46.lv
Piektdiena, 2024. g. 26. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris/ Дмитрий, Артем
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Paaugstina minimālo darba algu

Фото: mixnews.lv
No nākamā gada minimālā mēneša darba alga valstī pieaugs no 320 eiro līdz 360 eiro, to paredz valdībā akceptētie grozījumi Noteikumos par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi.
Valdība jau iepriekš konceptuāli paudusi atbalstu šim solim, tomēr minētie grozījumi tam nodrošina tiesisku pamatu.
 
Līdz ar minimālās algas pieaugumu mainīsies arī minimālā stundas tarifa likme. Tā nākamgad pieaugs no 1,933 eiro līdz 2,166 eiro.
 
Pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā, minimālā stundas tarifa likme pieaugs no 2,209 eiro līdz 2,477 eiro.
 
"Šīs valdības viena no prioritātēm ir iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšana. Minimālās algas palielināšana ir būtisks atbalsts zemo algu saņēmējiem, tomēr mums jāvirzās uz priekšu un jāturpina iesāktais darbs. Nākamais solis ir diferencēta neapliekamā minimuma ieviešana, kas veicinātu lielāku atalgojuma pieaugumu tieši iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem," norāda finanšu ministrs Jānis Reirs (V).
 
Tāpat ienākumu nevienlīdzības risināšanai ar 2016.gadu plānots ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokļa neapliekamo minimumu, paaugstinot to mazo algu saņēmējiem, vidējo algu saņēmējiem saglabājot tuvu esošajam apmēram, savukārt algām, kas būtiski pārsniedz vidējo algu valstī, to nepiemērojot. Vienlaikus plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu personu, izvērtējot iespēju piemērot lielākus atvieglojumus par otro un katru nākamo bērnu ģimenē.
 
Lai turpinātu darbu pie ienākumu nevienlīdzības mazināšanas, Finanšu ministrija saskaņā ar valdības uzdevumu līdz 2015.gada 30.aprīlim iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu ar priekšlikumu diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanai ar 2016.gadu, kompleksi izvērtējot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus un darbaspēka nodokļu sloga mazināšanu.
 
Labklājības ministrija (LM) atgādina, ka minimālā darba alga ir pati zemākā mēneša atlīdzība, kuru darbinieks regulāri saņem par paveikto darbu, strādājot pilnu darba dienu - astoņas stundas dienā 40 stundas nedēļā. Valdība to nosaka, lai aizsargātu darbinieku grupu ar zemāko kvalifikācijas līmeni un darba ražīgumu.
 
Ministrija ir pārliecināta, ka minimālās mēneša darba algas paaugstināšana uzlabos konkurētspēju tiem komersantiem, kapitālsabiedrībām, kuri maksā nodokļus no darba algas, kas augstāka par minimālo mēneša darba algu un no visas darba algas, proti, bez "aplokšņu algām", salīdzinot ar tiem, kuri maksā nodokļus no minimālās mēneša darba algas, bet pārējo atalgojumu izsniedz "aploksnēs".
 
Grozījumi stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī.
 
Minimālo algu no 2015.gada plānots palielināt arī pārējās Baltijas valstīs. Lietuvā to paredzēts palielināt no 290 eiro uz 300, savukārt Igaunijā - no 355 uz 390 eiro.
 
mixnews.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"