46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Mazpazīstama tīmekļa vietne biedē ar «Krievijas specoperāciju» Latgalē

Фото: Publicitātes foto
Mazpazīstamā un apšaubāmas reputācijas tīmekļa vietnē, kas sevi pozicionē kā «Eirāzijas Stratēģiskās izlūkošanas centra» (CESI) mājaslapu, piektdien publicēts «analītiķu ziņojums» par Latgalē it kā plānotu Krievijas «specoperāciju», vēsta ziņu aģentūra LETA.
Neatkarīgu avotu informācija liecina, ka «centrs» iepriekš izpelnījies apsūdzības plaģiātismā, turklāt tā «mājvieta» Londonā reģistrēta adresē, kur mitinās arī vairāki simti «pastkastīšu uzņēmumu», no kuriem daudzi saistīti ar Krieviju «Centra» seja tā vērienīgajā, bet līdz šim ne visai populārajā videovēstījumu kolekcijā tīmekļa vietnē «YouTube» ir kāds «Alekss Krauss», kurš angļu valodā runā ar izteiktu krievu akcentu. Ukrainas ziņu un analītikas vietne «Inform Napalm», kuras materiālus bez atļaujas pārpublicējis «centrs», izteikts pieņēmums, ka tas varētu būt saistīts ar Kremli.

Kā teikts «centra» piektdien publicētajā ziņojumā, «CESI analītiķu uzmanību šonedēļ piesaistīja datu plūsmas pieaugums no Latvijas». «Datu apstrāde liecina par faktu, ka Maskava visticamāk gatavo destabilizācijas operāciju Latvijā 2015.gada pavasarī,» teikts «centra» ziņojumā.«Šis scenārijs paredz lokālu referendumu iniciēšanu Latgalē - Latvijas austrumu reģionā, kas aizņem teju ceturto daļu tās teritorijas. Atbilstoši 2010.gada datiem, reģiona iedzīvotāju vidū 40% ir krievi,» atgādina «centra analītiķi».
 
«Operācija nav vērsta uz teritoriju aneksiju. Tās mērķis ir uz laiku radīt «karstos punktus», izraisīt bargus Latvijas varasiestāžu soļus, centienos apslāpēt šo teritoriju separātismu,» paredz «analītiķi».«Tā rezultātā Maskava sagaida, ka operācija dos stimulu Latvijas varasiestādēm pārskatīt to politiku pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, ieviest «nulles pilsonību», atcelt pastāvošos ierobežojumus krievu valodai, tādējādi palielinot prokrievisko spēku skaitu varas struktūrās,» norāda «centra analītiķi».
 
«Kā liecina datu izvērtējums, tas ir pārejas scenārijs, kamēr maksimālais uzdevums ir nodrošināt apstākļus, lai krievvalodīgajās teritorijās varētu tikt izveidota plaša autonomija. [..] Atbilstoši mūsu vērtējumam Kremlim būtu pārāk grūti īstenot Latvijas daļas pilnīgas aneksijas scenāriju, neuzsākot karadarbību, kā tas jau notiek Ukrainas austrumos,» teikts «centra» ziņojumā.
«Pateicoties teritorijas kompaktumam, kā šajā gadījumā, Krievijas Federācija varēs ievest «miera uzturētāju» spēkus, kas okupēs teritorijas daļu un aizsāks latviešu migrācijas plūsmu, tādējādi pavēršot etnisko līdzsvaru par labu krieviem,» pareģo «centra analītiķi».
 
«Mēs sagaidām, ka Latgales teritorijā tiks paplašinātas Krievijas aģentu šūniņas, pieaugs prokrieviskā propaganda, gadījumā, ja operācija tiek uzsākta, uz Krievijas robežas tiks izveidoti «logi» ieroču kustībai.» 

«Ukrainā izvērsto Krievijas aktivitāšu gaitas analīze liecina par iespējamu viņu izlūkdienestu darbu ar vietējo pārvaldes struktūru līderiem no etnisko krievu vidus, kuriem būs pilnvaras organizēt plašus vietējo iedzīvotāju protestus operācijas īstenošanas gaitā,» norāda mazpazīstamās, iespējams, ar Kremli saistītās tīmekļa vietnes anonīmie autori.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"