46.lv
Svētdiena, 2024. g. 28. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Gundega, Terēze/ Василиса, Савва, Трохим
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Žurnala A12 diskusija: cilvēki atgriezīsies Latgalē, ja viņiem būs ko darīt (video)

Фото: Video fragments
Sestdien, 10.janvārī, Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātes telpās, notika latgaliešu žurnāla "A12 - Ceļš uz Latgali" notikapirmā diskusiju kluba tikšanās. 
Diskusiju kluba galvenais mērķis ir mēģināt padziļinātāk ielūkoties Latgalei un Latvjai aktuālās problēmās un izaicinājumos, portālam 46.lv bija iespēja piedalīties šī pasākumā un iepazīt savus lasītājus ar to.

Jāatzīmē, ka pirmā diskusijas tēma bija ļoti sarežīģīta, bet ārkārtīgi svarīga Latvijas nākotnes attīstībai. Diskusija par emigrāciju/re-emigrāciju, pārspriežot ne tik daudz politiskās vadlīnijas, bet tautiešu iespējas atgriezties, galvenos izbraukšanas iemeslus, kā arī lietām, ko mēs- sabiedrība esam spējīgi izdarīt lietas labā ne tikai globāli, bet lokāli. 
 
Diskusijā piedalījās : Ināra Groce (Žurnals A12, galvenais redaktors), Māris Igavens (A12 diskusiju kluba idejas autors), Edmunds Teirumnieks (Rēzeknes Augstskola, rektors; Rēzeknes pilsētas dome, deputāts), Vjačeslavs Dubovskis (uzņēmējs; Rēzeknes pilsētas dome, deputāts), Anna Zīmele (portāls 46.lv, galvenā redaktore), Sergejs Čakāns (Latgales reģionāla televīzija, operators), Ainars Pudulis (uzņēmējs).
 
Diskusijas gaitā izkristalizējās divi skatījuma virzieni uz esošo situāciju: emocionālais un pragmatiskais skatījums.Tika pārspriest, kāpēc re-emigrācijas plāns nestrādā, ko ikviens iedzīvotājs var mēģināt izdarīt, lai mainītu esošo situāciju. Diskusijas rezultātā noskaidrojās aktuālie raksturlielumi, kuriem ir  ietekme uz emigrācijas procesiem: masu mediji, doma, nauda, drošības sajūta, atbildība, attieksme, dabiskā attīstība. 
 
Latvijas ekonomika nevar šobrīd nodrošināt darba vietas visiem, kuri ir aizbraukuši, tāpēc ir jārada atbalstoša vide jaunu uzņēmumu veidošanai, veicinot jauno uzņēmēju attīstību, izmantojot lobisma mehānismus vietējiem uzņēmējiem. Viena no galvenajām atziņām izskanēja, ka vietējās pašvaldības, kā tuvāka iedzīvotājam varas iestāde ir jāpatur komunikācijas ar cilvēkiem, lai labāk saprastu tas vajadzības un atbilstoši tiem, virzot savu darbību. 
 
Daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuri ir aizbraukuši uz ārzemēm, labprāt atgieztos Latvijā, ja viņiem būtu finansiāls atbalsts, šeit, savas uzņēmējdarbības sākšanai, uzskata diskusijas dalībnieki.
Ka galveno cēloni kāpēc nerādās jaunie uzņēmumu, bija norādīts kapitāla trūkums. Un līdz ar to vāja uzņēmēju vides attīstība.
 
Krājaizdevu sabiedrību veidošana ir kā viens no iespējamajiem alternatīvo finanšu instrumentu vietējā līmenī, kas nepieciešamajā brīdī sniegtu finansiālu palīdzību. Daudzi aizbraukušie tautieši ārvalstīs, labprāt atbalstītu finansiāli šādu projektu, ja viņos būs drošības sajūta, ka latgalieši paši ir ieinteresēti savas nākotnes attīstībā, izteicas viens no diskusijas dalībniekiem.
 
Jāatzīmē, ka diskusijas mērķis nebija sniegt konkrētu risinājumu esošai problēmai, kura balstītos uz teorētiskām atziņām, bet gan aktualizēt problēmu vietējā līmenī. Diskusijas plānots rīkot regulāri.
 
Plašāku diskusijas aprakstu lasiet jaunajā žurnāla A12 numurā.
 
Īss diskusijas videoapskats:
 
 
lat.46.lv  

Комментарии (0-6/6)
nac 20.01.2015 15:16
Dubovska kungam jāattīsta latviešu valodas zināšanas, jo grūti saprast ko grib pateikt, jūtas ka iekšā ir, bet nevar pateikt latviski!!!
Jānis 20.01.2015 19:27
Skaistums nāk no iekšām!lai mācās. Kāpēc nav pieaicināts neviens aizbraukušais? Es tikai par to, lai aktīvāk šis jautāmus tiktu apspriests, nevis uz papīra. Būs darbavietas cilvēki nebrauks, bet ja nav kur strādāt, vai alga ir maza, kas cits atliek.
Internac 20.01.2015 22:49
Zēl, ka nac spēj saredzēt tikai valodas jautājumu. Nu gluži kā valdībā. Malači Rēzeknieši! Lai jums izdodas iesāktais! Un lai tas pulciņš kuplāks top ar ļaudīm un ar idejām!
latgaliete 21.01.2015 09:46
Jo vairāk diskusiju, jo labāk! Un jādiskutē arī ar aizbraukušajiem! JO aizbraukušajiem trūkst informācijas.... dažādas...
zita 21.01.2015 12:29
Valodu zināšanas tā ir bagātība, svarīgi, lai runā un pārvalda pēc iespējais vairākas valodas. Malači rēzeknieši, jo vairāk diskusiju ar visām pusēm, jo labāk, savādāk ar mums, kas svešumā neviens nerunā, nevienam nerūp, kas notiek, kā mūs atgriezt, izskatās, ka sie vismaz sāks kaut ko darīt!
Ēriks 22.01.2015 13:07
Aiciniet arī uz Rīgu un citiem novadiem aizbraukušos. Viņi, tajā skaitā arī es, pagaidām neredzu, ko mana ģimene varētu Latgalē darīt! Neredzu klientus? Bet kopā spēks :)
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"