46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Pirmo reizi vienā izstādē skatāmi visi projekta #100dečiLatvijai darbi

Фото: rezekne.lv
No 2. oktobra līdz 25. novembrim Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā var apskatīt, izsmaržot un izlasīt tekstilmākslinieces Anneles Slišānes projekta #100dečiLatvijai visus 100 dečus un to stāstus. 26. oktobrī plkst. 16.00 notiks tikšanās ar mākslinieci un arī projekta grāmatas #100dečiLatvijai atklāšana.
Tekstilmākslinieces, audējas, rokdarbnieces un skolotājas Anneles Slišānes dzimtā puse ir Viļakas novada Upīte. Turpat blakus, pašā pierobežā, Zeļčos, 2016. gada 21. augustā tapa pirmais tekstilmākslas projekta #100dečiLatvijai, dečs. Projekts ir Anneles ideja un īstenošana – unikāla, personīga dāvana Latvijai simtgadē. 100 nedēļās 100 dažādos materiālos tapuši 100 deči un to stāsti latgaliešu un latviešu rakstu valodās. Simtgadīgās stellēs Latgalē un Rīgā veikti eksperimenti ar dažādiem materiāliem, dodoties jaunos tekstila meklējumos, izrādot cieņu dabai un kultūrvēsturiskajam mantojumam. Deči austi no puķēm, no neapstrādātiem augu stiebriem, no dažādām augu, dzīvnieku un mākslīgajām tekstilšķiedrām. Īstenojot ideju par dabas vērtību saglabāšanu un pasaules ilgtspējīgu attīstību, deči tapuši arī no otrreiz izmantojamiem materiāliem.
 
Annele Slišāne (dz. 1975. g.) studējusi Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē fiziku (1993–1996), Rīgas Tūrisma skolā (1996–1998), LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē mākslas pedagoģiju (1998–2006), bet šobrīd turpina studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Tekstilmākslas nodaļā maģistrantūrā. Annele kopš 2003. gada vizuālās mākslas skolotāja, bet 2013. gadā nodibinājusi savu uzņēmumu “Anneles zeme”. Izstādēs piedalās kopš 1999. gada. Tekstīliju sērija #100dečiLatvijai tās tapšanas laikā 2017. un 2018. gadā līdz šim fragmentāri tikusi eksponēta vairākās Latvijas vietās, bet Latgales vēstniecībā GORS pirmo reizi tiek rādīti visi 100 deči un lasāmi visu deču stāsti, kas arī paši par sevi ir vērtīgi literārie darbi. Decembrī deči simboliski atgriezīsies mājās – būs skatāmi Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Upītes tautas namā, reizē svinot arī Anneles tēva, 2010. gadā mūžībā aizgājušā latgaliešu literāta, novadpētnieka, folklorista un publicista Antona (Ontona) Slišāna septiņdesmito dzimšanas dienu. Gada sākumā Annele Slišāne par projektu #100dečiLatvijai saņēma arī Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks 2017” par labāko pērnā gada sniegumu vizuālajā mākslā.
 
Par saviem 100 dečiem un to aušanu Annele saka: “Iepazīt un katru dienu no jauna iemīlēt savu Latviju. Satikt to pļavā, mežā, purvā, silā, upē, ezerā un jūrā. Satikšanās brīnumu un mīlestību saglabāt darbos. Izstaigāt bērnības takas Latgalē un satikt savējos, izsmaržot vīgriezes saldumu un pelašķa rūgtumu, pazemīgi noliekties līdz skudru pūznim un pacelties līdz bērzu galotnēm, saskaitīt ugunspuķes ziedlapiņas un pūkainā diždadža asumus, noaust lidojošo pieneņu paklāju un dziedējošo nātru deči. Aušana ir domāšanas veids, pasaules kārtības izpratne. Pasaules auduma vienkārtņa radīšana – augšā, apakšā, balts, melns, kalnā, lejā, dienā, naktī… Aušana ir dzīvesveids un mīlestība. Aušana ir meditācija un gleznošana stuovūs (no latgaliešu valodas – stellēs).”
 
Līdz ar izstādi tapusi arī Anneles Slišānas projekta #100dečiLatvijai grāmata – 100 deču vizuālo un literāro stāstu apkopojums. Grāmatas atklāšanas svētki kopā ar mākslinieci un folkloras kopu “Upīte” Latgales vēstniecība GORS tiks svinēti 26. oktobrī 16.00. Projekta #100dečiLatvijai izstāde Latgales vēstniecībā GORS būs aplūkojama līdz 25. novembrim bez ieejas maksas katru dienu no plkst. 11.00. Plašāk par izstādi http://latgalesgors.lv, bet ar visiem 100 deču stāstiem var iepazīties mākslinieces profilā sociālajā tīklā Facebook. Izstādes norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rēzeknes pilsētas dome.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"