46.lv
Otrdiena, 2024. g. 23. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris/ Терентий, Яков, Александр
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā rakstīja IV pasaules diktātu latviešu valodā

Фото: rta.lv
Sestdien, 3. novembrī Latvijā un visā pasaulē vienlaikus ceturto gadu pēc kārtas notika pasaules diktāts latviešu valodā. Diktāta rakstīšana Rēzeknē notika Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, kur šogad bija sapulcējušies 32 (pērn – 16) diktāta rakstītāji – gan tie, kuri jau ne pirmo reizi piedalījās šajā iniciatīvā, gan arī tie, kuri tieši šogad bija nolēmuši pārbaudīt savas spējas. Diktāta rakstītāju vidū bija arī divi ciemiņi no Rojas, kuri, esot Rēzeknē, izmantoja izdevību piedalīties pasaules diktāta latviešu valodā rakstīšanā.
300 vārdu garo diktātu īpaši šim nolūkam bija radījis rakstnieks Andris Akmentiņš. Teksta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras vadītāja Andra Kalnača. Rēzeknē diktātu lasīja dziedātājs un dīdžejs Normunds Liepiņš, kurš atzina, ka viņu esot uzrunājis A. Akmentiņa radītais teksts, kurā var atrast daudz līdzību ar mūsdienās notiekošo. Normunds paslavēja diktāta rakstītājus, kuri sestdienā bija atraduši laiku, lai piedalītos šajā aktivitātē. Tāpat viņš atklāja, ka, ja viņam nebūtu bijis šodien jābūt diktora lomā, tad noteikti būtu redzams diktāta rakstītāju rindās.
 
Lija Šuste, kura diktātu rakstīja pirmo reizi, atzina, ka viņai jau skolas laikā ļoti paticis rakstīt diktātus un šis uzdevums viņai nekad nav sagādājis problēmas. Šo iniciatīvu viņa atzina par interesantu un noderīgu.
 
Arī Sabīne Miglāne diktātu rakstīja pirmo reizi. Viņa atzīst, ka diktētais teksts nelicies grūts, tikai dažās vietās radušās šaubas par to, kādu pieturzīmi likt. „Latviešu valoda man nozīmē komunikāciju, kā arī saikni ar valsti, kurā dzīvoju, jo tā ir viena no manām dzimtajām valodām (pirmā ir krievu). Latviešu valoda man ir labs lauciņš, kurā sevi pierādīt, jo piedalīšanās šādos pasākumos sniedz drosmi un apziņu par to, ka nav jābaidās, tieši otrādi – jādodas piedalīties un pierādīt, ka arī cilvēki, kam latviešu valoda nav dzimtā, ir spējīgi to izkopt,” saka jauniete.
 
Daina Mihailova diktātu rakstīja jau otro reizi. „Tā kā skolu esmu absolvējusi pirms sešiem gadiem un pēdējo reizi diktātu rakstīju, kad mācījos vidusskolā, tad nolēmu piedalīties šajā iniciatīvā, lai pārbaudītu savas zināšanas,” viņa atklāj, uzsverot, ka „latviešu valoda ir skaista un skanīga valoda un nekur pasaulē nav skaistākas valodas”.
 
Interesenti, kuri rakstīja diktātu klātienē Rēzeknē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties mēneša laikā (izlabotie darbi būs pieejami RTA Sabiedrisko attiecību nodaļā). Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. Informācija par izlaboto darbu tiks nosūtīta katram dalībniekam individuāli.
 
Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"