46.lv
Sestdiena, 2024. g. 27. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle/ Мартин, Остап
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

15. oktobrī Latvijā un visā pasaulē vienlaikus notika II vispasaules diktāts latviešu valodā

Фото: ru.lv, I.Kaļvas
15. oktobrī Latvijā un visā pasaulē vienlaikus notika II vispasaules diktāts latviešu valodā. Otro gadu pēc kārtas diktāta rakstīšana Rēzeknē notika Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, informē Inga Kaļva, RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas speciāliste.
Šogad II vispasaules diktātā latviešu valodā tiešsaistē un klātienē kopā piedalījās 787 interesenti. Klātienē Latvijas pilsētās diktātu rakstīja 249 cilvēki – Rīgā (122), Liepājā (73), Rēzeknē (10), Daugavpilī (5), Ventspilī (25) un Valmierā (14). Interneta vietnē raksti.org tika iesniegti 538 darbi no 25 valstīm.
 
Diktāta tekstu, kura autors ir Pauls Bankovskis, Rēzeknē diktēja dzejniece, Latgales Kultūrvēstures muzeja direktores vietniece zinātniskajā darbā, Latgolys entuziastu grupas „BIĻDIS” pārstāve Ineta Atpile-Jugane.
 
Kā stāstīja diktāta rakstītāji, tad šāda veida pasākums ļauj pārbaudīt savas zināšanas. Viņi arī atzina, ka diktātu varētu rakstīt biežāk – divas reizes gadā.
 
Maija Tāraude, kura diktātu rakstīja jau otro reizi, atzina, ka diktāta rakstīšana rada nostalģiju pēc skolas laikiem, savukārt Inese Jermakova, kura šajā iniciatīvā iesaistījās pirmo reizi, uzsvēra, ka vēlējusies pārbaudīt savas zināšanas gramatikā. Arī Roberts Cakuls atzina, ka vēlējies pārbaudīt savus spēkus diktāta rakstīšanā, bet Huberts Zimackis, kurš diktātu rakstīja jau otro reizi, savu dalību pamatoja ar vēlmi iegūt jaunas zināšanas. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentes Jūlija Kirillova un Daina Mihailova, kuras studē inženierzinātnes un ekonomiku, izteica prieku par interesanto aktivitāti un lielisko iespēju pārbaudīt gramatikas zināšanas.
 
„Tas vairāk bija tāds paškontroles tests, lai pārbaudītu sevi. Ikdienā, protams, arī rakstu un pat diezgan daudz, taču šeit ir unikālā iespēja ievērot noteiktu formātu, un arī dotais teksts nebija gluži vienkāršs, bet gan ar dažādiem knifiem, kur bija jāpiedomā,” stāsta Juris Miņins, kurš šajā iniciatīvā piedalījās pirmo reizi. „Uzskatu, ka šāda iniciatīva rīkot vispasaules diktātu ir apsveicama un tā būtu arī jāturpina un jāattīsta, lai tas kļūtu par masveidīgu pasākumu, vienu no tādiem valstij nozīmīgiem, vienojošiem un atpazīstamiem zīmoliem. Iespējams, ir jāpamaina formāts, piemēram, tā varētu būt brīvdabas akcija, vai arī jāpiedomā par diktāta piesaisti pie kāda valstij nozīmīga datuma/svētkiem, vai arī jāliek lielāks akcents uz tiem diktāta rakstītājiem, kuri vēlas diktātu rakstīt digitālā formātā.”
 
Ineta Atpile-Jugane, kura Rēzeknē diktēja tekstu, atzina, ka bijis prieks iejusties skolotājas lomā. Tāpat bijis interesanti pārbaudīt arī pašai sevi, noskaidrojot, kā rakstītu šo diktātu un kur liktu pieturzīmes. Arī Paula Bankovska radītais diktāta teksts Inetai šķitis interesants un licis aizdomāties par dzīvi.
 
Mēneša laikā interesenti, kuri rakstīja diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajā norises vietā. Atzīmes netiks norādītas, bet gan ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas.
 
lat.46.lv  
Foto

 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"