46.lv
Svētdiena, 2024. g. 28. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Gundega, Terēze/ Василиса, Савва, Трохим
lat.46.lv/ru/ » LIKUMS UN KĀRTĪBA

«Zaķa plusiņu» lietā Sačkovskim nosacīts sods, Kozuli attaisno

Фото: LSM.LV
Rēzeknes tiesa lietā par balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanu laikā bijušajam „Vienotības” politiķim apsūdzētajam Andrejam Sačkovskim piesprieda vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz pusotru gadu, savukārt Andri Kozuli tā attaisnoja.
Pēc sprieduma nolasīšanas Sačkovskis un viņa advokāts paziņoja, ka spriedumu, visticamāk, nepārsūdzēs.
 
Prokurors Pēteris Rutkovskis Latvijas Radio pauda, ka noteikti pārsūdzēs Kozuļa attaisnošanu. Savukārt par pārējo viņš varēs spriest pēc iepazīšanās ar pilnu spriedumu, kas būs pieejams 16.decembrī.
 
Tiesnesis Pēteris Novičenoks pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas žurnālistiem paskaidroja, ka tiesa lēma Kozuli attaisnot, jo uz viņa iespējamo vainu norāda vien Sačkovska liecības. Tomēr viņš tās procesa laikā trīs reizes ir mainījis un uz Kozuli norādījis tikai vienā no tām.
 
Tiesnesis uzsvēra, ka notiesājošu spriedumu, kurā ir neskaidri pierādījumi, kas balstās uz otra apsūdzētā liecībām, nav iespējams lemt.
 
Vaicāts, kāpēc Sačkovskim ir piemērots nosacīts cietumsods, ja citās balsu pirkšanas lietās apsūdzētajiem piemēroti piespiedu darbi, tiesnesis skaidroja, ka šajos procesos bijusi vienošanās ar prokuroru. Savukārt Sačkovskis savu vainu faktiski neesot atzinis. Turklāt nodarījums noticis pirms vairāk nekā gada un tā laikā viņš parādījis, ka nav sabiedrībai bīstams un izolējams.
 
Turklāt gandrīz trīs mēnešus viņš jau cietumā ir pavadījis, kad tika aizturēts pirmstiesas izmeklēšanas laikā par liecinieka fizisku ietekmēšanu. Tiesnesis uzsvēra, ja Sačkovskis pārbaudes laikā izdarīs kādu noziegumu, tad atlikušie deviņi mēneši cietumsoda viņam būs jāizcieš reāli.
 
Ziņots, ka šajā lietā apsūdzēts uzņēmējs Andris Kozulis, kā arī Andrejs Sačkovskis. Saskaņā ar apsūdzību Kozulis esot pamudinājis Sakstagala pagasta iedzīvotāju Sačkovski par naudas atlīdzību piedalīties Saeimas vēlēšanās un "pārdot" savu balsi par partijas "Vienotība" sarakstu, ieliekot plus zīmi Zaķim un pārējos kandidātus izsvītrojot. Tāpat viņš esot pamudinājis Sačkovski uzpirkt arī citus vēlētājus balsot pēc šāda parauga, kā apliecinājumu atstājot pārējos vēlēšanu biļetenus, par katru šādi sarunātu balsi solot 20 eiro atlīdzību.
 
Prokurors iepriekš lūdza Kozulim piemērot 1,5 gadu ilgu cietumdosu, kā arī papildsodu - liegt ieņemt Viļānu novada domes deputāta amatu, kā arī trīs gadus piedalīties visu veidu vēlēšanās - gan pašvaldības, gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta.Savukārt Sačkovskim prokurors prasīja viena gada cietumsodu.
 
Prokurors tiesā norādīja, ka Sačkovska iespējamā vaina balsu pirkšanā pierādīta ar vairākām liecībām. Viņš bijis izpildītājs - maksājis naudu uzpirktajiem vēlētājiem.
 
Uz Kozuļa iespējamo vainu lietā norādot vairāki apstākļi - Sačkovska liecības, ko gan viņš mainījis, pazīšanās ar Zaķi, kā arī tas, ka par balsu pirkšanu Zaķa labā nesen notiesātie brāļi – Viktors un Aleksandrs Balabolini – abi bijuši Kozulim piederošā uzņēmuma "Vlakon" darbinieki.
 
Kozuļa advokāts gan lūdza attaisnot Kozuli - viņa vaina, pēc aizstāvja sacītā, nav pierādīta, jo Sačkovskis mainījis savu liecību. Savukārt otra apsūdzētā advokāte lūdza Sačkovski sodīt tikai par balsu pirkšanas atbalstīšanu, piespriežot piespiedu darbu.
 
Pats Zaķis, liecinot tiesā, apgalvoja, ka panākumus vēlēšanās viņam nodrošinājuši labie darbi un ne balsu pirkšanā, ne pirkšanas organizēšanā viņš neesot piedalījies.
 
Divās citās lietās spriedums jau pasludināts - vienā no lietām par balss pirkšanu par labu Zaķim Rēzeknes tiesa otrdien, 6.oktobrī, pasludināja spriedumu - Jevgēņijam Brovčenko piespriestas 100 stundas piespiedu darba. Šajā lietā apsūdzētais Brovčenko atzina, ka pagājušā gadā 12. Saeimas vēlēšanu dienā Jaunviļānu ciemā apsolīja trim vēlētajiem pa 10 eiro katram par to, ka viņi nobalsos par "Vienotības" sarakstu, ievelkot plusiņus kandidātam Dzintaram Zaķim. Kā pierādījumu šādam balsojumam Brovčenko pieprasīja vēlētājiem viņam uzrādīt pārējo sarakstu biļetenus.
 
Savukārt otrdien, 10.novembrī piespiedu darbs par vēlētāju uzpirkšanu piespriests Latgalē dzīvojošajiem brāļiem Aleksandram un Viktoram Balaboliniem.
 
Bet Cēsu tiesai nodota lieta, kurā starp četriem apsūdzētajiem ir arī Zaķa bijušais kolēģis 9.Saeimā, toreiz “Jaunā laika” deputāts, Igors Aleksandrovs. Šo kompāniju tur aizdomās par vēlētāju autobusu organizēšanu no Madonas un Ērgļiem, lai tur par atlīdzību nobalsotu par Zaķi.
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"