46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Līgo svētku brīvdienās glābējsilītēs atstātajiem mazuļiem atrod adoptētājus

Visiem Līgo svētku brīvdienās Latvijas glābējsilītēs atstātajiem mazuļiem ir atrasti adoptētāji, informēja Labklājības ministrijā (LM).
Adoptētāji ir gandarīti un šobrīd gatavojas bērnu nonākšanai ģimenē, stāsta ministrijas pārstāve Marika Kupče. Plānots, ka šīs nedēļas laikā ārstniecības iestādes bērnus izrakstīs un atbilstoši bāriņtiesu pieņemtajiem lēmumiem viņi jau šajā nedēļas nogalē nonāks adoptētāju pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā.
LM pateicas ārstniecības iestāžu personālam par bērnu aprūpi un atbalstu adoptētājiem.
 
Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka no 20.jūnija līdz 23.jūnijam Latvijas glābējsilītēs tika atstāti trīs bērniņi - divi Rīgā un viens Madonā.
 
Iemesli tam, kādēļ vecāki izšķiras par labu sava bērna atstāšanai glābējsilītē, ir dažādi, tomēr cilvēki ar bērniem Latvijā nav vieni un ir pieejamas atbalsta iespējas, iepriekš skaidroja LM speciāliste Liene Užule.
 
Viņa norādīja, ka situācijā, kad cilvēks ir nonācis krīzes situācijā vai palicis bez ienākumiem, pirmā palīdzība noteikti ir jāmeklē savas pašvaldības sociālajā dienestā, kurā strādā profesionāli sociālie darbinieki un kur katram iedzīvotājam ir iespējams saņemt bezmaksas konsultāciju par sociālo problēmu risināšanas iespējām. Sociālais darbinieks nepieciešamības gadījumā informēs arī par tuvāko krīzes centru vai citu pieejamo pakalpojumu un iespējām saņemt pašvaldības sociālās palīdzības atbalstu.
Otrkārt, ģimenēm ar bērniem ir pieejams valsts finansiāls atbalsts, kas palielināts 2013.gadā un kura palielināšanu ir plānots konsekventi turpināt arī 2015.gadā, padarot to mērķētāku un efektīvāku ģimeņu ar bērniem nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanai, teica LM pārstāve.
 
Glābējsilīte ir īpaša vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt savu mazuli. Pie tās nav ne apsardzes, ne novērošanas kameru. Tomēr tā ir pats pēdējais variants - ja vecākiem tik tiešām nav citas izejas, uzsver projekta īstenotāji.
 
Viņi atgādina, ka brīdī, kad mazulis tiek ievietots glābējsilītē, viņš iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu.
 
Atradeņa statuss tiek piešķirts, ja glābējsilītē atstātais bērns nav meklēšanā, nav zināmi bērna vecāki, bērnam nav nodarīti miesas bojājumi, kā arī nav nekādas informācijas par bērna identitāti. Bērna bioloģiskie vecāki sešu mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas glābējsilītē var vērsties bāriņtiesā ar vēlmi atgūt mazuli.
 
Šādas īpašas vietas bērna dzīvībai ir Rīgā, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē un Madonā. Līdz šim Latvijas glābējsilītēs atstāti 28 mazuļi.
 
Автор: 46.lv
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"