46.lv
Trešdiena, 2024. g. 08. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Staņislava, Staņislavs, Stefānija/ Марк, Сильвестр, Ярослав
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Diskutē par Rēzeknes speciālo PII attīstību

Фото: rezeknesip.lv
Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvalde sadarbībā ar speciālajām pirmsskolas izglītības iestādēm “Rūķītis” un “Zvaniņš” turpina darbu pie bērnu attīstību veicinošas un drošas, komfortablas un modernas mācību vides izveides izglītības iestādēs, informē Arnolds Drelings, Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs.
Tā Rēzeknes pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē “Rūķītis” 23. februārī notika iestādes padomes sēde, kuras darbā piedalījās Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs A.Drelings un pirmsskolas iestāžu speciāliste N.Peipiņa.
 
Iestādes padome tika uzrunāta pēc Izglītības pārvaldes iniciatīvas, lai uzzinātu speciālās pirmsskolas izglītības iestādes “Rūķītis” vecāku domas par izglītības iestādes sniegtajiem pakalpojumiem, piedāvājuma paplašināšanu, kas ļautu uzlabot izglītības kvalitāti, kā arī lai pārrunātu neskaidros jautājumus par bērnu ēdināšanu, kuri kļuvuši aktuāli pēdējā laikā.
 
Izglītības iestādes vadītāja I.Tukiša informēja vecākus par iestādes budžetu 2017. gadā, pārrunāja izglītības procesa organizāciju bērnudārzā: bērnu valodas korekcijā katrā grupā ar bērniem strādā logopēds; ar bērniem, kuriem ir attīstības traucējumi, strādā speciālais pedagogs, visiem bērniem ir pieejams psihologs, fizisko attīstību veicina sporta skolotāja, muzikālās prasmes tiek izkoptas ar mūzikas skolotāju un latviešu valodu bērniem māca latviešu valodas skolotāja.
 
Pēdējo gadu laikā ar valsts budžeta finansējumu tika sakārtota izglītības iestādes infrastruktūra – ir izremontētas visas 10 iestādes grupas, izbūvētas 2 sporta zāles, izveidota ventilācijas sistēma, atjaunotas grupu, guļamistabu un garderobju mēbeles, visos laukumos uzbūvētas jaunas nojumes, noplanēta teritorija un atjaunota zāle, grupu laukumos ir jaunas konstrukcijas, ir izveidots jauns, mūsdienīgs sporta laukums ar elastīgu segumu, ir izveidoti iekšpagalmi u.c. Ir iegādāts mūsdienīgs IT aprīkojums – multimediju projektors, interaktīvā tāfele, gaismas galdi un lampas, materiāli sīkās motorikas attīstībai, didaktiskās spēles izziņas procesu veicināšanai, spēles un rotaļlietas, metodiskie līdzekļi, iegādāts daudzveidīgs inventārs sportam un kustību rotaļām.
 
Savukārt, iestādes padomes locekļi izteica daudzus ierosinājumus un vēlmes darba uzlabošanai iestādē: video novērošanas ierīkošanu bērnudārzā, bērniem būtu ļoti nepieciešams audiologopēds, vecāki uzskata, ka grupās varētu būt vairāk dažādu modernu mācību līdzekļu, datoru, būtu nepieciešamas ārstnieciskās fizkultūras nodarbības. Vecāki izteica priekšlikumu Izglītības pārvaldei, lai tā strādātu pie tā, kā vecākus labāk motivēt piedalīties savu bērnu bērnudārzu dzīvē.
 
Bērnu vecāki sarunā uzsvēra, ka vecāku attieksme pret bērna attīstības traucējumiem būtiski ietekmē bērna attīstību un viņa izaugsmes iespējas. Tāpēc ir ļoti svarīga vecāku un iestādes skolotāju sadarbība, kas ir pamats veiksmīgākai bērna iekļaušanai mācību procesā.
 
