46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 20. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Salvis, Selva, Venta/ Антонина, Давид, Йосип, Тадей, Нил
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Epidemioloģe: Jau šonedēļ gaidāma gripas epidēmija

22.01.2016
Gripas epidēmija tuvojas, un, visticamāk, tās sākumu Latvijā sagaidīsim  jau šonedēļ, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģe Raina Nikiforova.
Jau pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga saslimstība ar gripu. Tā izplatās visos valsts reģionos.
 
Gripas saslimstība bija pietiekoši augsta ne tikai Rīgā, bet arī citās pilsētās, īpaši Jūrmalā un Jelgavā. Bijis gan lielāks stacionēto pacientu skaits, gan arī daudz gripas pozitīvo paraugu – aptuveni 40%.
 
Līdz ar to var teikt, ka gripas epidēmija tuvojas. Un, visticamāk, tās sākums būs jau šonedēļ.
 
Raugoties uz nāves gadījumiem, kas saistīti ar gripu, Nikiforova norāda, ka riska grupā ir pacienti ar hroniskām slimībām, piemēra, sirds slimībām, arī ar samazinātu imunitāti un lieko svaru.
 
Viņa arī norāda, ka efektīvākais profilakses veids ir vakcinācija. Tā kā gripa ir ļoti lipīga un ātri izplatās, tiek ieteikts bieži mazgāt rokas, vēdināt telpas, mitrināt gaisu tajās un noderīga ir arī telpu mitrā uzkopšana. Tāpat būtiski šajā laikā iespējami izvairīties no kontaktiem.
 
Savukārt ja cilvēks jau ir saslimis, viņam būtu jāpaliek mājās ārstēties.
 
Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā no gripas miruši vēl četri cilvēki. Visiem mirušajiem apstiprināta A tipa gripa, un viņi bijuši vīrieši ar hroniskām saslimšanām.
 
Iepriekš prognozēts, ka gripas epidēmija šogad varētu būt lielāka nekā pērn, jo Latvijā laboratoriski jau apstiprināti vismaz trīs dažādi A tipa un divi B tipa gripas vīrusi. Arī lēsts, ka epidēmijas slieksnis tiks pārkāpts mēneša beigās vai februāra sākumā. 


 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"