareizinot to ar koeficientu   3,2  varam noskaidrot  deputāta 2015. gada  mēnešalgu, kas ir  2291 eiro.  Par papildus pienākumu veikšanu algas lielums pieaug ģeometriskā progresijā.

Tā, piemēram, Saeimas priekšsēdētaja  Ināra Mūrniece papildus algai saņem 1239 eiro pirms nodokļu nomaksas, un viņas kopējā alga sasniedz 3530 eiro. Tam visam jāpievieno dažādas kompensācijas. “Lai nebūtu tāda situācija, ka deputāts, kas ievēlēts no Rīgas, nonāktu izdevīgākā situācijā kā tas, kurš ievēlēts no Rēzeknes [..] pastāv kompensāciju sistēma – īres un ceļu izdevumu kompensācija deputātiem, kas dzīvo tālāk no Rīgas,” skaidro Saeimas preses dienesta vadītājs Juris Vīgulis.
 
Deputāti, kas dzīvo Rīgā vai tās tuvumā var saņemt tikai transporta izdevumu kompensāciju. Savukārt tiem, kas dzīvo vismaz 40 kilometru attālumā no galvaspilsētas, pienākas telpu īres kompensācija. Komentējot transporta kompensācijas, Vīgulis skaidro: “Tie, kas dzīvo Rīgā, var saņemt 107 eiro, bet tie, kas dzīvo tālāk nekā 280 kilometrus no Rīgas, var pretendēt līdz pat 716 eiro mēnesī.”
 
Saeimas darbinieki apkopojuši par līdz šim novembrī izmaksātajām kompensācijām. No 100 deputātiem 41 kompensācijas nesaņem vai nav iesniedzis atbilstošu dokumentus. Bet kas tad ir lielāko kompensāciju saņēmēji?
 
Trešā vieta – 579,60 eiro
Saskaņas deputāti Valērijs Agešins, Vladimirs Nikonovs un Jānis Tutins
 
Otrā vieta – 597,60 eiro
Zaļo un Zemnieku savienības biedrs Rihards Eigims
 
Pirmā vieta 616,50 eiro
Līdera gods pienākas Reģionu apvienības deputātam Jurim Viļumam.
 
Bez tabu devās viesos pie Saeimas deputāta Jura Viļuma, lai apskatītu, kā dzīvo Rīgā īrētā dzīvoklī deputāts, kurš saņem lielāko kompensāciju Saeimā.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"