A.Drelings, uzrunājot vecākus, uzsvēra speciālās pirmsskolas izglītības iestādes galveno mērķi un funkcijas, tas ir mūsu bērnu pilnvērtīgu fizisko un garīgo attīstību atbilstoši visu mūsu valstī noteikto normatīvu prasībām. Atzīmējot lielo vecāku ieinteresētību bērnu vispusīgā attīstībā, tika runāts par konkrētām lietām, kas varētu tikt uzlabotas tuvākajā laikā, lai šīs iestādes bērni varētu saņemt uzstādītajām diagnozēm un realizējamām programmām atbilstošu, kvalitatīvu pakalpojumu – papildus speciālo pedagogu piesaisti (audiologopēds), ārstnieciskās fizioterapijas nodarbību nodrošināšanu ar atbilstošo speciālistu piesaisti, relaksācijas telpu ierīkošanu, kabinetu nodrošināšanu ar nepieciešamām IT tehnoloģijām bērnu attīstības vajadzībām, video novērošanas sistēmas ierīkošanu ārējā perimetrā un iestādes gaiteņos bērnu drošībai, kā arī daudzas citas nepieciešamas lietas.
 
Kā viens no diskusijas jautājumiem bija arī sasāpējušais bērnu ēdināšanas jautājums. Te jāpiezīmē, ka Rēzeknes pilsētas domē tika saņemta vēstule ar dažiem desmitiem pirmsskolas izglītības iestādes “Rūķītis” vecāku parakstiem par domes lēmuma atcelšanu, kas paredz noteikt samaksu par ēdināšanu arī speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas iepriekš nav bijis. A.Drelings atgādināja, ka 2016.gada jūlija mēnesī valsts daļu savu funkciju attiecībā uz speciālo izglītību un citu izglītības uzdevumu veikšanai veiksmīgi uzlika uz pašvaldību pleciem, kā rezultātā pašvaldībai 2017. gada budžetā bija papildus jāmeklē ap 700 000 eiro. Bija jāmeklē risinājumi, kā šos izdevumus minimizēt, ievērojot arī vienlīdzības principus pilsētā kopumā.
 
A.Drelings arī uzsvēra, ka vecākiem attiecībā uz vēstuli tika sagatavota atbilde un nosūtīta adresātiem, dabiski, ka pieņemtie domes lēmumi netiks atcelti. Taču pēc sarunas ar vecākiem gan Izglītības pārvaldes pārstāvji, gan pirmsskolas iestādes pārstāvji, gan vecāku padomes pārstāvji guva atziņu, ka primārais jautājums ir bērnu traucējumu novēršana, kvalitatīva pedagoģiska un rehabilitācijas rakstura pakalpojuma saņemšana, pārējais ir sekundāri. Bet neskatoties uz to, tuvākajā laikā uz domes sēdi tiek gatavots lēmuma projekts par ēdināšanas atlaidēm bērniem ar smagiem un vidēji smagiem attīstības traucējumiem, bērniem invalīdiem, kā arī maznodrošināto ģimeņu atvasēm.
 
N.Peipiņa, uzrunājot vecākus, uzsvēra, ka vecāku viedoklis ir ļoti svarīgs, lai saskatītu iestādes izaugsmes iespējas, uzlabotu piedāvāto pakalpojumu kvalitāti, lai izglītības iestāde labāk ieraudzītu iespējas un pieejamos resursus un nodrošinātu atgriezenisko saiti ar bērna ģimeni.
 
Savukārt, 24. februārī Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldē notika speciālo pirmsskolas izglītības iestāžu “Rūķītis” un “Zvaniņš” vadītāju un atbalsta komandu darba grupas sēde, kurā tika pārrunātas iestāžu pedagogu iespējas uzlabot koriģējoši attīstošo darbību un speciālo palīdzību šo izglītības iestāžu bērniem. Sarunas laikā tika diskutēts par konkrētiem izglītības iestāžu atbalsta komandu izstrādātajiem priekšlikumiem, par iespējām iegādāties aprīkojumu Minhenes diagnosticējošā testa veikšanai bērniem līdz 3 gadu vecumam, Montesori materiāla iegādei bērnu sensoro sajūtu, valodas, matemātisko spēju, praktisko iemaņu attīstīšanai pirmsskolas iestādē “Rūķītis”, par sāls istabas ierīkošanu bērnudārzā “Zvaniņš” u.c.
 
lat.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"