46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 20. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Salvis, Selva, Venta/ Антонина, Давид, Йосип, Тадей, Нил
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Saeima sper soli tuvāk obligātajam 500 biedru skaitam partiju dalībai vēlēšanās

Фото: LSM.LV
Saeimas deputāti otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas paredz celt minimālo biedru skaitu līdz 500 cilvēkiem tām partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas un Eiropas Parlamenta velēšanās.
Grozījumus lielākoties atbalstīja deputāti no visām koalīcijas partijām, savukārt opozīcijā esošā “No sirds Latvijai” iestājās pret to. Tikmēr Saeimas lielākās frakcijas “Saskaņa” deputāti balsojumā atturējās.
 
Iecerēts, ka Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās varēs piedalīties partijas, kurās ir vismaz 500 biedru līdzšinējo 200 vietā. Turklāt Saeimas vēlēšanās varēs startēt tikai tāda partija, kas dibināta ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām.
 
"Piedāvājums ļoti konkrētā veidā pirms Saeimas vēlēšanām pārliecināties, vai politiskā partija ir spējīga savākt vismaz 500 vēlētāju atbalstu, kurus var apliecināt. Tas atsijātu sīkpartijas, kuras nespēj savākt pat 500 vēlētāju atbalstu. Ja viņas vēlas savākt Saeimas vēlēšanās vismaz 50 000 balsis, lai iekļūtu Saeimā, tad nu 500 parakstus tā kā varētu savākt," ieceri skaidroja deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība).
 
Viņaprāt, šāds nosacījums arī ļautu aktīvāk iesaistīties partiju darbībā biedriem un atbalstītājiem. "Un tas arī radītu lielāku atbildību vēlētājiem, kuri būtu apliecinājuši atbalstu konkrētajam partijas sarakstam," komentēja Dombrava.
 
Savukārt pret sliekšņa celšanu iebilda "Saskaņas" parlamentārietis Sergejs Dolgopolovs: "Tas mazina iespējas cilvēkiem veidot jaunas partijas, jo partiju veidošanās process Latvijā nav vēl beidzies un ir ļoti tālu līdz šā procesa beigām. Kāpēc cilvēkiem liegt iespēju veidot jaunus politiskus spēkus ar visām no tā izrietošām sekām?"
 
Pret grozōjumiem iestājās arī Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai"), sakot, ka šādas izmaiņas "faktiski nevis palielina demokrātiju, bet faktiski palielina naudas varu". Turklāt šos grozījumus varētu apstrīdēt arī Satversmes tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo tie esot "nesamērīgi demokrātiju ierobežojuši un esošās koalīcijas iemūžināšanai orientēti".
 
Izmaiņas vairākos likumos rosinātas, ņemot vērā Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvu partiju sistēmas pilnveidošanai.
 
Šobrīd Latvijā partiju dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200. Igaunijā un Lietuvā partijas reģistrācija ir iespējama, ja to dibina attiecīgi vismaz 500 un 2000 biedru. 
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"