46.lv
Svētdiena, 2024. g. 12. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ina, Ināra, Inārs, Valija/ Артем, Богдан
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latgales galešu ražotājs uzņem apgriezienus

Фото: LSM.LV
Daugavpils novada Naujenes pagasts ir vienīgā vieta visā Baltijā, kur no grauda tiek ražotas galetes. Tie ir nelieli graudaugu plāceņi – plāni, nesaldināti sausiņveida cepumi, kas pēc īpašas tehnoloģijas tiek sagatavoti un cepti  tikai pāris minūtes.
Tā ir veselīga pārtika, uzsver ražotāji, kuri šo ideju smēlušies Rietumos, bet ražošanai izmanto un vēlas vēl vairāk izmantot tieši pašmāju Latvijas zemnieku audzēto produkciju - kviešus un griķus, un ražotnē nodarbina lielākoties tieši sava pagasta iedzīvotājus.  Taču gan vietējo izejvielu,  gan strādnieku sāk pietrūkt, saka ražotāji.
 
Nepieciešams pavisam īss brīdis, lai veidotos šīs Latgales mazā uzņēmuma veidotās maizītes jeb galetes, cehā rāda uzņēmuma ražošanas vadītāja Natalija Koposova, kura šo procesu kontrolē kopš  uzņēmuma pirmsākumiem:
 
„1999. gadā mēs sākām strādāt un 15. novembrī pirmās galates iekrita  mūsu uzņēmuma konteineros. Tad sākām no nulles, nebija nekā, pat iepakojuma un uzrakstu, ko likt uz tā. Mēģinājām tikai izprast, kā tās galetes cept un kā pakot.” 
 
Šis Naujenes pagasta uzņēmums joprojām kopš 1999. gada ir vienīgais visā Baltijā, kas ražo graudaugu galetes, konkurē ar daudzām Eiropas valstīm un savu pozīciju notur ar kvalitāti, uzsver uzņēmuma  tirdzniecības vadītājs Sergejs Kiseļovs:
 
„Šo ideju par geletēm noskatījām ārzemēs – Rietumos. Sākumā bija doma tās vienkārši iepirkt un pārdot šeit, bet tad izdomājām, ka ekonomiski izdevīgāk  būs pašiem  tās ražot un pārdot. Pašiem iepirkt iekārtas, tad tos graudus „atvērt”  un vērt vaļā savu brendu.
 
Šobrīd mūsu produkcija nonāk gan visos Latvijas tirdzniecības tīklos, gan Lietuvā, gan Igaunijā, kur tieši pēdējā laikā spēji aug pieprasījums.”
 
Ideja realizēta piepilsētas lauku pagastā, un dažiem produkcijas veidiem šobrīd piedāvājuma klāsts ir plašs,  rādot noliktavās sakrautās  kastes ar galetēm, stāsta uzņēmuma ražošanas vadītāja Natalija Koposova:
 
„Šobrīd  mums jau ir 11 produkcijas veidu. Graudaugi jeb produkcijas resursi ir rīsi no Itālijas, kvieši no mūsu pašu Naujenes pagasta un griķi, ko ievedam no Lietuvas, bet meklējam sadarbību ar vietējiem ražotājiem, jo Latvijā tādi noteikti ir.”
Latgales ražotāji dod priekšroku vietējiem. Tas  atspoguļojas pirmkārt nodarbinātības jomā, jo  lielākā daļa no 40 šeit strādājošajiem ir vietējā  pagasta  iedzīvotāji. Arī iepakojums ražots blakus - Daugavpilī vai Krāslavā. Daugavpils novada domes uzņēmējdarbības speciālists Jāzeps Krukovskis priecājas, ka ražotnē tiek izmantota vietējo zemnieku produkcij.  
 
Tomēr uzņēmumā trūkst gan vietējo griķu gan - neraugoties uz bezdarba līmeni - arī  darbinieku. Mums vajadzīgi zinoši un atbildīgi speciālisti, uzsver Natalija Koposova:
 
„Mums vajadzīgi cilvēki, kas saprot tehniku, jo redziet, kādi  agregāti mums te ir, vajag , lai saprot datoru. Agrāk mūsu darbinieku kontingents bija vietējie no Lociku ciema, bet šie vīri izbrauca uz ārzemēm, un mums kļuva smagi. Ir grūti atrast darbiniekus, kuri pārzina datoru, elektroniku.”
 
Būdams vienīgais Baltijā  un  konkurējot ar Polijas, Čehijas un citu Eiropas valstu līdzīgu iztrādājumu ražotājiem, uzņēmums "Latteps Food" cer  pirmo reizi šogad izmantot Eiropas Savienības fondu līdzekļus - tas ekonomijai un zaļai enereģijai, saka uzņēmuma  galvenais inženieris  Voitehs Lipskis:
 
„Mēs vēlamies uzņēmumā uzstādīt saules baterijas, tas varētu mazināt enerģijas patēriņu. Ja pēc aprēķiniem izdosies dažu gadu laikā atgriezt ieguldījumus, tad  tas jau būs mums izdevīgi.”
 
Galešu ražotājs tieši šajās dienās sācis izstrādāt jaunu  produktu, tas būšot  rīsu un kukurūzas maisījums jeb jauna maizīte galešu cienītājiem un konkurents ārvalstu līdzīgas produkcijas ražotājiem.
 
lsm.lv  

Комментарии (0-1/1)
kur dabūt? 19.05.2015 21:03
Ļoti ieinteresēja! Kā saucas? Kā Izskatās? Kur var nopirkt???
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"