46.lv
Sestdiena, 2024. g. 18. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ēriks, Inese, Inesis/ Ирина, Яков
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

30 metrus augstāks par Gaiziņu! Stāsts par Rēzeknes novadā pamesto Dzierkaļu kalnu, par ko Latvijā skaļi nerunā

Фото: skaties.lv
Par Latgali pieņemts domāt kā par Zilo ezeru zemi. Un ne velti, jo tur atrodas Latvijas lielākais ezers Lubāns un dziļākais ezers Drīdzis. Taču šajā novadā atrodas arī gan augstākā skatu vieta Latvijā, gan augstākā virsotne pēc relatīvā augstuma. Lai gan Dzierkaļu kalns tūristiem nav pieejams, bēdāties nav iemesla, jo tā ”kaimiņš” ir pat lielāks ceļotāju magnēts.
Kaunatas pagasts Rēzeknes novadā Latvijas tūrisma kartē izceļas vairāku iemeslu dēļ. Pagasta teritorijā ir 32 ezeri un lielākā daļa tā platības iekļaujas Rāznas dabas nacionālā parkā. Šoreiz stāsts par ko citu – par Latvijas augstāko virsotni pēc relatīvā augstuma – dižo Dzierkaļu jeb Dzerkaļu kalnu.

”Mēs neesam apvainojušies, ka Gaiziņš mūsu kalnam atņēmis slavu,” sarunā ar portālu Skaties.lv smej Rēzeknes novada TIC vadītāja Ligita Harčevska. Iemesls ir pavisam lietišķs – Dzerkaļu kalns – augstākā virsotne Latvijā pēc relatīvā augstuma (89,2 m) – atrodas privātīpašumā un kalnu mīļotājiem nav pieejams kāda praktiska iemesla dēļ.
”Pie tuvējām mājām pieiet viens ceļš, bet, lai nokļūtu pie paša kalna, ir jābrien pļavu, pa krūmiem, pa slarbenājiem. Kalnam faktiski nav fiziskās piekļuves,” ainu Dzierkaļu kalna, kura absolūtais augstums ir 286,3 m, tuvumā apraksta Harčevska.
 
Turklāt kalna atrašanās privātīpašumā izslēdz iespēju, ka tā labiekārtošanai varētu ķerties klāt pašvaldība.

Salīdzinājumam Latvijas augstākā kalna Gaiziņkalna absolūtais augstums ir 311,9 m, bet relatīvais augstums – 61,6 m.
 
Kalnu ”komplekts” kā pasaka
 
Netālu viens otra atrodas Dzierkaļu kalns, Dzierkaļu pilskalns un Lielais Liepu kalns. Katrs ar savu slavu.
 
Visu apkārtnē esošo kalnu nogāzes pamatā klāj meži, bet tā kā tie ir nogāžu un gravu meži, tad pārvietošanās tur ir apgrūtināta. Bez tam mežos atrodamas daudzas dabas vērtības, kuru dēļ izveidota Lielā Liepu kalna dabas lieguma zona Rāznas Nacionālā parka teritorijā, kā arī daži mikroliegumi nogāžu un gravu mežu aizsardzībai.
”Ja runājam par Dzierkaļu jeb Dzerkaļu kalnu un tā relatīvo augstumu, tad to pamatā tā arī uztver – kā faktu. Bet tūristi apmeklē Latgalē augstāko un Latvijā trešo augstāko kalnu – Lielo Liepu kalnu,” norāda Dabas izglītības centra ”Rāzna” vadītāja Regīna Indriķe.
 
Augstākā skatu vieta Latvijā
 
Lielā Liepu kalna virsotnē 2011. gadā tika uzbūvēts augstākais koka skatu tornis Latvijā (34 m), no kura paveras brīnišķīgs skats uz apkārtējo ainavu, Rāznas un citiem ezeriem. 323 m.v.j.l. augstumā atrodas augstākā skatu vieta Latvijā.

Foto: Regīna Indriķe
 
Tūristu iemīļotais Lielais Liepu kalns (289 m.v.j.l.) ir Latgales augstākā un Latvijas trešā augstākā virsotne un otrā augstākā pēc relatīvā augstuma (86 m).
”Komplektā” esošajā Dzierkaļu pilskalnā 2013. gadā tika uzņemtas Viestura Kairiša filmas ”Melānijas hronika” epizodes.

 
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"