46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

“Kremerata Baltica” un Iveta Apkalna Eiropas koncerttūri atklās Rēzeknē

Фото: rezekne.lv
Svētdien, 4. novembrī, Latgales vēstniecībā GORS kopīgo Eiropas koncerttūri sāks kamerorķestris “Kremerata Baltica” un ērģelniece Iveta Apkalna. Koncerttūres “Bahs un Baltija” astoņos koncertos līdzās Johana Sebastiāna Baha skaņdarbam izskanēs arī Baltijas komponistu darbi. Mūziķu koncerts Rēzeknē būs vienīgais koncerttūres “Bahs un Baltija” koncerts Latvijā.
4. novembrī plkst. 16.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē, atklājot Eiropas koncerttūri, pirmo reizi Rēzeknē satiksies ērģelniece Iveta Apkalna un kamerorķestris “Kremerata Baltica”. Novembrī Ivetas Apkalnas un “Kremerata Baltica” Eiropas koncerttūrē iecerēti astoņi koncerti – pirmais izskanēs Rēzeknē, Latvijā, bet pēc tam mūziķi dosies uz Austriju un Vāciju, 12. novembrī koncertējot arī Hamburgas Elbas Filharmonijā, kur Apkalna ir goda ērģelniece, bet 13. novembrī koncerttūre noslēgsies Vācijas pilsētā Leverkūzenē. Koncerta programmā līdzās Johana Sebastiāna Baha “Čakona” no Partitas nr. 2 izskanēs igauņu komponista Lepo Sumera Simfonija stīgām un sitaminstrumentiem un latviešu komponistu darbi – Pētera Vaska simfonija “Balsis” un Ērika Ešenvalda opuss ērģelēm un stīgu orķestrim “Okeāna balss” (Voice of the Ocean, aranžijā stīgu orķestrim, ērģelēm un timpāniem).
 
Kamerorķestris “Kremerata Baltica” pirmo koncertu piedzīvoja 1997. gada vasarā Austrijā, kur Lokenhausas festivālā Rīgā dzimušais pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers iepazīstināja ar jauno projektu – kamerorķestri, kurā apvienojušies jaunie mūziķi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Kopš tā laika orķestris, kurš spēlē ar nevaldāmu prieku un pārsteidz ar neierobežotu iztēli programmas izvēlē, ir savaldzinājis klausītājus visā pasaulē. Orķestris, kas ir arī “Grammy” balvas laureāts, ir atzīts par vienu no izcilākajiem starptautiskajiem mūziķu kolektīviem Eiropā. Šogad “Kremerata Baltica” un vijolnieks Gidons Krēmers ir Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kultūras vēstneši, svinot Baltijas valstu simtgades. Kamerorķestris “Kremerata Baltica” Latgales vēstniecībā GORS viesosies otro reizi.
 
Rēzeknē dzimušās un pasaulē pazīstamās ērģelnieces Ivetas Apkalnas sniegumu ārvalstu prese raksturo: “Viņa ir  zvaigzne uz zvaigznēm netipiska instrumenta, unikālā veidā apvienojot fenomenālu artistiskumu un radošu interpretācijas briedumu” (Der Standart”). Iveta ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm. 2018. gada sākumā Apkalna saņēma Latvijas “Lielo mūzikas balvu 2017” nominācija “Gada mūziķis”. Šī gada septembra sākumā Vācijā, izdevniecībā “Berlin Classics”, izdots ērģelnieces Ivetas Apkalnas jaunais albums (CD un vinila plates formātā) “Light & Dark”, kas ir pirmais Elbas Filharmonijā ierakstītais ērģeļmūzikas albums. Albumā iekļauti septiņi skaņdarbi, kuru vidū arī divi latviešu komponistu darbi – Aivara Kalēja “Lūgšana” (Prayer) un Lūcijas Garūtas “Meditācija” (Meditation).
 
Kopš 2015. gada Latgales vēstniecībā GORS notiek starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”, kura mākslinieciskā vadītāja ir tieši Iveta Apkalna. Šogad festivālam radošā pauze, ko ērģelniece un Latgales vēstniecības GORS komanda “kompensē” gan ar koncertuzveduma “Viens prāts ar otru”, kurā līdz ar bērniem un Ivetu darbojas arī Renārs Kaupers, notikušajām izrādēm Rēzeknē un Rīgā, gan 4. novembrī gaidāmo “Kremerata Baltica” un Ivetas Apkalnas koncertu. Taču 2019. gadā festivāls “ORGANismi” notiks no 7. līdz 13. oktobrim, piedaloties arī Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim un vācu džeza ērģelniecei Barbarai Dennerleinai.
 
Biļetes uz 4. novembra “Kremerata Baltica” un Ivetas Apkalnas Eiropas koncerttūres “Bahs un Baltija” atklāšanas koncertu pieejamas Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā, cena no 10,00 līdz 15,00 € (GORS kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 10 % atlaide). Plašāk: http://latgalesgors.lv.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"