46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Ģeopolitiskās situācijas dēļ daļa zemessargu varēs mājās turēt ieročus

Фото: LSM.LV
Saspringtās ģeopolitiskās situācijas dēļ zemessargi, kas būs ātrās reaģēšanas vienībās, no nākamā gada varēs mājās turēt ieročus, vēsta ziņu portāls LSM.LV
Tā nolēmusi Aizsardzības ministrija, kas šobrīd vēl gatavo attiecīgos grozījumus likumos.
 
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” skaidroja, ka ieročus mājās varēs turēt 18 ātrās reaģēšanas vienību rotu zemessargi. Tie varētu būt maksimums 2000 cilvēku.
 
Ministrs uzsvēra, ka šie grozījumi dos zemessargiem tiesības mājās glabāt ieročus, taču viņiem tas nav jādara obligāti. Vienīgais izņēmums – ja valsts ir apdraudējuma situācijā, tad ieroči uz mājām ir jāņem obligāti.
Patlaban nav zināms, cik valstij šie grozījumi izmaksās. Zināms, ka katrs zemessargs būs jāapgādā ar seifu, kur ieroci glabāt.
 
Latvijas armijas atvaļinātais kapteinis Mārtiņš Vērdiņš pauda apmierinājumu ar šādu ministrijas ideju.
 
„Tam jau sen vajadzēja notikt,” viņš sacīja. Bijušais karavīrs skaidroja, ka Latvijas teritorija jeb zeme militāros gadījumos ir viegli pārvarama. Tāpēc, ja karavīrs vai zemessargs savus pienākumus var sākt pildīt nekavējoties, tad var ietaupīt ne tikai stundas, bet pat pusi dienas, kas šādos gadījumos ir daudz.
Savukārt psihiatrs Māris Stalbe, vērtējot šo ministrijas ideju, pauda, ka pirms ieroču došanas ir jāvērtē cilvēka gatavība to turēt – vai viņš nav tendēts uz psihopātiju un vai viņam nav noslieces uz agresiju.
 
Valsts policijas licencēšanas un atļauju sistēmas biroja vadītājs Andris Sudārs pastāstīja, ka šobrīd valstī iedzīvotāji mājās tur vairāk nekā 66 000 ieroču. To vidū ir gan sporta, gan medību, gan citu veidu ieroči.
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"