46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 13. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ira, Iraīda, Irēna, Irina/ Максим, Никита, Яков, Игнат
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latvijā turpina samazināties iedzīvotāju skaits

Фото: Publicitātes foto
Latvijas iedzīvotāju skaits vēl vairāk nokritis zem zīmīgās divu miljonu robežas. Jaunākie dati rāda, ka pērn mūsu valstī kļuvis par 15 tūkstošiem cilvēku mazāk. Līdzībās runājot - ir izmirusi vēl viena vidusmēra pilsēta.
Satraucoši ir arī iekšējās migrācijas rādītāji. Cilvēki mūk prom no visiem reģioniem, un vienīgā vieta, kur iedzīvotāju skaits palielinās, ir Pierīga.

Jaunākie statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā gada sākumā dzīvoja 1 miljons 986 tūkstoši un viens simts iedzīvotāju, kas ir par 15,4 tūkstošiem mazāk nekā gadu pirms tam. Iedzīvotāju skaita samazinājuma temps gan kļuvis lēnāks, kas izskaidrojams gan ar dzimstības pieaugumu – pērn piedzimis par 1000 bērniem vairāk nekā gadu iepriekš, gan mirstības samazinājumu. Tāpat pozitīvas tendences vērojamas iedzīvotāju migrācijā.
 
Latgales iedzīvotāju skaits pērn sarucis par 4700, Kurzemē – 3300, Vidzemē – 2900 un Zemgalē – 2700. Savukārt Pierīgas reģionā šogad mīt par 6000 cilvēku vairāk.
 
Runājot par migrācijas tendencēm, pērn Latviju pametuši 19 000 cilvēku, savukārt iebraukuši 10 300. No atbraucējiem 65% bijuši tautieši, kas atgriezušies dzimtenē.
 
Viens no latviešiem, kas atgriezies, ir ogrēnietis Valdis. Viņš 2 gadus dzīvoja ASV, pēc tam 5 gadus Anglijā. Nu viņš atgriezies un atzīst, ka Latvijā ir tikpat daudz iespēju kā svešumā.
Valdis uzsver, ka latvieši Anglijā strādā ļoti garas stundas, un ir pārliecināts, ja to pašu laiku darbam veltītu šeit – nopelnītu tikpat.
 
Eksperti gan norāda, ka gaidīt, ka atbrauks visi aizbraucēji un palikušie vairs nekur negribēs braukt, šobrīd nav pamata, lai to panāktu, politikas veidotājiem ir mazāk jārunā, bet vairāk jādara.
Eksperti prognozē, ka iedzīvotāju skaits arī turpmāk samazināsies, jo īpaši laukos, kur ir daudz vecu cilvēku.
 
Līdz ar iedzīvotāju skaita samazināšanos reģionos jārēķinās, ka arī turpmāk var nākties slēgt skolas un optimizēt ārstniecības iestādes. Vienlaikus eksperti akcentē, ka iedzīvotāju skaita samazinājums bezgalīgi neturpināsies un zem miljona nenokritīsies.
 
Pēc ekspertu teiktā, nākotnē iedzīvotāju skaita un struktūras izmaiņas lielā mērā būs atkarīgas no migrācijas, tomēr tās apmērus šobrīd prognozēt nav iespējams.
 
 

Комментарии (0-1/1)
uhu 05.06.2015 11:00
Laidiet iekšā vjetnamiešus!
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"