46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Zilupes iedzīvotāji jūtas atstumti no pārējās Latvijas (video)

Фото: partmotor.ru
 Lai gan pēdējā mēneša laikā daudz tiek runāts par Latgalē notiekošajām prokrieviskām aktivitātēm, tomēr vienā no lielākajām krievvalodīgi runājošajām  pilsētām - Zilupē - iedzīvotāji neko tādu nav ne manījuši, ne dzirdējuši. Viena problēma Zilupē gan ir aktuāla ikvienam - tur dzīvojošos ir  pārņēmusi Latvijas nomales sajūta, cilvēku skaits sarūk, nav darba vietu, jaunieši dodas projām, vēsta Latgales reģionālā televīzija. 


 Lūgumus runāt krievu valodā Zilupē nākās dzirdēt ļoti bieži. Cilvēki savā starpā lielākoties sarunājas krieviski, tāpat arī krievu valodā lasa laikrakstus un skatās krievu kanālus. Lai gan problēmas cilvēkiem šeit tādas pašas kā citās nomaļākās Latgales vietās. „Cilvēki aizbrauc, aiziet mūžībā, cilvēku paliek mazāk, darba nav. Sāpīgi uz to skatīties,” stāsta bezdarbniece Lidija.
 
Arī Jekaterina – cita bezdarbniece – apkārtnē redz daudzas problēmas. „Kā pamesti cilvēki. Darba nav. Uz ārzemēm nebrauksim. Tāds vecums - 60 gadi. Mēs nevienam neesam vajadzīgi (..) kur mums strādāt, kā mums tādiem cilvēkiem izdzīvot? Jaunieši var braukt, kas mūs paņems, mūs neviens nepaņems,” saka Jekaterina.
Uzrunātie iedzīvotāji Zilupē jebkādas pret Latviju vērstas aģitācijas nav dzirdējuši. Tomēr jāatzīst, arī bez tām, cilvēku domas jautājumā par piederību Latvijai, ir krasi atšķirīgas. Zilupē var sastapt cilvēkus, kuriem pievienošanās Krievijai nav nereāla. „Nē, neesmu dzirdējis (..) Pie Krievijas, jā, domāju, ka jā, labāk tomēr pie Krievijas pievienoties, šeit es nezinu, kā lai dzīvo. Šeit ir nabadzība, nekā te nav,” saka pensionārs Mihails.
 
Savukārt veikala pārdevēja Valentīna saka, ka galvenais, lai dzīves līmenis attīstītos. „Mēs neiebilstam nevienai, ne otrai valdībai. Galvenais, lai dzīves līmenis cilvēkiem paaugstinātos (..) Ja paskatās televīziju? Šķiet, ka cilvēki tur labāk dzīvo, ir citas iespējas, bezmaksas mācības, ražotnes attīstās, mūsu rajons ir atpalicis,” situāciju Zilupē raksturo Valentīna.
 
Arī Lidija apgalvo, ka dzirdējusi par Latgales vēlmi atdalīties no Latvijas. „Tādas runas esmu dzirdējusi, bet es domāju, ja atdalīsies, tā paliks autonoma,” saka Lidija. Savukārt Dina, kura mājās audzina bērnu, saka „tagad jau kaut kā valdība sāk atcerēties par mums”.
 
Starp uzrunātajiem iedzīvotājiem, ir arī tādi, kuriem šāda iecere šķiet absurda. „Kāpēc mums jāpievienojas. Mums arī šeit ir labi Latvijā. Mana dzimtene ir Latvija,” saka Vladimirs. Līdzīgu viedokli izsaka Aina. „Domāju, ka tīrās muļķības (..) Es ar tādiem civlēkiem nerunāju, es pat nevaru iedomāties, ka sakarā ar ko viņi tā domā,” saka Aina.
 
Zilupē, runājot ar iedzīvotājiem, vairāk labus vārdus no viņiem var dzirdēt par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ne par Latvijas valsts vīriem. „Kā politiķis patīk – kā organizē, kā stingri attiecas,” par Putinu saka Dina. Viņai piekrīt Jekaterina. „Putins ir labs, ceru, ka mani neizdzīs, bet Putins ir labs, Kāpēc labs? Viņš cilvēku labā daudz ko dara, visu cilvēkiem. Par politiku nespriežu, bet tā viņš ir labs,” spriež Jekaterina. Latvijas politiķu vidū līdzvērtīgs un Jekaterinas cieņu nopelnījis ir tikai Rīgas mērs Nils Ušakovs („Saskaņa”).
 
Zilupē iedzīvotāji ir vīlušies valsts attieksmē, Krievijas tuvums viņiem liek reālāk apsvērt domu, kā būtu dzīvot zem cita valsts karoga.
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"