46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 20. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Salvis, Selva, Venta/ Антонина, Давид, Йосип, Тадей, Нил
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Noslēdzas Krāslavas Sv. Ludvika Romas katoļu baznīcas rekonstrukcija

Фото: La.lv
Šogad noslēdzas kopīgais Latvijas un Polijas restaurācijas projekts Krāslavas Svētā Ludvika Romas katoļu baznīcā, un 1. decembrī plkst. 12:30 notiks svinīgs pabeigto restaurācijas darbu nodošanas pasākums, LA.lv uzzināja Polijas Republikas vēstniecībā Latvijā.
Divpadsmit gadu laikā, kopš 2003. gada, pateicoties abu valstu institūciju, un atsevišķu personu atbalstam un iesaistei ir izdevies restaurēt vienu no skaistākajiem un augstvērtīgākajiem Latvijas un Polijas kopīgā kultūras mantojuma pieminekļiem.
 
1756.-1767. gadā celtā Krāslavas Svētā Ludvika Romas katoļu baznīca ir izcils vēstures un mākslas piemineklis, kā arī abu valstu kopīgā kultūras mantojuma svarīga sastāvdaļa. Baznīcu uzcēla Krāslavas pils īpašnieki – grāfs Konstantīns Ludviks Plāters un Auguste Plātere no Ogiņsku dzimtas. 1757.g. pie baznīcas sāka darboties pirmā mācību iestāde katoļu garīdznieku sagatavošanai Latvijas teritorijā – Krāslavas Garīgais seminārs.
 
Līdz šim lielākā kopīgā Latvijas-Polijas kultūras mantojuma saglabāšanas projekta ietvaros restaurēts centrālais altāris, altārglezna “Svētais Ludviks dodas krusta karā”, kuru pēc poļu mākslinieka Jana Mateiko skices 1884. gadā uzgleznoja viņa audzēkņi, kā arī Filipo Kastaldi 18. gadsimta 60. gados gleznotā altāra freska.
 
Projekta īstenošana bija iespējama, pateicoties Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Valsts kultūrkapitāla fonda, apvienības “Poļu kopiena”, Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskapa Jāna Buļa, Krāslavas Svētā Ludvika baznīcas priesteru un Krāslavas novada pašvaldības pūliņiem, kā arī Polijas un Latvijas restauratoru ciešai sadarbībai.
 
Projektā iesaistītajām personām tiks pasniegti Polijas Republikas Kultūras un Nacionālā mantojuma ministrijas un Polijas Republikas Ārlietu ministrijas piešķirtie apbalvojumi, pastāstīja vēstniecības pārstāve Jolanta Višņoha.
 
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"