46.lv
Sestdiena, 2024. g. 11. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Karmena, Manfreds, Milda/ Зиновий, Максим, Кирилл
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Austrumu robežas stiprināšanai plāno palielināt robežsargu skaitu

Фото: LETA
Austrumu robežas stiprināšanai Iekšlietu ministrija (IeM) tuvākajos gados iecerējusi palielināt robežsargu skaitu par 263 cilvēkiem, vēsta Diena.
Par austrumu robežas kontroles pilnveidošanu nesen interesi izrādīja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija. Šonedēļ valdībā tika skatīts IeM sagatavots atbildes projekts Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Atbildes vēstulē paskaidrots, ka ar austrumu robežas sakārtošanu saistītie IeM un Valsts robežsardzes pasākumi noteikti Latvijas valsts robežas integrētas pārvaldības koncepcijā 2013.-2018.gadam.
 
IeM vēstulē vērš uzmanību, ka tikai daļa no koncepcijā iekļautajiem pasākumiem tiek īstenota. Tomēr, ņemot vērā pieaugušo ģeopolitisko spriedzi un ar to saistītās nelegālās imigrācijas pieaugumu, IeM ir identificējusi pasākumus, kas nepieciešami austrumu robežas uzraudzības un kontroles nodrošināšanai. Šos pasākumus plānots īstenot laikā no 2016. līdz 2022.gadam.
Šajā pasākumu plānā minēti 16 uzdevumi, kurus iecerēts paveikt līdz 2022.gadam. Starp plānā ietvertajiem uzdevumiem ir gan tādi, kas paredzēti koncepcijā, gan arī jauni, piemēram, personāla skaita palielināšana. Šim mērķim paredzēts tērēt 12 498 028 eiro.
 
Valsts robežsardzes preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka aģentūrai LETA pastāstīja, ka plānots palielināt robežsargu skaitu par 263. Tas nepieciešams Latvijas un ES ārējās robežas drošības stiprināšanai - "zaļās" robežas kapacitātes stiprināšanai un nelegālās imigrācijas risku novēršanai.
 
Šobrīd Valsts robežsardzē ir 2393 robežsargu amati.
 
Jau ziņots, ka valdība 2013.gada nogalē atbalstīja IeM sagatavoto politikas dokumentu par Latvijas robežas pārvaldību 2013.-2018.gadā, kas paredz vairākus vērienīgus plānus sekmīgākai robežas sargāšanai.
 
Lai risinātu problēmas un reaģētu uz izaicinājumiem un draudiem Latvijas robežas drošībai, koncepcijā piedāvāti trīs risinājuma varianti. Valdība atbalstīja pirmo risinājuma variantu, kurā uzskaitīti 48 pasākumi sekmīgākai robežas apsargāšanai.
 
Starp plānotajiem pasākumiem kā īpaši nozīmīga minēta moderno informācijas tehnoloģiju pielietošana, piemēram, sasaistīt informācijas sistēmas, izstrādāt jaunu robežkontroles informācijas sistēmu un nodrošināt tās funkcionēšanu no 2017.gada.
 
Tāpat IeM iecerējusi nodrošināt robežšķērsošanas vietās biometrisko vīzu izsniegšanu un pārbaudes, izmantojot tehniskos līdzekļus, programmatūru un pieslēgumus.
2016.gadā iecerēts sākt plānveida gaisa kuģu parka atjaunošanu. Starp veicamajiem pasākumiem minēta arī "zaļās robežas" sensoru sistēmu pilnveidošana, robežsardzes videonovērošanas sistēmas un tehnisko līdzekļu un transportlīdzekļu atjaunošana, kā arī jūras robežu sensoru sistēmas pilnveidošana.
 
2017.gadā Valsts robežsardzei plānots iegādāties divus mazās klases bezpilota lidaparātus. Ierēdņi arī uzskata, ka nepieciešams veikt robežšķērsošanas vietu infrastruktūras modernizāciju, būvniecību un uzturēšanu, darbinieku skaita palielināšanu.
 
Koncepcijā akcentēta starptautiskās sadarbības uzlabošana, proti, iecerēts turpināt Valsts robežsardzes sakaru virsnieku darbību Baltkrievijā, Gruzijā un Krievijā.
IeM sadarbībā ar vairākām institūcijām plāno laika periodā no 2015. līdz 2018.gadam tērēt aptuveni 38 miljonus latu robežas modernizācijai.
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"